Αρχική » Χωρίς Όρια: Η αγάπη του λαού

Χωρίς Όρια: Η αγάπη του λαού

από Άκης Χουζούρης

Εντάξει δεν εννοούμε έτσι όπως το έλεγαν οι άνθρωποι, που ζούσαν τον 15ο αιώνα στην Κέρκυρα. Όμως τα παραδείγματα του παρελθόντος και της ιστορίας είναι διδάγματα για το παρόν και το μέλλον. Σήμερα η αρνητική ή η θετική άποψη για το πρόσωπο του ηγέτη ενός κόμματος ή μιας παράταξης, παίζει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο στις εκλογές.

Όσο υποχωρούν τα προγράμματα και δίνεται βάρος στα πρόσωπα, τόσο θα επηρεάζεται η κοινή γνώμη, η συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων και η θετική συμπεριφορά συνολικά της κοινωνίας από το πρόσωπο του επικεφαλής.

Και η αποδοχή ή όχι φαίνεται στις περιοδείες, στις επίσημες εκδηλώσεις, στις γιορτές. Όχι δεν είναι κακό να έρχονται σε επαφή οι πολιτικοί μας με τη βάση και το λαό. Είναι κακό να σκηνοθετούνται ή να αγνοούνται οι φωνές, τα επεισόδια, οι κατακραυγές. Αυτά τα καμπανάκια χτυπούν στην καρδιά του σημερινού πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό κάθε διαμαρτυρία παίζει το ρόλο της στη γενική πολιτική.

Εκτός αν είσαι ο Μακρόν και δεν έχεις ουσιαστικά κόμμα και είναι η δεύτερή σου θητεία. Και περνάς το πιο σημαντικό νόμο με διάταγμα και όχι με νόμο. Τέτοιες πολιτικές ενέργειες καταστρέφουν ό,τι χτίζεται πάνω από 200 χρόνια στη Δύση, με τη Γαλλική Επανάσταση. Και η ιστορία είναι δύστροπη. Μπορεί να έχει απότομες στροφές που οι “κανονικότητες” να αλλάζουν από ένα γεγονός.

Τα Τέμπη είναι καμπή των πολιτικών πραγμάτων. Επιβεβαιώνει την ανησυχία του κόσμου ότι η ανασφάλεια, είναι προσωπική ή οικογενειακή υπόθεση. Όπως να περνάνε οι μαθητές στην Τριτοβάθμια, όπως η Υγεία, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και τόσα πολλά, που σε άλλα Κράτη η συλλογική και κοινωνική θεσμική παρέμβαση είναι ενιαία και κοινωνική, όχι ατομική.

Η αντιμετώπιση των κοινωνικών πραγμάτων δεν είναι καθήκον μόνο των πολιτικών της κεντρικής σκηνής. Τα παραπάνω της συνολικής εικόνας απαξίωσης ισχύει και για τους τοπικούς άρχοντες. Αν σε μία γιορτή, σε μία εθνική και θρησκευτική γιορτή υπάρχουν αντιδράσεις στο πρόσωπο ενός πολιτικού, τότε πρέπει να παίρνονται σοβαρά η συνολική εικόνα του.

Καλό θα ήταν να λαμβάνονται υπόψη πριν τις τελικές αποφάσεις είτε πολιτικές είτε προσωπικές που επηρεάζουν την πορεία μιας κοινωνίας. Και αν δεν μπορεί ο/η ενδιαφερόμενος/η καλό είναι να αναλάβουν πρωτοβουλίες το κόμμα του/της ή η παράταξή του/της, αν υπάρχουν και λειτουργούν δημοκρατικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00