Αρχική » Μεγάλη ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον – Το εμβόλιο «κλειδί» για την αντιμετώπισή της

Μεγάλη ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον – Το εμβόλιο «κλειδί» για την αντιμετώπισή της

από Άκης Χουζούρης

Bαθιά ανησυχία προκαλεί στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρονμε τον Π.Ο.Υ. να απευθύνει ισχυρή σύσταση στους ευπαθείς και τους άνω των 60 να αποφεύγουν τα ταξίδια, ενόψει και των Χριστουγέννων. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε όλους τους πολίτες αυτή της ηλικιακής ομάδας και πάνω, με διοικητικό πρόστιμο σε όποιον δεν προχωρήσει στο κλείσιμο ραντεβού ως τις 15 Ιανουαρίου.

Ο Π.Ο.Υ. προειδοποιεί ότι η καθολική απαγόρευση των ταξιδιών από χώρες όπου έχει εντοπιστεί το νέο επικίνδυνο στέλεχος, δεν θα εμποδίσει την εξάπλωσή του, και συνιστά σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο από βαριά νόσηση να αναβάλουν το ταξίδι τους, έως ότου γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, εκτός από τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, και εκείνα που έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιολογικά προβλήματα, καρκίνο και διαβήτη. Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.
«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», λέει ο ΠΟΥ στις ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Τουλάχιστον 56 χώρες έχουν ανακοινώσει έως τις 28 Νοεμβρίου την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που στοχεύουν στο να καθυστερήσουν την εισαγωγή της Όμικρον, σημείωσε ο Οργανισμός.

«Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά με τους κινδύνους, χρονικά περιορισμένα και πρέπει να εφαρμόζονται με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των επιβατών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών», γράφει ο Π.Ο.Υ..

Υποχρεωτικός εμβολιασμός ευπαθών και άνω των 60 – Δωρεάν δύο self test ενόψει των εορτών

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, η αυξητική πίεση στο ΕΣΥ αλλά και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 οδήγησαν τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ευπαθών και τους άνω των 60. Τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους θα πρέπει να κλειστούν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, διαφορετικά κάθε μήνα θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ, διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Τα χρήματα -τα οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε “αντίτιμο υγείας”- θα συγκεντρώνονται σε ένα ταμείο που θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Κ. Μητσοτάκη τα ραντεβού πρώτης δόσης για τους άνω των 60 τριπλασιάστηκαν. Έως τις 19:00 το βράδυ της Τρίτης είχαν κλειστεί 6.000 ραντεβού πρώτης δόσης με τον ημερήσιο μέσο όρο των τελευταίων 10 ημερών για ανάλογα ραντεβού για τους πολίτες άνω των 60 ετών να είναι 2.600.

Επίσης, ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου.

Πηγή: https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/megali-anisychia-gia-tin-parallagi-omikron-to-emvolio-kleidi-gia-tin-antimetopisi-tis/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00