Αρχική » Χωρίς Όρια: Όταν η πραγματικότητα πληγώνει

Χωρίς Όρια: Όταν η πραγματικότητα πληγώνει

από Άκης Χουζούρης

Στη συνεχή και χαοτική ζωή μας, δεν υπάρχει χρόνος για αναστοχασμό και συνειδητοποίηση. Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία, με τις τρομακτικές απώλειες ανθρώπινων ζωών “κατάπιε” μία ξέφρενη πολιτική κοντά 8 χρόνων Τουρκικής επιθετικότητας. Τώρα η πραγματικότητα κατευνάζει τους “έτοιμους” να πατήσουν το κουμπί του πυραύλου. Τέλος ο εθνικοκαπηλεία, από την πλευρά του Ερντογκάν. Και;

Μα, πώς ένα τόσο δυνατό κράτος να έχει τις απλές υποδομές ασφάλειας σε κτίρια και αγωγούς φυσικού αερίου μέσα με μεγάλες πόλεις; Πώς δεν έχει δυνάμεις εσωτερικής ανάγκης και εκτάκτων συνθηκών; Πώς γίνεται να υπάρχουν λεφτά για τα F-16 ενώ δεν έχουν λεφτά για δρόμους και πλατείες;

Και μη μου πείτε άφησέ τα τώρα αυτά, δεν βλέπεις οτι έχουν νεκρούς και βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση; Είναι σε άσχημη κατάσταση επειδή στην Τουρκία δεν υπάρχει κοινωνία των πολιτών. Δεν υπάρχει ουσιαστική “Κοινωνική Αντιπολίτευση, δηλαδή θεσμικές και θεσμίζουσες μορφές ανεξάρτητες από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία. Η δικαιοσύνη, η Αστυνομία, τα Πανεπιστήμια έχουν υποταχθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια μετά το πραξικόπημα του 2016.

Η πραγματικότητα έχει και άλλες πτυχές. Τα βάσανα ενός λαού, τα γεγονότα μιας γειτονικής χώρας δίνουν το παράδειγμα ή τις βάσεις σκέψης στις διπλανές χώρες. Στην Ελλάδα η υπερβολή και η αμετροέπεια είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα, τόσο των εθνικοπατριωτών που καπηλεύονται μία ιστορία ανιστόρητη, όσο και των ντήλερς συντεχνιών και μειοψηφικών κομματιών της Ελληνικής κοινωνίας. Από την άλλη η πραγματικότητα ενός αποτελέσματος Εθνικών εκλογών στην Κύπρο, δεν περνάει απαρατήρητο όσον αφορά την ποιότητα των δημοσκοπήσεων, σήμερα. Έδιναν προβάδισμα πολλών μονάδων στον πρώτο και άλλον δεύτερο. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Λάθος οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο. Άλλα τα αποτελέσματα.

Η πραγματικότητα συνεχίζει να υπάρχει. Είναι. Δημιουργεί και παράγει αποτελέσματα διαφορετικά παρά τους προγραμματισμούς, τους οργανικισμούς και τους άλλους – ισμούς. Γι’ αυτό όσοι ράβουν κουστούμια και όσοι μιλάνε με στιβαρές και έτοιμες λύσεις σε έναν κόσμο αβεβαιότητας και χαοτικής συμπεριφοράς, ας τους κοιτάξουμε λίγο με μία δεύτερη ματιά. Δεν είναι κακό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00