Αρχική » Περιπλέκεται το πολιτικό σκηνικό

Περιπλέκεται το πολιτικό σκηνικό

από Άκης Χουζούρης

Μετά τη χθεσινή δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε ο ΣΚΑΙ από την εταιρία pulce, φαίνεται οτι την χρονιά που διανύουμε το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε αναδιάταξη.

Το βασικό στοιχείο είναι οτι το σύστημα απλής αναλογικής προϋποθέτει κυβέρνηση του πρώτου κόμματος με ποσοστά που φτάνουν στο 45.2% με τα εκτός κόμματα από τη Βουλή στο 10%. Επίσης τα κόμματα που είναι στη δεύτερη και τρίτη θέση δύσκολα φτάνουν σε ποσοστά κυβερνησιμότητας.

Τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ 31/01/2022

Με το νέο σύστημα εκλογικής αναμέτρησης το ποσοστό αυτό (με 10% εκτός Βουλής κόμματα) φτάνει στο 37,5%. Η Ν.Δ. στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση έχει 32,5%. Είναι 5% μονάδες πίσω από την οριακή κυβερνησιμότητα των 151 βουλευτών. Από την άλλη μεριά οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις των κομμάτων δεν ευνοούν κανένα σενάρια μειοψηφικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης οικουμενικής ή συνεργασίας. Άρα;

Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση το κυρίαρχο είναι οτι το ΚΙΝΑΛΛ έχει φτάσει τα ποσοστά του στο 14%, κατά το περίπου 1/3 από παλιούς ψηφοφόρους του, το 2019, το 1/3 από ψήφους της Ν.Δ., και το τελευταίο 1/3 από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως το ΚΙΝΑΛΛ σε συνδυασμό με την ανακοίνωση οτι δεν συνεργάζεται με κανέναν, θα έχει συνεχώς στο μυαλό του, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Δύσκολα το ΚΙΝΑΛΛ θα καταφέρει να βοηθήσει είτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση είτε στη δεύτερη.

Επομένως θα υπάρξει τρίτη εκλογική αναμέτρηση ή κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, με ό,τι συνεπάγεται για το πολιτικό σκηνικό και για τη χώρα.

Πηγή: ΣΚΑΙ (Δημοσκόπηση Pulce 31/01/2022)

ΣΥΝΤΑΞΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00