Αρχική » Δ. Αυγερινοπούλου: «Ευρωπαϊκή νησίδα σταθερότητας η Ελλάδα»

Δ. Αυγερινοπούλου: «Ευρωπαϊκή νησίδα σταθερότητας η Ελλάδα»

από Maria Petroutsa


-Ομιλία για τον προϋπολογισμό του 2024 πραγματοποίησε η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

Του βασικούς άξονες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 ανέλυσε στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική και αναπτυξιακή σταθερότητα της Ελλάδας εν μέσω διεθνούς αστάθειας, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%$ έπειτα από δεκατρία χρόνια, καθώς και στην περιβαλλοντική διάσταση του φετινού προϋπολογισμού.
Όπως επισήμανε, για πρώτη φορά στον κρατικό προϋπολογισμό παρουσιάζεται οριζόντια η κλιματική διάσταση του προγράμματος κάθε υπουργείου, και αναφέρθηκε αναλυτικά στους πρόσθετους πόρους που θα διαθέτει εφεξής κάθε χρόνο η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Πολιτικής Προστασίας.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ηλείας, κυρίως στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα, καθώς και στην ανάγκη βελτίωσης των δομών Υγείας αλλά και την επανένταξη του νομού στον πανεπιστημιακό χάρτη, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους φορείς για συνεργασία και συνδιαμόρφωση πλάνου.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να υπερψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα υπηρετεί το αναπτυξιακό όραμα της Ελλάδας και τους στόχους που έχουμε θέσει τόσο για το οικονομικό έτος 2024, όσο και για την πορεία της χώρας μας προς το έτος ορόσημο, το 2030.
Ο Προϋπολογισμός του 2024 έχει σαφέστατα ιστορική διάσταση, καθώς συντάσσεται σε χρόνο κατά τον οποίο η ελληνική οικονομία έχει πλέον ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα και έχει ξεπεράσει την οικονομική ύφεση. Ταυτόχρονα, έχει ανακτήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που αποδεικνύεται από την αλματώδη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Παράλληλα, παρατηρούμε εκ νέου την άνθιση των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες αναπτύσσονται, επενδύουν, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και καλύτερα εισοδήματα για τους εργαζομένους.
Η Ελλάδα σήμερα αποτελεί μια ευρωπαϊκή “νησίδα” σταθερότητας και είναι ένα από τα λίγα κράτη που κατάφερε να αντέξει, χωρίς ισχυρούς κραδασμούς, την πίεση της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης.
Χάρη στην ορθολογική και συνετή και παράλληλα επιτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού μας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι μόνο απετράπη η ύφεση, αλλά σήμερα η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που διατηρεί τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, έχει μειώσει την ανεργία κάτω από το 10% για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια και αυξάνει μισθούς και συντάξεις χωρίς να θέτει σε διακινδύνευση τα δημοσιονομικά του Κράτους.
Αυτό καθίσταται εφικτό, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα έχει υπερβεί θετικά τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σε αντίθεση με τις έως σήμερα εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης.
Ο Προϋπολογισμός του 2024 κινείται στην κατεύθυνση της εισοδηματικής στήριξης των συμπολιτών, προκειμένου να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες αλλά και να αποκαταστήσει το επίπεδο ποιότητας ζωής των Ελλήνων.
Για αυτό και περιλαμβάνει μέτρα, όπως η αύξηση των μισθών και των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων των μισθών του δημοσίου, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά και η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με ταυτόχρονη όμως κατανομή και 12 δις. ευρώ σε δημόσιες επενδύσεις και άλλες αναπτυξιακές πολιτικές.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σταθώ σε μια ειδικότερη διάσταση την οποία περιλαμβάνει ο φετινός προϋπολογισμός. Σε αυτόν παρουσιάζεται οριζόντια η κλιματική διάσταση των Προγραμμάτων όλων των Υπουργείων, καθώς η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Η υλοποίηση νέων, κλιματικών επενδύσεων στοχευμένων τόσο στον μετριασμό, όσο και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών και απωλειών από τις επιπτώσεις αυτής, καθίστανται εφικτές μέσω και του παρόντος προϋπολογισμού.
Οι καταστροφές στη Θεσσαλία, συνεχίζοντας ένα κρεσέντο ακραίων καιρικών φαινομένων, μας έδειξαν με επώδυνο τρόπο ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις περιβαλλοντικές δράσεις πρόληψης, να ενισχύσουμε τις πράσινες υποδομές μας και να αυξήσουμε τον βαθμό αποτελεσματικότητας στην Πολιτική Προστασία και κρατική αρωγή.
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και ο ένας από τους έξι θεμελιώδεις στόχους του φετινού προϋπολογισμού που αφορά στην αποκατάσταση των υποδομών, αλλά και των ζημιών που υπέστησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις φυσικές καταστροφές.
Από το 2024 και για κάθε χρόνο από εδώ και πέρα, θα προϋπολογίζονται 600 εκατ. ευρώ στο εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να καλύπτονται σε μόνιμη βάση οι τυχόν ανάγκες για κρατική αρωγή σε περίπτωση ζημιών και απωλειών λόγω φυσικών καταστροφών, αυξάνοντας τα διαθέσιμα κονδύλια κατά 300 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, αξιοποιούνται άμεσα πόροι ύψους 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και αναθεωρείται το Ταμείο Ανάκαμψης με την ένταξη πρόσθετων προγραμμάτων 686 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, έχει γίνει ο σχεδιασμός για αποκατάσταση των υποδομών με την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027. Σε αυτό το πλαίσιο δημοσιονομικού σχεδιασμού, ο Νομός Ηλείας τον οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ έχει πολλά περιθώρια αξιοποίησης κονδυλίων για την στήριξη των υποδομών μεταφορών του, για την αύξηση του τουρισμού, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των δομών υγείας, για την δημιουργία νέων και πρόσθετων θέσεων εργασίας για τους συμπολίτες μας, αλλά και για την επανένταξη του Νομού μας στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, στόχος που είναι κοινός για όλους και για τον οποίο καλώ όλους τους φορείς του Νομού μας να συνεργαστούμε εντός του 2024.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
καθίσταται πλέον σαφές ότι η χώρα μας έχει γυρίσει σελίδα και έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο στην οικονομική της ανάπτυξη. Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε σταθερή, αναπτυξιακή πορεία, ενώ διακρίνεται από αυξανόμενη ανθεκτικότητα. Για την εμπέδωση της ανθεκτικότητάς της και την διατήρησή της στο μέλλον απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός και συστηματική εφαρμογή του. Την πορεία προς την πραγματική πρόοδο, την βιωσιμότητα και την ευημερία την εγγυάται ο παρών προϋπολογισμός και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ευχαριστώ πολύ και χρόνια πολλά σε όλους!»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00