Αρχική » Αυγερινοπούλου: Παρέμβαση για τα απόβλητα σε Ποτόκι και Κονιδέϊκα

Αυγερινοπούλου: Παρέμβαση για τα απόβλητα σε Ποτόκι και Κονιδέϊκα

από Maria Petroutsa

Το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων στο Ποτόκι και τα Κονιδέϊκα, έθεσε εκ νέου με ερώτησή της στην Βουλή, η Βουλευτής της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η Ηλεία Βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την μεταφορά των δεματοποιημένων σκουπιδιών από το Ποτόκι και τα Κονιδέικα των Δήμων Πύργου και Ήλιδας αντίστοιχα, στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Όπως τονίζει στην ερώτησή της η κα. Αυγερινοπούλου, τα δεματοποιημένα απόβλητα, τα οποία έχουν εναποτεθεί στις περιοχές Ποτοκίου και Κονιδέϊκων και παραμένουν χωρίς αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα της Ηλείας. Το μεγαλύτερο ζήτημα αφορά στην περιοχή Ποτόκι, στο οποίο βρίσκονται εναποθημένα απόβλητα, σε ποσότητα που αγγίζει τους 100.000 τόνους. Η δε μακρά ενάποθεσή τους και η έως σήμερα φθορά του πλαστικού τους περιτυλίγματος, θέτει σε κίνδυνο τόσο την προστασία του περιβάλλοντος σε περιοχή που είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας Natura 2000, ιδίως δε του θαλασσίου περιβάλλοντος, καθώς γειτνιάζουν τόσο της κοίτης του ποταμού Αλφειού, όσο και του παραλιακού μετώπου, αλλά και εγείρει ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας. Εξάλλου, στα Κονιδέικα, τα δεματοποιημένα απόβλητα βρίσκονται κοντά στον οικιστικό ιστό της Αμαλιάδας, από την περίοδο 2014 – 2016.
Για το συγκεκριμένο θέμα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής έχει αναλάβει όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοβουλίες για συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δημοτικών αρχών στα αρμόδια Υπουργεία, έχει θέσει μετ’ επιτάσεως την ανάγκη για τη διευθέτηση του σοβαρού περιβαλλοντικού ζητήματος όσο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να δοθεί λύση, να απομακρυνθούν τα δέματα στερεών απορριμμάτων και να προχωρήσει η αποκατάσταση των περιοχών.
Παράλληλα, τον Αύγουστο του 2020, σε συνάντησή της με εκπροσώπους του Δήμου Πύργου και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκο, υπήρξε η διαβεβαίωση από το Υπουργείο ότι δεσμεύεται να συμβάλει στην οριστική διευθέτηση του θέματος του Ποτοκίου.
Εξάλλου, τον Οκτώβριο του 2022, ύστερα από διυπουργική συνεννόηση μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υπουργείου Εσωτερικών, ανακοινώθηκαν τα πρώτα κονδύλια προς διάθεση για την επίλυση του ζητήματος.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, μεταφέρθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Εμμανουήλ Γραφάκο, η ρητή απόφαση του Υπουργείου για συγκεκριμένες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα, για την αποκατάσταση της περιοχής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και μεταφέρθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Εμμανουήλ Γραφάκο, η ρητή απόφαση του Υπουργείου για συγκεκριμένες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα, για την αποκατάσταση της περιοχής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00