Αρχική » «Μαύρη τρύπα» στη Δημόσια Υγεία η φροντίδα των ευάλωτων πληθυσμών στη διάρκεια της πανδημίας

«Μαύρη τρύπα» στη Δημόσια Υγεία η φροντίδα των ευάλωτων πληθυσμών στη διάρκεια της πανδημίας

από Άκης Χουζούρης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση με τον κο Ανδρέα Ξανθό, Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου με τον γενικό γραμματέα του Δ.Σ. Άγη Τερζίδη, τον πρ .πρόεδρο και νυν μέλος του ΔΣ κο Νικήτα Κανάκη και τα στελέχη των ΓτΚ κ.κ. Αναστάσιο Υφαντή, επιχειρησιακό διευθυντή, Έλλη Ξένου, υπεύθυνη προγραμμάτων και συνηγορίας.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η υγειονομική κάλυψη των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (πρόσφυγες, μετανάστες, ρομά, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι, διαμένοντες σε ξενώνες κ.α.) και η συμβολή των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη διαχείριση της πανδημίας. Στο πλαίσιο της σύσκεψης αναδείχθηκαν σημαντικές διαστάσεις της υγειονομικής κρίσης η οποία πλήττει σφοδρότερα τους πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επισημάνθηκε η αναίρεση της καθολικότητας στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα, η απουσία επιδημιολογικής επιτήρησης στους συγκεκριμένους πληθυσμούς, τόσο για τον Covid-19 όσο και για τη λοιπή νοσηρότητα, το οποίο, όπως ειπώθηκε, προκάλεσε «μία μαύρη τρύπα στη Δημόσια Υγεία». Επιπλέον τονίστηκε η έλλειψη θεσμικού συντονισμού μεταξύ κρατικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, η έλλειψη ενός γενικότερου πολιτικού σχεδιασμού ως προς τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.

Κύριο και εύλογο αίτημα της ανθρωπιστικής οργάνωσης αποτελεί η ανάγκη να αξιοποιηθούν τα Πολυϊατρεία των ΓτΚ ως εμβολιαστικά κέντρα στα οποία εξάλλου έχουν πρόσβαση και σχέση εμπιστοσύνης εκατοντάδες εγγεγραμμένοι «ωφελούμενοι». Ακόμη προκύπτει η ανάγκη να ενεργοποιηθούν η γνώση και η εμπειρία των δομών της οργάνωσης στην προσέγγιση των περιθωριοποιημέων πληθυσμών έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι επιφυλάξεις στον εμβολιασμό μέσω στοχευμένων κοινοτικών παρεμβάσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00