Αρχική » Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024: «Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024: «Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο»

από Maria Petroutsa

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024

                                                                             

«Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια μέρα τιμής για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο και αναγνώρισης της καθημερινής τους προσπάθειας για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο αύριο και σηματοδοτεί ένα κάλεσμα σε έναν κόσμο ισότητας των φύλων, χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις, σε έναν κόσμο διαφορετικό, δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς.

Η Ημέρα της Γυναίκας για το 2024 είναι αφιερωμένη στο κάλεσμα «Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο». Η κοινή μας προσπάθεια είναι να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες δεν θα μείνουν πίσω. Η επένδυση στις γυναίκες μέσα από την εκπαίδευση, τις επαγγελματικές ευκαιρίες καριέρας, η  αρχή της ίσης μεταχείρισης και ευκαιριών ανδρών και γυναικών στην εργασία, το δικαίωμα στην ίση αμοιβή γυναικών και ανδρών για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας, που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ, η στήριξη στην οικογένεια, για να έχουν διαθέσιμο χρόνο ώστε να επενδύσουν στον εαυτό τους, είναι οι άξονες της πολιτικής της Κυβέρνησης της Ν.Δ, καθώς αποτελούν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακρογωνιαίο λίθο για την οικοδόμηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

Το εθνικό νομοθετικό μας πλαίσιο, θέτοντας έτσι τις βάσεις για ένα ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον, είναι πλήρως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, που αφορά στην αρχή της ισότητας ευκαιριών και μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην εργασία και απασχόληση, αλλά και την προστασία της μητρότητας και των διακρίσεων λόγω οικογενειακής κατάστασης.

Η Κυβέρνηση, με σειρά μέτρων, όπως το επίδομα γέννας και την επέκταση των γονικών αδειών, στηρίζει εμπράκτως τις γυναίκες και διευκολύνει την εξισορρόπηση της καριέρας και της οικογένειας. Αυτός ο άξονας αφορά την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών και συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής , με κορωνίδα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, καθώς και δράσεις που προγραμματίζονται για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη γυναικεία συμμετοχή στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, μέτρα που θα εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των παιδιών τους. Στόχος μας είναι οι γυναίκες να μην μπαίνουν στο δίλημμα «εργασία ή οικογενειακή ζωή», αλλά να μπορούν να τα συνδυάσουν, εφόσον έτσι θέλουν!

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σειρά δράσεων και μέτρων για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων ώστε κάθε γυναίκα θα απολαμβάνει το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της ενώ ξεχωριστές είναι οι πολιτικές για την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές μέσα από συνεχή διάλογο με τα συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε  τη δύναμη της επένδυσης στις γυναίκες και να προωθήσουμε θετικές αλλαγές. Επενδύοντας στις γυναίκες, μπορούμε να πυροδοτήσουμε αλλαγές και να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς έναν πιο υγιή, ασφαλέστερο και πιο ίσο κόσμο.

Ας ενωθούμε για να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους!»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00