Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Ανεπαρκές το καλάθι για τους συνταξιούχους»

Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τις προγραμματικές δηλώσεις επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζαμε. Πως η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει από εκεί ακριβώς που σταμάτησε η προηγούμενη. Θα επιμείνει σε πολιτικές τροφοδότησης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, φορολογικής επιβάρυνσης, ιδιωτικοποιήσεων και απαξίωσης των δημόσιων αγαθών, που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. 

Ειδικά για τους συνταξιούχους, παρά την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να πείσει πως, δήθεν, πρόκειται να ενισχυθούν, ουσιαστικά, η αλήθεια είναι διαφορετική.

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να μιλάει για αυξήσεις 3% στις συντάξεις από 1/1/2024. Πρόκειται για αυξήσεις που προβλέπονται στον ν. 4475/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, δεν μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά τους συνταξιούχους, καθώς όταν θεσμοθετήθηκαν το 2017 ο πληθωρισμός ήταν μόλις 1% και όχι πάνω από 12% που είναι αυτή τη στιγμή στα τρόφιμα. Χρειάζονται, λοιπόν, πολλά παραπάνω να γίνουν.

Σχετικά με το «μόνιμο επίδομα» που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός πως θα δοθεί στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν την ετήσια αύξηση στη σύνταξή τους, εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς, θα είναι αρκετά μικρότερο του ποσού που θα προέκυπτε αν η αύξηση γινόταν επί του ποσού της σύνταξης, όπως προτείναμε εμείς.

Επίσης, τον ακούσαμε να μιλάει για άρση της περικοπής 30% της σύνταξης, για τους συνταξιούχους που επιλέγουν να εργάζονται. Την ίδια στιγμή, όμως, σε αυτούς τους συνταξιούχους-εργαζόμενους θα επιβάλλεται εκτός από τον ετήσιο φόρο εισοδήματος από την εργασία και μία έξτρα φορολόγηση που θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ. Επιπλέον, από το ύψος της σύνταξης και των εισοδημάτων, θα καθορίζεται το πραγματικό όφελος για κάθε συνταξιούχο-εργαζόμενο. Αυτό που προκύπτει, λοιπόν, είναι πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και δεν θα υπάρξει ουσιαστική ωφέλεια για τους συνταξιούχους που θα επιλέξουν αυτή την εναλλακτική. Παράλληλα, το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει ανασταλτικά στη μείωση της ανεργίας, καθώς θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο τις ευκαιρίες των νέων για εργασία. Επομένως, ούτε οι συνταξιούχοι θα δουν ουσιαστικό αντίκρισμα, ούτε η ανεργία θα μειωθεί.

Δεν ακούσαμε, όμως, τον Πρωθυπουργό να λέει τίποτα για τα αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ που δικαιούνται οι συνταξιούχοι με δικαστικές αποφάσεις. Δεν ακούσαμε να λέει τίποτα για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, που κατάργησε η κυβέρνηση της ΝΔ και ανερχόταν σε 1 δισ. κατ’ έτος.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως μοναδικό κυβερνητικό μέλημα είναι η δημιουργία εντυπώσεων και όχι η ουσιαστική ενίσχυση των συνταξιούχων που πλήττονται από την κρίση ακρίβειας και την αισχροκέρδεια. 

Αντί η κυβέρνηση να ανακοινώσει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, όπως η μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, που έχουν οδηγήσει στην αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προσπαθεί με ανεπαρκή ημίμετρα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Αυτή η πολιτική, όμως, διογκώνει τα προβλήματα και γρήγορα θα αποδομηθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00