Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Τεράστιες καθυστερήσεις και στην απονομή συντάξεων παράλληλης ασφάλισης»

«Σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει και με την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων των παράλληλα ασφαλισμένων, σε δύο ή περισσότερα πρώην ταμεία που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στο γενικότερο ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που ταλανίζει χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους».

Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός, καταθέτοντας μάλιστα και σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την οποία συνυπέγραψαν 46 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για παράλληλη ασφάλιση, ανέρχονται κοντά στις 30.000, επί συνόλου 130.000 εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης (στοιχεία Ιούνιου 2021). Δηλαδή, αποτελούν σχεδόν το 1/4 των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Όπως επισημαίνει ο Ηλείος Βουλευτής στην ερώτησή του, το πρόβλημα εστιάζεται στις αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που πρόκειται να λάβουν σύνταξη με το καθεστώς της λεγόμενης παράλληλης ασφάλισης (άρ. 36 του ν. 4387/2016 όπως ισχύει). Πρόκειται δηλαδή για υποψήφιους συνταξιούχους, που τυγχάνει να ασφαλίστηκαν ταυτόχρονα και για το ίδιο διάστημα σε δύο ή περισσότερους φορείς κύριας ασφάλισης, που μετά την 1.1.2017 εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Αφορά γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν ασφάλιση Δημοσίου και ΤΣΑΥ, δικηγόρους ή μηχανικούς του Δημοσίου ή εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.

Η παλιότερη νομοθεσία που ίσχυε με τον ν.3232/2004 προέβλεπε τη διαγραφή του παράλληλου χρόνου και την επιλογή από τον ασφαλισμένο του χρόνου που ήθελε να διατηρήσει, ώστε να προσμετρηθεί στη σύνταξή του. Ήταν μια κατάφωρη αδικία από πλευράς των Ταμείων, καθώς ο συνταξιούχος έχανε τις εισφορές που είχε ήδη πληρώσει και δεν είχε καμία ανταπόδοση στη σύνταξή του. Την αδικία αυτή ήρθε να διορθώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον ν. 4387/2016, ο οποίος όμως εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται. Το αποτέλεσμα είναι οι συνταξιούχοι με παράλληλους χρόνους να μην έχουν λάβει την αντίστοιχη συμμετοχή στις συντάξεις τους.

Ο κ. Καλαματιανός στην ερώτησή του θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Ποια είναι τα αίτια της απαράδεκτης καθυστέρησης στις απονομές των συντάξεων ασφαλισμένων, που εντάσσονται στο καθεστώς παράλληλης ασφάλισης του ν.4387/2016;
  • Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να λάβει, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι και με σοβαρά προβλήματα υγείας και άμεσες βιοτικές ανάγκες;

Ο Ηλείος Βουλευτής αναφέρει σε τοποθέτησή του, πως:

«Οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και κυβερνητικών στελεχών ότι δήθεν νοιάζονται για την ταχεία και άμεση απονομή των εκκρεμών συντάξεων αποδεικνύονται καθημερινά κενές περιεχομένου. Και στην απονομή συντάξεων παράλληλης ασφάλισης καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις, καθώς η έκδοση αποφάσεων συνεχίζει να γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι δικαιούχοι, λοιπόν, εξακολουθούν να μην παίρνουν τη σύνταξη που δικαιούνται, ιδίως σε μια εποχή που το κύμα ακρίβειας και μεγάλων ανατιμήσεων σε τρόφιμα, βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα και την ενέργεια απειλεί την κοινωνική πλειοψηφία. Δυστυχώς αυτό που εισπράττουν από την κυβέρνηση είναι αδιαφορία και εγκατάλειψη.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00