Αρχική » Δ. Αυγερινοπούλου: Σε πλήρη εξέλιξη το έργο εκτιμήσεων των ζημιών από το χαλάζι του Σεπτεμβρίου – Ενίσχυση του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ με προσωπικό για έγκαιρη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων και με εφάπαξ πληρωμή των δικαιούχων

Δ. Αυγερινοπούλου: Σε πλήρη εξέλιξη το έργο εκτιμήσεων των ζημιών από το χαλάζι του Σεπτεμβρίου – Ενίσχυση του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ με προσωπικό για έγκαιρη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων και με εφάπαξ πληρωμή των δικαιούχων

από Maria Petroutsa

Απάντηση του ΥφΑΑΤ, κ. Σταμενίτη, σε ερώτηση και αναφορά της Βουλευτού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο των εκτιμήσεων για τις ζημίες που προκλήθηκαν στην Π.Ε. Ηλείας από το χαλάζι του Σεπτεμβρίου 2023 κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και σε αμπελοκαλλιέργειες, και συγχρόνως για τη διασφάλιση της έγκαιρης και έγκυρης ολοκλήρωσης της διαδικασίας, το αρμόδιο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ ενισχύεται με γεωτεχνικό προσωπικό ως και 50 άτομα, επιπλέον του μονίμου. Αυτά τονίζονται στην απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταμενίτη, στην ερώτηση που είχε καταθέσει στις 5 Σεπτεμβρίου η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου προς το Υπουργείο.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, με γνώμονα την ενίσχυση και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στο Νομό, είχε επισημάνει στην ερώτησή της την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν σε ελαιοκαλλιέργειες και αμπελοκαλλιέργειες από το χαλάζι του Σεπτεμβρίου στην Ηλεία και κυρίως σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων παραγωγών.

Στην απάντηση του Υπουργείου επισημαίνεται ότι έγιναν 28 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 288 δηλώσεις ζημιάς και θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων των ασφαλιστικά ενήμερων δικαιούχων παραγωγών, μετά την απαιτούμενη διασταύρωση με το αρχείο του ΟΣΔΕ, που λαμβάνει χώρα τον Οκτώβριο. Επιπλέον, ο Υφυπουργός τόνισε στην απάντηση ότι: «πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Αποκατέστησε μάλιστα και μια μεγάλη αδικία, επαναφέροντας το καθεστώς σε μια εφάπαξ πληρωμή». Ανέφερε δε, τέλος, ότι πλέον είναι εφικτή η έγκαιρη και έγκυρη διαδικασία εκτιμήσεων και πληρωμών, καθώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που για πρώτη φορά, το 2020, ενεργοποίησε το άρθρο 7 του Ν.3877/2010 και επιχορήγησε τον ΕΛΓΑ με τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας, ύψους 366 εκ. ευρώ ως τώρα.

Απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στο ζήτημα των αποζημιώσεων για τη μειωμένη παραγωγή σε ελιές και σταφίδα, λόγω ακαρπίας

«Από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν στις Π.Ε. της Δυτικής Ελλάδας από τους γεωτεχνικούς του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, διαπιστώθηκε ακαρπία των ελαιοδένδρων και των αμπελιών. Παρακολουθείται η εξέλιξη της καλλιέργειας και συγκεντρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία ώστε, με τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου, να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και την κατάσταση». Αυτό τονίζεται στην απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Διονύσιος Σταμενίτης, στην αναφορά που είχε καταθέσει η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για την ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών και σταφιδοπαραγωγών της Δυτικής Ελλάδας, λόγω της ακαρπίας στις ελιές και τη σταφίδα, η οποία δεν καλύπτεται από το πλαίσιο αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο, τότε θα είναι σε θέση να πει αν και σε ποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσει, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες, εξαντλώντας κάθε δυνατό μέσο και εργαλείο που δίνει η εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Σε ότι αφορά την ενίσχυση της καλλιέργειας της ελιάς, τονίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έλαβε το ποσό των 24.406.620 € για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Αντίστοιχα, επισημαίνεται στην απάντηση ότι για τα αμπέλια έχουν δοθεί κρατικές ενισχύσεις 34.431.695,27 εκ €, εκ των οποίων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντιστοιχούσε ποσό ύψους 7.660.212,12 €.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00