Αρχική » Αυγερινοπούλου: Σειρά υψηλού επιπέδου συναντήσεων στη Νέα Υόρκη στην Εβδομάδα Κλίματος του ΟΗΕ

Αυγερινοπούλου: Σειρά υψηλού επιπέδου συναντήσεων στη Νέα Υόρκη στην Εβδομάδα Κλίματος του ΟΗΕ

από Maria Petroutsa



Νέα Υόρκη, 28 Σεπτεμβρίου 2023
Σειρά συναντήσεων με αντικείμενο την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς και την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είχε η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., στην Νέα Υόρκη κατά την διάρκεια της Εβδομάδας Κλίματος του ΟΗΕ. Συναντήσεις πραγματοποίησε δε και με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας της Νέας Υόρκης.
Την Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, η Δρ. Αυγερινοπούλου επισκέφτηκε τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κ. Ευάγγελο Σέκερη, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την υποψηφιότητα της χώρας μας για τη θέση Μη Μόνιμου Μέλους τους Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και για τις προετοιμασίες της ελληνικής αντιπροσωπίας ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στην συνέχεια, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, αλλά και με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας της Νέας Υόρκης στο Harvard Club.


Με αντικείμενο την ορθή διαχείριση των υδάτων, η Δρ. Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Lewis Pugh, «προστάτη των ωκεανών» του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και κολυμβητή μεγάλων αποστάσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία των ωκεανών και των ποταμών, αλλά και την κα Whitney Johnston, Διευθύντρια του Ocean Sustainability, και πρωτοπόρο σε προγράμματα της Γαλάζιας Οικονομίας. Συνάντηση πραγματοποίησε, ακόμη, και με την ομάδα του κ. Matt Damon, ηθοποιού και ιδρυτή του Water.org, οργανισμού που υποστηρίζει υποδομές πόσιμου νερού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου, συμμετείχε σε συνάντηση της Futera για τη βιώσιμη διαχείριση της ένδυσης, ως προς τα θέματα κατανάλωσης ενέργειας, νερού αλλά και πρώτων υλών για την κατασκευή ενδυμάτων. Εντός αυτού του πλαισίου, συναντήθηκε με την Επικεφαλής Βιωσιμότητας της εταιρίας Ralph Lauren, κα Devon Leahy, και την Επικεφαλής Πράσινων Επενδύσεων της εταιρίας H&M, κα Ulrika Leverenz, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στην Νέα Υόρκη οι οποίοι εργάζονται στον χώρο της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των κλιματικών χρηματοδοτήσεων.
Την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου, εντός του πλαισίου της Συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Φιλοδοξία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής συναντήθηκε με την Υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου, Dr. Rania Al-Masat, με την οποία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την συνεργασία των δύο κρατών στα ενεργειακά ζητήματα, όπως το εμβληματικό έργο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης μεταξύ των δύο κρατών για την μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη (euroafrica interconnector), αλλά και στη διαχείριση των φυσικών πόρων και την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης.


Ακολούθησε συνάντηση με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια της Αυστραλίας, κα McAllister, καθώς και με την Πρέσβειρα της Αυστραλίας για την Κλιματική Αλλαγή, κα Kristin Tilley, με τις οποίες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, και ιδίως για πυρκαγιές μεγάλης κλίμακος. Στην ίδια θεματική κινήθηκε και η συζήτηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Σλοβενίας, Uros Vaigl. Με την Υπουργό Περιβάλλοντος της Κορέας, Dr. Wha-Jin Han, και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείο Περιβάλλοντος της Κορέας, κ. Hyupgsup Lee, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για τις εφαρμογές της υψηλής τεχνολογίας και ιδίως την τεχνική νοημοσύνη (ΑΙ) για την προστασία του περιβάλλοντος.
Την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, η Δρ. Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε συνάντηση με το υψηλόβαθμο στέλεχος του Προγράμματος των Η.Ε. για την Ανάπτυξη (UNDP), κ. Tim Scott, όπου συνομίλησαν για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του UNDP, καθώς και για την υιοθέτηση της ιστορικής Συνθήκης του ΟΗΕ για την Ανοιχτή Θάλασσα, η οποία υπεγράφη στις 20 Σεπτεμβρίου στον ΟΗΕ, μεταξύ άλλων, και από τη χώρα μας και από άλλα 81 κράτη και τίθεται σε εφαρμογή για την προστασία των ωκεανών.
Εντός του πλαισίου της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για την Καθολική Κάλυψη Υγείας του ΟΗΕ (UN High-Level Meeting on Universal Health Coverage 2023), η Πρόεδρος της Επιτροπής είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κα Amina J. Mohammed, και να συζητήσουν για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στην πραγματοποίηση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης.
Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Climate summit, η Δρ. Αυγερινοπούλου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Ειδικούς Απεσταλμένους του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, ήτοι τον κ. John Kerry και την Sue Biniaz, σε σχέση με τις νεότερες εξελίξεις στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς και για την επερχόμενη διοργάνωση από τη χώρα μας του «Our Ocean Conference» το 2024, εστιάζοντας στις θεματικές που μπορούν να αναπτυχθούν.
Με αντικείμενο τη ροή των χρηματοδοτήσεων για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, η Δρ. Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα στο πλαίσιο της UNFCCC, Δρ. Oyun Sanjaasuren, καθώς και με τον Επίτιμο Πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), μέλος του Κοινοβουλίου του Μπαγκλαντές και Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Saber Chowdhury.
Τέλος, στο περιθώριο της Συνάντησης για το Ταμείο Απωλειών και Ζημιών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος συναντήθηκε με τον Απεσταλμένο της Ολλανδίας για το Κλίμα, Πρίγκιπα Jaime de Bourbon de Parme, αλλά και με τον υψηλόβαθμο υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα και Προϊστάμενος της Διοικητικής Μονάδας Πολυμερών Υποθέσεων για το Κλίμα, κ. Δημήτρη Ζευγώλη, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την ανάπτυξη νέου ταμείου απωλειών και ζημιών προς τα αναπτυσσόμενα κράτη που θα αφορά στις ζημίες που είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00