Αρχική » «Ιστορική ημέρα για τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης»

«Ιστορική ημέρα για τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης»

από Maria Petroutsa

Ανακοινώθηκαν εμβληματικά έργα

«Ιστορική ημέρα για τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης»

Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την Υδροδότηση της Βουπρασίας, ξεκινά ο διαγωνισμός για τον Βιολογικό της Βάρδας

Παράλληλα, υπεγράφη η τροποποίηση προγραμματικής σύμβασης για τα Συμπληρωματικά Έργα Προστασίας και Λειτουργικότητας Λιμένα Κυλλήνης

Κοινή συνέντευξη Τύπου Γιάννη Λέντζα-Νεκτάριου Φαρμάκη

Ως ιστορική ημέρα για τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Γιάννης Λέντζας την σημερινή, Παρασκευή 4 Αυγούστου. Είναι η ημέρα που ανακοινώθηκαν εμβληματικά έργα για τον Δήμο, έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Λέντζας, «δεν είναι προεκλογικά πυροτεχνήματα, αλλά έργα που ανεξαρτήτου Δημοτικής Αρχής θα προχωρήσουν γιατί μπήκαν στις ράγες υλοποίησης».

Συγκεκριμένα, στο μεγάλο έργο Υδροδότησης της Βουπρασίας από το Διυλιστήριο του Φράγματος Πηνειού η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε και πλέον το μόνο που απομένει είναι τα άνοιγμα των προσφορών και η επιλογή του αναδόχου. Το άλλο μεγάλο έργο της Κατασκευής Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Βάρδας και Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων στους οικισμούς Βάρδας και Ψάρι παίρνει και αυτό τον δρόμο του διαγωνισμού καθώς τα τεύχη δημοπράτησης πήραν προέγκριση από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Παράλληλα, υπεγράφη μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης και της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η δεύτερη τροποποίηση προγραμματικής σύμβασης για τα Συμπληρωματικά Έργα Προστασίας και Λειτουργικότητας Λιμένα Κυλλήνης. 

«Αυτή την χαρά την μοιραζόμαστε με τον Περιφερειάρχη μας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη γιατί σε όλα αυτά τα έργα έχει συμβολή, στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαμε όλα αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια και που απέδωσε καρπούς», ανέφερε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης καλωσορίζοντας τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο των Λεχαινών.

Η Υδροδότηση της Βουπρασίας

Αναφερόμενος στην Υδροδότησης της Βουπρασίας από το Διυλιστήριο του Φράγματος Πηνειού, αξίας 10 εκατ. ευρώ, ο Δήμαρχος τόνισε: «Το έργο χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και εμείς επικαιροποιήσαμε τη μελέτη, συντάξαμε καινούργια στατικά, τροποποιήσαμε ότι χρειαζόταν ώστε να γίνει υλοποιήσιμη. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω την Τεχνική Υπηρεσία που με πολύ κόπο και χρόνο ακόμα και Σαββατοκύριακα βοηθάει τα μέγιστα ώστε να μπορούμε να έχουμε αυτή την αποδοτικότητα και να πετυχαίνουμε τους στόχους σε βασικές υποδομές του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Σήμερα άνοιξαν οι προσφορές και θεωρώ ότι μέχρι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο θα είμαστε έτοιμοι για σύμβαση για να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης όλου του πρώην Δήμου Βουπρασίας λύνοντας οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης για πόσιμο νερό. Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα έργα που είχαμε θέσει σαν στόχο. Συνεχίζουμε όμως γιατί το πρόβλημα της ύδρευσης παραμένει σε περιοχές του Δήμου και ήδη είμαστε σε επαφή και συνεχίζουμε. Μετά τις εκλογές θα έχουμε συνέργειες και συνεργασίες για να λύσουμε και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της ύδρευσης γιατί ήμασταν πολύ πίσω σε βασικά θέματα υποδομών».

