Αρχική » Υπεγράφη το συμφωνητικό αναγνώρισης και δοσοποίησης οφειλής προς τον ΓΟΕΒ

Υπεγράφη το συμφωνητικό αναγνώρισης και δοσοποίησης οφειλής προς τον ΓΟΕΒ

από Maria Petroutsa

  • Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: “ Έργο με ανταποδοτικότητα και μαζί κρίσιμη στήριξη για τον Οργανισμό”

Κατόπιν και των σχετικών διαδικασιών που είχαν προηγηθεί – μεταξύ των οποίων η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου – υπεγράφη το συμφωνητικό αναγνώρισης και δοσοποίησης οφειλής προς τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ).
Προηγήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οργανισμού, παρουσία και του αντιδημάρχου Πύργου κι αναπληρωτή δημάρχου Γιάννη Αργυρόπουλου, κι ακολούθως η υπογραφή του συμφωνητικού, από τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο εκ μέρους του Δήμου και τον πρόεδρο Παναγιώτη Παρασκευόπουλο εκ μέρους του ΓΟΕΒ.

  • Όπως τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος: “Υπογράψαμε μια συμφωνία ρύθμισης των προβλεπόμενων από τον καταστατικό χάρτη της αυτοδιοίκησης οφειλών του Δήμου Πύργου προς τον ΓΟΕΒ, όπου σχετικά να θυμίσω ότι είμαστε ο μεγαλύτερος αρδευόμενος κάμπος στη χώρα κι είμαστε η δεύτερη πιο πλημμυρόπληκτη περιοχή σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ πριν αρκετά χρόνια η τότε Δημοτική Αρχή είχε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όπως αυτές προβλέπονται μέσα από το κανονιστικό πλαίσιο. Και είχε πληρώσει μέρος των προβλεπόμενων οφειλών για την ανταποδοτικότητα του έργου που έγκειται στην αντιπλημμυρική προστασία του αστικού χώρου αλλά και του αγροτικού.
    Πέρα από υποχρέωσή μας που προβλέπεται από τους νόμους, είναι και πολιτική απόφαση, με δεδομένες και τις δικαστικές εξελίξεις που υπήρχαν στο θέμα και τις διαφαινόμενες σε βάρος μας αποφάσεις, όπως έγκριτοι νομικοί μας βεβαίωσαν, πράξαμε το αυτονόητο και να αποδώσουμε τα οφειλόμενα στον ΓΟΕΒ. Ενώ έγινε η περικοπή των τόκων.
    Αυτά τα χρήματα θα ενισχύσουν σε μια στιγμή καμπής τα συστήματα των ΓΟΕΒ, οργανισμών με κοινωφελή χαρακτήρα. Και η αυτοδιοίκηση, ένας κοινωνικός θεσμός κι έχει χρέος να τους στηρίζει αφού παράγουν ένα έργο που αφορά τον πολίτη, την περιουσία του, τη ζωή του, τον τουρισμό.
    Είχαμε μια καλή συνεργασία για να φτάσουμε σ’ αυτή τη λύση, η οποία δυστυχώς από κάποιες δυνάμεις της αντιπολίτευσης που διακρίνονται για τον μόνιμο αρνητισμό τους δεν ψηφίστηκε. Είχαμε μια καλή συνεργασία με τη διοίκηση του ΓΟΕΒ και στη λειτουργία του έργου. Κάθε χρόνο από το Δήμο Πύργου πάνω από 200.000 ευρώ δαπανούνται για αντιπλημμυρικά έργα, γι’ αυτό από το 2019 δεν ξαναείχαμε πλημμύρες. Είναι απόδειξη ότι το δίκτυο είναι πολύτιμο και καθοριστικό.
    Πράξαμε κάτι στο οποίο αντιστέκονταν να κάνουν κάποιοι στο παρελθόν, γιατί θεωρούσαν ότι η μετάθεση του προβλήματος έπρεπε να γίνεται προς το μέλλον, κι αυτοί να διαχειρίζονται τα χρήματα που έπρεπε να δίνουν για αντιπλημμυρικά έργα για άλλες μικροπολιτικές παρεμβάσεις».
  • Ο Γιάννης Αργυρόπουλος επεσήμανε:
    “Ήταν μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, γιατί είχαμε από τη μία πλευρά να πείσουμε και τους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι είναι προς ωφέλεια του δήμου και των δημοτών να υπάρξει αυτή η συμφωνία και αποδοχή και απόδοση της οφειλής. Υπήρχαν κάποια κατεστημένα τα προηγούμενα χρόνια που εμπόδιζαν την πολιτική βούληση που υπήρχε από την αρχή της θητείας μας να βρεθεί φόρμουλα ενίσχυσης του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ. Μέσα από μια μεγάλη διαβούλευση και διάφορες «τρικλοποδιές» που πήγαν να μας βάλουν, φτάσαμε στη συμφωνία.
    Δυστυχώς, ακόμη και την τελευταία στιγμή τέθηκαν θέματα από μειοψηφία δημοτικών συμβούλων, με σκοπό να εκφοβίσουν τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους ότι τίθενται θέματα επικινδυνότητας. Όμως και αυτά τα επιχειρήματα καταρρίφθηκαν απ’ όλους.
    Είναι μια ιστορική μέρα για τον Οργανισμό. Επιλύεται ένα θέμα που τον ταλάνιζε χρόνια. Αυτή η απόφαση μπορεί να αποτελέσει πλέον οδηγό και για τους άλλους Δήμους.
    Εμείς, κρίναμε ότι ήταν ορθό, σωστό και δίκαιο να προσχωρήσουμε σ’ αυτή την απόφαση γιατί ο ΓΟΕΒ βοηθά με το αποστραγγιστικό δίκτυο την εξάλειψη πλημμυρικών φαινομένων. Και ως δημοτική αρχή αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα των δημοτών μας.
  • Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Παναγιώτης Παρασκευόπουλος: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική, σωστή και χρήσιμη ταυτόχρονα απόφαση. Θέλω να τονίσω πως θα έπρεπε να είναι και ομόφωνη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Νομίζω βάσιμα πως αν δεν βρισκόμαστε σε αυτοδιοικητική προεκλογική περίοδο, στην οποία δυστυχώς υπεισέρχονται και άλλες σκοπιμότητες, θα ήταν ομόφωνη. Γιατί διαφορετικά, όπως το είπα και στην τοποθέτηση μου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ., θα αναρωτιόμουν αν πράγματι κάποιοι ζούμε στην ίδια πόλη…».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00