Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Αναγκαία η παράταση στη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών»

Διονύσης Καλαματιανός: «Αναγκαία η παράταση στη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών»

από Maria Petroutsa

Μετά τη γενικευμένη ακρίβεια, τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, τη συσσώρευση χρεών και τον αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμη δυσμενή κατάσταση. Αιτία γι’ αυτό είναι τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έθεσε η κυβέρνηση για την υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τα ταμειακά συστήματα.

Με σχετική ερώτησή μας στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στις 29-2-2024, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχαμε επισημάνει έγκαιρα το ζήτημα που έχει προκύψει, υπογραμμίζοντας πως υφίστανται τεχνικές δυσχέρειες στην προμήθεια, εγκατάσταση και σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για τις οποίες δεν ευθύνονται οι επιχειρήσεις των υπόχρεων κλάδων. Παράλληλα, είχαμε ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερώσει αν προτίθεται να προβεί σε ενέργειες ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις για την ομαλή μετάβασή τους στα νέα δεδομένα. Μάλιστα τονίζαμε την ανάγκη να δοθεί εύλογη παράταση με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές όπως ζητούσε το σύνολο των επαγγελματικών φορέων, ανάμεσά τους η ΚΕΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ.

Παρ’ όλα αυτά, η παράταση που δόθηκε μέχρι τα τέλη Μαρτίου για τη διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών δεν ήταν αρκετή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), σαφής απόδειξη της πρακτικής αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στο μέχρι πρότινος ισχύον χρονοδιάγραμμα αποτελεί το γεγονός ότι πρόσφατα η φορολογική διοίκηση απέστειλε 136.700 ηλεκτρονικά μηνύματα σε όσες εξ αυτών δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωση. Αυτό, όμως, συμβαίνει χωρίς δική τους ευθύνη και υπαιτιότητα καθώς υφίστανται τεχνικά προβλήματα, έλλειψη διαθέσιμων ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης και  περιορισμένη διαθεσιμότητα των παρόχων τεχνικής υποστήριξης.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όσες και όσοι δεν κατάφεραν να συμμορφωθούν στις απαιτήσεις, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ! Προκύπτει, λοιπόν, πως υπάρχει η ανάγκη να δοθεί ικανοποιητική παράταση της γενικής προθεσμίας για τη διασύνδεση των POS με τα ταμειακά συστήματα προκειμένου να μπορέσουν οι υπόχρεοι -που δεν τα κατάφεραν, χωρίς υπαιτιότητά τους- να είναι συνεπείς στην υποχρέωσή τους.

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση αδιαφορεί και δεν συγκινείται από τις κραυγές αγωνίας των ανθρώπων της αγοράς. Και σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνο δεν τους στηρίζει αλλά τους αφήνει εκτεθειμένους να κινδυνεύουν από την επιβολή κυρώσεων και προστίμων, χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται για τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν. Πλέον, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γνωρίζουν ξεκάθαρα πως απέναντί τους έχουν μια εχθρική κυβέρνηση, που μόνο κόστη, δυσχέρειες και επιβαρύνσεις τους επιβάλλει. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00