Ο Βιολογικός Καθαρισμός της Βάρδας

Ακολούθως, ο Γιάννης Λέντζας αναφέρθηκε στο εμβληματικό έργο του Βιολογικού Καθαρισμού της Βάρδας, ύψους 13 εκατ. ευρώ. «Μόλις προχθές εγκρίθηκαν από το ΕΠΠΕΡΑΑ τα τεύχη δημοπράτησηςκαι μέχρι τέλη Αυγούστου ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία στον Βιολογικό της Βάρδας. Ένα έργο πουέρχεται μετά από τριάντα χρόνια! Πιστεύω ότι από τον Δεκέμβριο θα έχουμε σύμβαση και θα ξεκινήσει επίσης  κατασκευή. Πρέπει να μιλάμε ειλικρινά στους δημότες, δεν είναι ούτε προεκλογικά πυροτεχνήματα, ούτε ωραιοποίηση μιας κατάστασης. Ανεξαρτήτου δημοτικής αρχής αυτά τα έργα θα προχωρήσουν γιατί μπήκαν στις ράγες υλοποίησης. Είτε είναι ο Λέντζας, είτε ο κ. Φαρμάκης, είτε οποιοσδήποτε αυτά τα έργα θα γίνουν». 

Τα συμπληρωματικά έργα στο λιμάνι Κυλλήνης

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, επεσήμανε: «Σήμερα πάλι σε άμεση συνεργασία με Περιφέρεια υπογράφηκε η δεύτερη τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης για τα συμπληρωματικά έργα προστασίας και λειτουργικότητας λιμένα Κυλλήνης, ύψους περίπου 4,9 εκατ. ευρώ, που αφορούν τηνεπέκταση του προσήνεμου μόλου, ένα έργο το οποίο παρά τα προβλήματα που υπήρχαν με τις κατασκευαστικές, την αύξηση των υλικών και την ενεργειακή κρίση, καταφέραμε με επίπονες προσπάθειες να υπογράψουμε την σύμβαση και σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα ξεκινήσει».

Τα υδροπλάνα

Ο Γιάννης Λέντζας μιλώντας για το λιμάνι έκανε ειδική αναφορά για το υδατοδρόμιο της Κυλλήνης, αναφέροντας: «Θα ήθελα να ενημερώσω και τους πλέον δύσπιστους ότι τα υδροπλάνα είναι μια πραγματικότητα. Η εταιρεία Hellenic Sea Planes έφερε το πρώτο υδροπλάνο και το παρουσίασε και πολύ σύντομα πιστεύω τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη θα δούμε και τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις με υδροπλάνα στο λιμάνι της Κυλλήνης. Είναι δέσμευσή μου αυτή θα δούμε τις πρώτες προσθαλασσώσεις στο λιμάνι της Κυλλήνης».

Οι αποθήκες ΑΣΟ Λεχαινών

Ακόμα, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, στα τέλη Αυγούστουμαζί με τον Περιφερειάρχη θα γίνουν τα εγκαίνια των αποθηκών του ΑΣΟ. «Ακόμα ένα έργο για το οποίο έβαλε πλάτη η Τεχνική Υπηρεσία, ο Δήμος και ακόμα μεγαλύτερη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την Διαχειριστική», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η πλατεία Ανδραβίδας

Ο Γιάννης Λέντζας αναφέρθηκε και ανάπλαση της πλατείας Ανδραβίδας και των παρακείμενων δρόμων, ύψους  που επίσης υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και κατάληξε ως εξής: «Με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχει άψογη συνεργασία που αποδίδει προς όφελος των δημοτών. Όλες οι πόλεις του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης θααποκτήσουν δυναμική και θα ξαναπώ, χωρίς να παραβλέπω ούτε την Αμαλιάδα ούτε τον Πύργο, ότι η ατμομηχανή της ανάπτυξης στον Νομό πρέπει να είναι ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Φαίνεται άλλωστε από τα στοιχεία πληθυσμού, όσο και τα οικονομικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

Τέλος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την στήριξη, την Τεχνική Υπηρεσία και όλους τους Αντιδημάρχους και όλη την Δημοτική Αρχή, «γιατί πραγματικά και οι έντεκα δουλεύουν για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», όπως ανέφερε. 

