Αρχική » Χωρίς Όρια: Η επικαιρότητα που αλλάζει τη δημόσια συζήτηση

Χωρίς Όρια: Η επικαιρότητα που αλλάζει τη δημόσια συζήτηση

από Άκης Χουζούρης

Το τραγικό συμβάν στα Τέμπη θα διατρέξει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τις καρδιές μας. Είναι τουλάχιστον τραγικό να χάνονται τόσες ζωές με τέτοιο τρόπο. Γι’ αυτό και η νεολαία μας πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις, γιατί είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι μιας κοινωνίας και μίας νοοτροπίας που φεύγει.

Τι φεύγει; Αυτή η προχειρότητα, η έπαρση, η λογική της απορρόφησης κονδυλίων, το ρουσφέτι, ο κολλητός, ο μάγκας. Όλα αυτά πληρώναμε και πληρώνουμε. Τα έργα που ενώ φαίνεται ότι προχωρούν, ότι απορροφούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν υπάρχουν προδιαγραφές, αποδοτικότητες, σκοπιμότητες έργου και μία σειρά από έννοιες που τροφοδοτούν τελικά την παρεξηγημένη έννοια της ασφάλειας.

Από την άλλη μεριά η θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας παραμένει στην Ελλάδα του 2023 το άλλο μεγάλο ζητούμενο. Είναι δυνατόν μία κυβέρνηση να μπορεί να ελέγχει τις “απλές” διαδικασίες ενός οργανισμού, να παρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργία ή στις πιο σοβαρές διαδικασίες των άλλων θεσμικών αντίβαρων της Δημοκρατίας (Δικαιοσύνη, Νομοθεσία, ΜΜΕ, Ελεγκτικοί μηχανισμοί κλπ), ενώ οι αρμοδιότητες παραμένουν μπλεγμένες επίτηδες;

Έργα και διαδικασίες που παραπέουν.

Γιατί δίνουμε επιδόματα; Γιατί φτιάχνουμε τσιμέντα; Ποια είναι η χρησιμότητά τους; Γιατί επιλέγουμε τις ίδιες πολιτικές και περιμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα; Γιατί χρειαζόμαστε Ήρωες της καθημερινότητας για το αυτονόητο μιας λειτουργίας ή μιας απλής διεκπεραίωσης; Αυτά τα ερωτήματα πλαισιώνουν το λεγόμενο “πελατειακό Κράτος”. Ένα Κράτος ξένο στον πολίτη, εχθρικό και λάφυρο στα χέρια πολιτικών που το μόνο που σκέφτονται είναι οι μίζες.

Από την άλλη η ισοπέδωση φέρνει Ακροδεξιές κραυγές. Ναι, δεν είμαστε όλοι και όλες ίδιοι και ίδιες. Απλά δεν φωνάζουμε το ίδιο. Όμως ψηφίζουμε και έχουμε άποψη. Μια άποψη που μπορεί σε μερικές φάσεις της ιστορίας και της κοινωνίας να μην ακούγονται ως “ωραίες” και “όμορφες” και ταλαιπωρούνται είτε από ημιμαθείς είτε από τους Ακραίους, παρόλα αυτά είναι η φωνή της λογικής. Της ουσίας. Μιας αυτονόητης θεσμισμένης και αυτοδημιούργητης φωνής που δίνει χώρο και χρόνο στους πολίτες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00