Αρχική » Νέα ερώτηση του Διονύση Καλαματιανού για το αρδευτικό δίκτυο στην Ηλεία και τους ΤΟΕΒ: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις ανάγκες των παραγωγών»

Νέα ερώτηση του Διονύση Καλαματιανού για το αρδευτικό δίκτυο στην Ηλεία και τους ΤΟΕΒ: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις ανάγκες των παραγωγών»

από Maria Petroutsa

Το κρίσιμο ζήτημα του αρδευτικού δικτύου στην Ηλεία και των χρεών των ΤΟΕΒ επαναφέρει στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, με σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Ηλείος Βουλευτής, «η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τον νομό, καθώς θα συμβάλει στην εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων, μειώνοντας συγχρόνως το κόστος άρδευσης. Δυστυχώς, όμως, ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, η υπογειοποίηση του ΤOEB Γαστούνης, καθυστερεί εδώ και 4,5 χρόνια. Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να εντάξει την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης στη δράση 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό 17.420.000 ευρώ και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (δημοσίευση πράξης στις 2-7-2019).

Έκτοτε, έχουν περάσει 4,5 χρόνια και ακόμα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του σημαντικού αυτού αρδευτικού έργου για την Ηλεία. Αυτό επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης, εκφράζοντας φόβο ακόμα και οριστικής απώλειας του έργου.

Επανειλημμένα, έχουμε αναδείξει τη σημασία των σύγχρονων αρδευτικών έργων στην Ηλεία, που είναι ένας κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός. Ενδεικτικά, στην 3286/19-4-2023 ερώτησή μας,  μεταξύ άλλων, ζητάμε ενημέρωση για το έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης, όπως, επίσης, για το τι θα γίνει με την υπογειοποίηση των πεπαλαιωμένων αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Α΄ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη ερώτηση έμεινε αναπάντητη.»

Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει στην ερώτησή του πως «η κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς ΤΟΕΒ σε όλη τη Χώρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η ομαλή λειτουργία τους τίθεται σε άμεσο κίνδυνο και επισφάλεια, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, ενώ ήδη βαρύνονται από δυσβάσταχτα χρέη προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Προκαλεί, λοιπόν, εντύπωση το γεγονός πως, ενώ οι Ο.Ε.Β. έχουν χαρακτηριστεί ως Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας, σύμφωνα με το άρθρο 6, παρ. 1 του ν.414/1976, η ΔΕΗ τους εντάσσει στα τιμολόγιά της ως αγροτικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να λάβουν πολύ μικρότερη κρατική επιδότηση, από αυτή που θα έπρεπε.»

Ενόψει όλων αυτών, ο Διονύσης Καλαματιανός απευθύνει προς τους αρμόδιους Υπουργούς τα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

  1.  Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης; Κινδυνεύει το έργο με απένταξη, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που υφίστανται;
  2. Γιατί δεν έχει προχωρήσει η υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Α΄ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου;
  3. Θα υπάρξει διόρθωση, προκειμένου να τιμολογηθούν οι Τ.Ο.Ε.Β. ως Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας και όχι σαν αγροτικές επιχειρήσεις;
  4. Υπάρχει κάποιο σχέδιο της κυβέρνησης, προκειμένου να ανακουφιστούν οι Τ.Ο.Ε.Β. από τα δυσβάστακτα χρέη τους προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ή θα οδηγηθούν σε κλείσιμο με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την παραγωγή της Xώρας;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00