Αρχική » Το δημογραφικό πρόβλημα και ο θεσμός της οικογένειας

Του Νίκου Καλάκου, υποψήφιου βουλευτή Ηλείας ΝΔ

Η δημογραφική γήρανση του ελληνικού πληθυσμού είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, αφού έχει υπαρξιακό χαρακτήρα. Η αντιμετώπισή του περνάει μέσα από τη διαφύλαξη του ιερού θεσμού της οικογένειας, για αυτό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Οικογενειακής Πολιτικής για την επόμενη τετραετία.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από την προηγούμενη τετραετία θέσπισε σημαντικά μέτρα στήριξης της ελληνικής οικογένειας, καθώς χορήγησε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί, μείωσε τον ΦΠΑ στα βρεφικά είδη από 24% σε 13%, αύξησε το αφορολόγητο για κάθε παιδί κατά 1.000 ευρώ και διεύρυνε τους δικαιούχους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Για την επόμενη τετραετία έχει ήδη αποφασιστεί η ίδρυση παιδικών σταθμών στις επιχειρήσεις, ώστε να στηρίζεται η εργαζόμενη μητέρα, θα αυξηθεί το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

Παράλληλα, θα διπλασιαστούν τα κονδύλια για πρόγραμμα απόκτησης κατοικίας με φθηνά στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια, με στόχο να λύσει αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, καθώς το ποσό θα φτάσει στο 1,8 δις. ευρώ.

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση είναι πλέον αντιληπτή, ειδικά στην Ηλεία όπου μετά τις πυρκαγιές του 2007 το νότιο τμήμα ερήμωσε. Στην τελευταία απογραφή αποτυπώθηκε μεγάλη μείωση, η οποία οριακά απέτρεψε την απώλεια μίας ακόμα έδρας. Για αυτό και πρέπει να εξεταστεί και η θεσμοθέτηση τοπικών «πιλοτικών» προγραμμάτων συγκράτησης του πληθυσμού, με στήριξη της λαϊκής οικογένειας και των εργαζομένων.

Η Οικογένεια είναι ο θεσμός που διατήρησε όρθια την Ελλάδα στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και, παρά την ιδεοληπτική απαξίωση από μερίδα της Αριστεράς, παραμένει και σήμερα ο βασικός πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας.

Με μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, θα χορηγηθούν στις Ελληνίδες και στους Έλληνες ουσιαστικά κίνητρα για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με ειδικά προγράμματα και διάθεση κονδυλίων για τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για τις οικογένειες και προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.  

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00