Αρχική » Χωρίς Όρια: Μεγαλώνει το χάσμα με τις νεότερες γενιές.

Χωρίς Όρια: Μεγαλώνει το χάσμα με τις νεότερες γενιές.

από Άκης Χουζούρης

Είδατε την εκπομπή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Blogger Νεφέλη Μεγκ; Αν όχι σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. Μην την ψάχνετε δείτε τη παρακάτω:

Οι ερωτήσεις της Νεφέλης, ήταν απλές, νεανικές, συμβολικές και άμεσες. Χρειάζονταν απαντήσεις γρήγορες, άμεσες και με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ. Ο κ. Μητσοτάκης απαντούσε σα να ήταν απέναντί του ο Γιώργος Αυτιάς. Δηλαδή με ένα τύπο λόγου, επεξηγηματικό, στρογγυλό και δικαιολογητικό. Τέτοιες απαντήσεις οι νέοι μας δεν τις ακούν. Ούτε καν τις παρακολουθούν. Όχι μόνο δεν μπαίνουν στην ουσία του θέματος, αλλά ούτε συζητούν από κει και ύστερα. Δημιουργούνται αυτά που λένε οι κοινωνιολόγοι “Χάσμα γενεών”.

Ειδικά οι νέες ηλικίες που δεν καταλαβαίνουν από προοδευτικότητα από γενιά σε γενιά, τα πράγματα πηγαίνουν ή θα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, είτε λόγω τεχνολογίας είτε λόγω διεύρυνσης της λογικής και του πλούτου. Αυτά ίσχυαν παλιότερα. Ίσως στους σημερινούς 50άρηδες. Τέτοιες γενικευμένες αφηγήσεις μας τελείωσαν από το 2000, ειδικά από το 2008, και μετά. Οι νέες γενιές γεννιούνται μέσα στις Κρίσεις, δεν είναι ασφαλείς, δεν πιστεύουν σε πολλά σταθερά ιδεολογικά αφηγήματα.

Νιώθουν την ανεργία στο πετσί τους. Πληροφορούνται για τον τρομερό και χλιδάτο πλούτο που κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο, ως νέοι το παλεύουν αλλά και “παραδίδονται” ευκολότερα με τα πρώτα εμπόδια. Αποτέλεσμα αυτών η γενικευμένη “κίνηση” της “μεγάλης παραίτησης”. “Δεν χρειάζεται να ζούμε με δουλειές των 400€ ή των 500€”, τονίζουν στα post τους, “ας ζούμε χωρίς δουλειά, είναι μικρή η ζωή”. Η μεγάλη παραίτηση έχει δημιουργήσει τρομερά κενά στην εργασία και την οικονομία σε κλάδους όπως ο Τουρισμός, η Ναυτιλία, το εμπόριο και η Βιομηχανία. Στη χώρα μας η Γεωργία έχει μόνιμες πλέον βλάβες από την απαξίωση των νέων στο συγκεκριμένο κλάδο.

Και έρχονται πολιτικοί και πολιτικές που λένε τους νέους “Τεμπέληδες” ή το χειρότερο “Μπαχαλάκηδες”. Τσουβαλιάζουν τους νέους που θέλουν Αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος, με άλλους νέους που τους αρέσει το χάος και η αναρχία. Εκεί χάνεται το παιχνίδι της κοινωνικής αναπαραγωγής. Οι νέοι δεν βρίσκουν πολιτική αντιστοίχηση. Μεγάλο κομμάτι της Νεολαίας δεν πολιτικοποιείται μέσω των κομμάτων ούτε μέσω της οικογένειας, αλλά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα μεγάλα Μ.Μ.Ε. είναι απαξιωμένα και αντιδημοφιλή. Οι νέοι καταφεύγουν στο φτηνό, στο γρήγορο, στο όμορφο, στο ελεύθερο. Στο facebook, στο Instagram, στο tik tok και στο youtube χτυπάει η φλόγα και η καρδιά των νέων μας. Στην Ελλάδα ο Μιθριδάτης και οι Ράδιο Αρβύλα είναι πιο δημοφιλείς από άλλους καλλιτέχνες που είναι στην τηλεόραση. Το ίδιο συμβαίνει και με τους πολιτικούς μας. Και αν οι πολιτικοί μας δεν απαντάνε στις ερωτήσεις των νέων, πώς θα απαντήσουν στις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας του 2030;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00