Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Αδιαφορείτε για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας»

Διονύσης Καλαματιανός: «Αδιαφορείτε για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας»

από Maria Petroutsa


Τοποθέτηση του Βουλευτή Ηλείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024
«Και αυτός ο προϋπολογισμός που καταρτίσατε, αδιαφορεί για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας», υπογράμμισε σε παρέμβασή του ο Διονύσης Καλαματιανός.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, η κυβέρνηση λειτουργεί για ακόμη μια φορά απέναντι στα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Την ίδια στιγμή, υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, των ισχυρών, των μεγάλων ομίλων, βάζοντάς τους πλάτη να αισχροκερδούν και να δημιουργούν πληθωρισμό απληστίας.
«Υπάρχει κρίση ακρίβειας; Βεβαίως και υπάρχει. Υπάρχει κρίση χρέους; Ασφαλώς υπάρχει και μάλιστα επί των ημερών σας έχει αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος, κατά 20 δισ. ευρώ. Υπάρχει κλιματική κρίση; Βεβαίως υπάρχει, αλλά μαθαίνουμε ότι απεντάσσετε αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που προκύπτει, λοιπόν, είναι ότι η κυβέρνησή σας δεν κάνει όσα πρέπει και χρειάζονται για να αντιμετωπίσει αυτές τις αλλεπάλληλες κρίσεις.»
Στη συνέχεια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κατηγόρησε τους κυβερνώντες για επικοινωνιακή προπαγάνδα εξαπάτησης των πολιτών.
«Τα νούμερα που παρουσιάζετε -οι δήθεν μεγάλες επιτυχίες σας- δεν δικαιολογούν αυτό για το οποίο πανηγυρίζετε. Η Ελλάδα για το 2019-2021 βρίσκεται 32η στις 36 σε όρους ονομαστικού ΑΕΠ. Και βεβαίως είναι πρωταθλήτρια -ή κάνει πρωταθλητισμό- σε πολλούς αρνητικούς δείκτες. Για παράδειγμα, είναι από τις πρώτες χώρες στον πληθωρισμό των τροφίμων. Εξάλλου, ενώ στην Ευρώπη ο πληθωρισμός μειώνεται κατά 11,6%, στην Ελλάδα μειώνεται μόλις κατά 5,34%. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτοι σε κόστος στέγασης -σε σχέση με την αγοραστική δύναμη- και μέσα στη χειρότερη πεντάδα σε όρους αγοραστικής δύναμης. Είμαστε 22η χώρα στις 27 στον μέσο μισθό και επιπλέον, από το 2021 έως σήμερα υπάρχει αύξηση κατά 7 δισ. ευρώ των εσόδων από ΦΠΑ, δηλαδή από έμμεσους φόρους, που είναι οι πιο άδικοι.
Προφανώς, αυτή η πολιτική σας προκαλεί ασήκωτα βάρη στην κοινωνική πλειοψηφία, όταν σήμερα, συγκεκριμένοι μεγάλοι όμιλοι κερδίζουν δισεκατομμύρια. Παρόλα αυτά, εσείς απαριθμείτε με περηφάνια αυτά που θεωρείτε ως επιτυχία σας.»
Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός κάλεσε την κυβέρνηση και τα στελέχη της να απαντήσουν αν επί διακυβέρνησής τους, βελτιώθηκε η καθημερινότητα και η ζωή των πολιτών.
«Μπορούν να αγοράσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες σήμερα, όσα αγόραζαν το 2019; Προφανώς, όχι. Αλήθεια, τι γίνεται με τους μισθούς; Τι γίνεται με το εισόδημα των μικρομεσαίων, των αγροτών, των συνταξιούχων; Μοιράζεται το ΑΕΠ -αυτό που εσείς λέτε ότι ανεβαίνει- στους μισθούς ή αφορά κυρίως στα κέρδη των λίγων, των μεγάλων ομίλων; Πρέπει να μας πείτε πόσο είναι το μερίδιο της εργασίας από την ανάπτυξη και το ΑΕΠ.
Βλέπουμε ότι η Ελλάδα, από τις χώρες των 27 της ευρωζώνης, είναι πρώτη στο ποσοστό φτώχειας στον γενικό πληθυσμό και στις ηλικίες 15-24 ετών. Είναι στη χειρότερη τριάδα ή πεντάδα των χωρών με τη χειρότερη επίδοση στους δείκτες υλικής στέρησης και κοινωνικής δυστυχίας. Βέβαια, εσείς προβλέπετε μείωση σε κοινωνικές δαπάνες, όπως μείωση των μεταβιβάσεων στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1% και μείωση των μεταβιβάσεων προς τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) κατά 9,7%.
Επομένως, με αυτές τις πολιτικές, ουσιαστικά, αυτό που κάνετε είναι να διαιωνίζετε τις ανισότητες. Εμείς πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για μια άλλη πολιτική που θέτει σε προτεραιότητα τη δίκαιη διανομή του πλούτου που παράγεται.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00