Αρχική » ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: «Γαλλία. Η μητέρα των μαχών»

ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: «Γαλλία. Η μητέρα των μαχών»

από Άκης Χουζούρης

Την Κυριακή 24 Απριλίου πραγματοποιείται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Μακρόν εναντίον Λεπέν σε επανάληψη της προ 5ετιας εκλογών στη δεύτερη πιο αναπτυγμένη οικονομία στην Ευρώπη.
Ο νικητής των εκλογών όμως είναι ο Ζαν Λύκ Μελανσόν ο οποίος συγκέντρωσε κοντά στο 22% των ψήφων. Θεωρείται ρυθμιστής στο δεύτερο γύρο. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι στηρίζει Μακρον με πολλούς πολλούς αστερίσκους.

Και αν οι Γάλλοι ψηφίσουν Λεπέν; Αν αποδειχθεί μεγαλύτερη η σήψη των κοινωνικών στρωμάτων από την οικονομική δυσπραγία και την κοινωνική αποτελμάτωση; Θα προτιμήσουν τα κλειστά σύνορα, τον ακροδεξιό λαϊκισμό για μια αύξηση στους μισθούς ή θα πουν ότι ο Μακρον είναι η τελευταία λύση της Δημοκρατίας;
Εδώ είναι το ζητούμενο. Ποια Δημοκρατία; Ο Μακρον έχει αποδεχθεί αυταρχικές λύσεις κοντά στα όρια Πουτινικων προδιαγραφών. Είναι ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης που δεν μιλάει για γενοκτονίας και ειδικά δικαστήρια στον πόλεμο της Ουκρανίας και δεν έχει λύσεις στο οικονομικό πρόβλημα της Γαλλίας τη σημερινή εποχή.

Βλέποντας τις εικόνες από τη μακρινή Σανγκάη και την αυταρχικότητα της κυβέρνησης για τον κορωνοιο, αναρωτιόμαστε που είναι η Δημοκρατία στην Ευρώπη. Που είναι η ισορροπία ανάμεσα στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την κοινωνική ισότητα. Πώς θα πορευτούμε τον 21ο αιώνα.
Οι απαντήσεις δίνονται στις κάλπες, όταν ο λαός ψηφίζει. Στις ΗΠΑ ο Τραμπ βγήκε με δημοκρατικές διαδικασίες. Ήρθε η ώρα της Γαλλίας;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00