Ν. Φαρμάκης: «Η συνεργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάει ο τόπος μας μπροστά»

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την πρόσκληση, τόνισε: «Η τοποθέτηση του Δημάρχου άγγιξε πολλές χορδές αυτού που λέμε τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι διπλή η χαρά μου να μιλήσω για αυτό που λέγεται συνεργασία και πολλοί θεωρούν δεδομένο αλλά δεν είναι. Η συνεργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάει ο τόπος μας μπροστά. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι ο στόχος επετεύχθη, είμαστε εδώ όμως για να αποδείξουμε με πράξεις και με στοιχεία ότι όλος αυτός ο κόπος δεν πάει χαμένος, αντιθέτως, όλος αυτός ο κόπος φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα. Απτά, υπαρκτά. Αποτελέσματα που πιάνουν μια μεγάλη γκάμα έργων και δράσεων που ακουμπούν από το μικρό μέχρι το μεγάλο.

Ξεκινώντας από ένα μεγάλο έργο που έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Το 2023 το ζήτημα του πόσιμου νερού θα έπρεπε να είναι επιλυμένο. Έλα μου που δεν είναι όμως. Και βρέθηκε η συγκυρία ώστε αυτό να πάψει να είναι πρόβλημα στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Και γι αυτό θα πρέπει να συγχαρούμε όλους όσους ασχολήθηκαν με αυτό, δεν είναι τυχαίο, δεν είναι καθόλου απλό να καταφέρεις να εντάξεις ένα τόσο μεγάλο έργο σε χρηματοδοτικά εργαλεία πολύπλοκα και αυτό ειλικρινά βαραίνει ως συγχαρητήρια τις υπηρεσίες που βάζουν πλάτη για να γίνει πράξη.

Το δεύτερο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού και του δικτύου Αποχέτευσης στην Βάρδα και όχι μόνο, είναι όλα αυτά που θα έπρεπε οι πολίτες να έχουν δεδομένα και θα τα έχουν δεδομένα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης στο αναπτυξιακό κομμάτι αξιοποίησης του λιμένα της Κυλλήνης μέσω των συμπληρωματικών έργων προστασίας και της λειτουργικότητας, πάλι μέσω της συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου, είχαμε μια προγραμματική σύμβαση, είχαμε μια ενεργή συνεργασία, είχαμε μια χρηματοδότηση. Τι έγινε ενώ το έργο εκτελούνταν; Άλλαξαν οι τιμές, δυσκολεύτηκαν οι εργολάβοι σταμάτησε να γίνεται ορατή η ολοκλήρωση αυτού του σπουδαίου έργου. Και όμως καταφέραμε και περάσαμε και αυτόν τον σκόπελο. Και σώσαμε ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή. Και δεν σταματάμε εκεί.

Για το υδατοδρόμιο και την έλευση των υδροπλάνων έχουμε συνεργαστεί όχι μόνο σε επίπεδο Δήμου, αλλά σαν Περιφέρεια συνεργαστήκαμε και με το αρμόδιο Υπουργείο. υπάρχει πλάνο για την ΠΔΕ και φυσικά είναι προτεραιότητα και για το ίδιο το σχέδιο του υπουργείου η Κυλλήνη, η Πάτρα και άλλα σημεία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Παρόντες στην συνέντευξη Τύπου ήταν επίσης η Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Αναπλ. Δήμαρχος Αλεξάνδρα Γιαννίτση, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Διονύσιος Κεκάτος, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού Κωνσταντίνος Χαντζής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βάρδας Παναγιώτης Παναγόπουλος και ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Γιώργος Τσουραπάς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00