Αρχική » ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ /ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ -ΚΥΛΛΗΝΗΣ

ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ /ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ -ΚΥΛΛΗΝΗΣ

από Maria Petroutsa

 Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ 

Πρωταγωνιστής στη νέα αναπτυξιακή σελίδα του Νομού μας!

Έπιασαν τόπο οι πρωτοβουλίες και δράσεις του Δήμαρχου Γιάννη Λέντζα και του Αντιδημάρχου Διονύση Κεκάτου

Συμβασιοποιήθηκε και ξεκινάει το νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για έκταση 357,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων 

Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης εκφράζει την ικανοποίηση του και χαιρετίζει το γεγονός ότι υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και της αναδόχου  Ένωσης Οικονομικών Φορέων και αρχίζει αμέσως, εντός του Δεκεμβρίου 2023, με χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί εντός 16 μηνών, η εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) της Ηλείας, για τους Δήμους Πύργου, Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνείου. 

Ο  Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και οι πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλήφθηκαν από το Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Γιάννη Λέντζα και τον Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Χωροταξίας κ. Διονύση Κεκάτο έπιασαν τόπο καθώς:

-Πετύχαμε ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης να είναι στην  πρώτη ομάδα των 17 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ), που εγκρίθηκαν με απόφαση  του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ  υπ΄αριθμ 3589, τεύχος Β), ώστε να  αποκτήσει σύγχρονο αναπτυξιακό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό από τους πρώτους Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα. 

-Ταυτοχρόνως διεκδικήσαμε και  πετύχαμε κεντρικό ρόλο στη χάραξη του νέου χάρτη ανάπτυξης, επενδύσεων και περιβαλλοντικής προστασίας  για το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και ολόκληρη την Περιφέρεια Ηλείας, όπως είναι το νέο ΕΠΣ.

Οι πολίτες καθώς γίνεται πράξη και υλοποιείται το νέο ΕΠΣ θα μπορούν πλέον να διαπιστώσουν ότι: 

-Επιλύονται οριστικά χρονίζοντα πολεοδομικά και ρυμοτομικά θέματα και ότι  αναμορφώνονται σχέδια  πόλης, με τάξη, όρους δόμησης σε υφιστάμενους οικισμούς, όπως επίσης εντάξεις και επεκτάσεις σε νέες περιοχές.

-Δημιουργούνται νέες δυνατότητες και προοπτικές, που αυξάνουν την αξία της ιδιωτικής και προστατεύουν αποτελεσματικά τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, με νέες χρήσεις γης, νέα έργα, επενδύσεις  σε τουρισμό, βιομηχανία, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και πλήθος άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

– Αναδεικνύεται και προστατεύεται το πλούσιο φυσικό απόθεμα και τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, που βγαίνει από το περιθώριο και χαράζει νέα πορεία,  προς όφελος  της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Το έργο του νέου ΕΠΣ  για τους Δήμους Πύργου, Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνείου είναι προϋπολογισμού 902,750.00 ευρώ, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φορέα υλοποίησης το ΤΕΕ, το οποίο υπέγραψε τη σύμβαση υλοποίησης του με την «Ροϊκος Σύμβουλοι Μηχανικοί Ανώνυμη Εταιρεία – Ευάγγελος Καραμπλιάς και Σια Ε.Ε». 

Η περιοχή μελέτης έχει έκταση 357,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καθορίζεται από θαλάσσης από το παραλιακό μέτωπο της Περιφερειακής Ενότητας και από ξηράς από τον Ευρωπαϊκό Οδικό Άξονα αρ. 55 από το ρέμα Γρυβός μέχρι το αρδευτικό κανάλι που ξεκινά κάθετα από τον Ε55 στο ύψος του Ανεμοχωρίου μέχρι την ακτογραμμή στην περιοχή «Βαμβακιάς».

Στο έργο του νέου ΕΠΣ περιλαμβάνεται: 

-Η  κύρια Χωροταξική, Ρυθμιστική και Πολεοδομική, Ρυμοτομική μελέτη,

-Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, 

-H Προκαταρτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλόλητας,

-Η  Μελέτη Γεωλογικής καταλληλόλητας,

-Η  Τοπογραφική Μελέτη Αποτύπωσης ρεμάτων και 

-Η  Υδραυλική Μελέτη.

Στα τρία προηγούμενα χρόνια που μεσολάβησαν,  με τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου κου Γιάννη Λέντζα και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κου  Διονύση Κεκάτου,  από το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης διαμορφώθηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις και πλαίσιο δράσης. Ασκήθηκαν αλλεπάλληλες  παρεμβάσεις και  έγιναν συστηματικές συναντήσεις σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, για να φτάσουμε στο αίσιο αποτέλεσμα για το Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, τους όμορους Δήμους και την  Περιφέρεια Ηλείας. 

Για την καλή και αποτελεσματική συνεργασία ο  Δήμαρχος κος Λέντζας και ο Αντιδήμαρχος κος Κεκάτος εκφράζουν  τις ευχαριστίες του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης προς  την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, τον  υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Νικόλαο Ταγαρά , τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουν προς τη Βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία είχε συντονιστικό ρόλο στις συνεργασίες των τοπικών και κεντρικών φορέων και πρωταγωνιστική δράση για την πολεοδομική και χωροταξική ανασυγκρότηση της περιοχής μας . 

Επίσης ευχαριστούν τους  εκπροσώπους των Δημοτικών Αρχών των όμορων Δήμων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και όλων των φορέων και οργανισμών που συνεργάστηκαν και συνέβαλαν στον κοινό καλό σκοπό μας. 

Και δηλώνουν ότι με πνεύμα συνεργασίας αλλά και διεκδίκησης θα συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις πρωτοβουλίες και δράσεις που απαιτούνται, ώστε το έργο του νέου ΕΠΣ να γίνει πράξη και να φυσήξει νέος άνεμος ανάπτυξης, ελπίδας  και προκοπής στην περιοχή μας.    

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00