Αρχική » Τι φταίει στο Νοσοκομείο του Πύργου

Τι φταίει στο Νοσοκομείο του Πύργου

από Άκης Χουζούρης

Οι μέχρι σήμερα αντιδράσεις, όλες εύλογες και σωστές, τόσο των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμαρχος, Περιφέρεια, Σύμβουλοι κλπ) όσο και της κεντρικής πολιτικής σκηνής (Βουλευτές, υποψήφιοι Βουλευτές, πρώην Διοικητές (σαν του λόγου μου, τρομάρα μου κλπ) εστιάζουν οι περισσότεροι σε δύο πράγματα:

  1. Γιατί να φεύγουν οι υπάλληλοι στην Αμαλιάδα, από τον Πύργο (μέγα ψέμα, αφού οι υπάλληλοι ανήκουν στην Αμαλιάδα)
  2. Γιατί η κεντρική κυβέρνηση δεν κάνει άγονη την Ηλεία, οπότε θα βρέξει αυτομάτως Γιατρούς.

Και τα δύο παραπάνω έχουν μία εξωτερικότητα ή όπως το λέει ο λαός “εμείς δεν φταίμε σε τίποτα, ο εξωτερικός εχθρός φταίει για όλα”. Φυσικά ό,τι πιο χειρότερο για ένα Ίδρυμα Υγείας που απευθύνεται σε 160.000 πολίτες και πολλαπλάσιους κατοίκους και επισκέπτες. Φταίνε τελικά όλοι οι άλλοι, εκτός από εμάς; Μάλλον όχι.

Και αυτό φαίνεται από τους Γιατρούς που τελικά επιλέγουν Ηλεία, επιλέγουν Γενικό Νοσοκομείο Πύργου για να ζήσουν, να κάνουν καριέρα. Τι τους κάνει να αλλάζουν γνώμη και να θέλουν να φύγουν; Δεν είναι δυνατόν να επιλέγονται άλλα Νοσοκομεία, πιο επιβαρυμένα, πιο αγχωτικά για τους Γιατρούς, ενώ θα μπορούσαν να έμεναν Πύργο. Αν τους ρωτήσουμε θα σας πουν με μία φωνή. “Γιατί δεν είχαμε υποστήριξη, ούτε από τη Διοίκηση, ούτε από τους παλαιούς Γιατρούς του Πύργου. Άρα ένα πρόβλημα είναι οτι πολλοί Γιατροί στον Πύργο, που έχουν πολλά χρόνια στο κεντρικό Νοσοκομείο κάνουν αφιλόξενη τη λειτουργία του Νοσοκομείου σε νέους επιστήμονες.

Το Δεύτερο και σημαντικότερο για μένα είναι τα επιπλέον κίνητρα που δίνονται στους νέους Γιατρούς. Εδώ παίζεται τα τελευταία χρόνια μία κοροϊδία. Ενώ έχει πέσει στο Δημόσιο διάλογο “η Πρόταση Παπαδάκου” που σημαίνει να εφαρμοστεί να δίνονται 1000€ σε κάθε νέο Γιατρό είτε σε χρήμα είτε σε υπηρεσία (στέγαση, διατροφή, οικογενειακή στήριξη, μετακίνηση κλπ) όπως το κάνουν στην Κεφαλονιά στην Αίγινα και αλλού, μέσα από συμπράξεις της Περιφέρειας και των ΟΤΑ που έχουν συμφέρον (εδώ στην Ηλεία εννοούμε τους Δήμους Πύργου, Ήλιδας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων), δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό και φυσικά τα κίνητρα τα βάζει η κυβέρνηση και φταίει μόνο αυτή(sic).

Αν οι τοπικές κοινωνίες δεν παίξουν σημαντικό ρόλο στην σημερινή εποχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, της κεντρικοποίησης του Κράτους και της μείωσης του Κοινωνικού Κράτους, τότε συνεχώς θα φθίνουν τα Νοσοκομεία μας στην Ηλεία.

Αν οι άνθρωποι που είναι χρόνια στο Νοσοκομείο του Πύργου δεν αλλάξουν συμπεριφορά είτε προς το νέο Γιατρό είτε στον πολίτη, τότε δεν υπάρχει περίπτωση νέοι Γιατροί να επιλέξουν Πύργο.

Και κάτι τελευταίο. Είναι μεγάλο θέμα η αποϊατρικοποίηση του Συστήματος Υγείας, η αύξηση των μισθών ειδικά των Γιατρών, το καθηκοντολόγιό τους και η εξέλιξή τους. Ακόμα μεγαλύτερο θέμα όμως είναι να γνωρίζει ο πολίτης οτι έχει δικαίωμα στην Δωρεάν και Δημόσια Υγεία, δηλαδή σε μία πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Γιατί πιστεύετε οτι δεν προχώρησε το “Σχέδιο Ξανθού” για τον οικογενειακό Γιατρό ή το “σχέδιο Ν.Δ.” για τον προσωπικό Γιατρό;

Γιατί δυστυχώς το επάγγελμα του Γιατρού “δεσπόζει” στην ελληνική κοινωνία.

Άκης Χουζούρης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00