Αρχική » Στήλη “Χωρίς Όρια”: Μητσοτάκης ή Τσίπρας;

Στήλη “Χωρίς Όρια”: Μητσοτάκης ή Τσίπρας;

από Άκης Χουζούρης

Το δίλημμα ήδη βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Ο πρωθυπουργός της χώρας μας το είπε στη ΔΕΘ και το βροντοφώναξε. “Στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ο ελληνικός λαός και τα πολιτικά κόμματα θα επιλέξουν κυβέρνηση και κυβερνήτη”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το θέμα είναι μετά τις δεύτερες εκλογές αν η Ελλάδα θα έχει πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα, πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός θέτοντας το δίλημμα των επικείμενων εκλογών.

Παράλληλα έκαψε κάθε σενάριο να υπάρξει νομοθετική διόρθωση του εκλογικού νόμου που θα διέπει τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές. “Αν το θέλει ο Τσίπρας μπορούμε να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα και να παραδεχθεί οτι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τον τόπο, είπε στη συνέχεια σε ελεύθερη μετάφραση.

Τα παραπάνω σημαίνουν δύο πράγματα:

  1. Το πρώτο κόμμα στις πρώτες εκλογές έστω και με μία ψήφο τα παίρνει όλα. Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν το πάνω χέρι είτε η ΝΔ να πάει στις δεύτερες εκλογές με πολωμένο κλίμα και να προσπαθήσει στην αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα να διαπραγματευτεί με το ΠΑΣΟΚ και να κάνουν είτε τις πρώτες είτε τις δεύτερες εκλογές κυβερνητική συνεργασία.
  2. Όταν τίθεται το δίλημμα των εκλογών ανάμεσα σε πρόσωπα η προεκλογική περίοδος έχει χαρακτηριστικά “ρινγκ” είναι κάτι σαν δημοτικές εκλογές μικρής πόλης, που η προσωπικότητα του πολιτικού επισκιάζει τα πολιτικά προγράμματα, τους συνεργάτες ή τις ιδεολογικές διαφορές των χώρων.

Τέτοιες εκλογές θα ζήσουμε. Γιατί η ΝΔ έχει αποφασίσει να διεξαχθεί σε αυτό το πλαίσιο ο προεκλογικός αγώνας. Ένας αγώνας με ξεσκέπασμα σκανδάλων, παλιών ιστοριών και γκρίζων περιοχών ιδιωτικής υστερίας. Φυσικά άλλο που δεν θέλει το πολιτικοοικονομικό σύστημα των media και ο πολίτης – καταναλωτής που θα ζήσει ένα θρίλερ χωρίς να χρειάζεται να εγγραφεί σε κάποια πλατφόρμα. Θα είναι δωρεάν και θα πουλάει σε όλα τα κανάλια.

Από την άλλη μεριά αν έχουν καλά τα πράγματα τέτοιες εκλογές θα κάνουν και οι γείτονες Τούρκοι πάνω κάτω τέτοιο καιρό, Μάιο του 2023. Δηλαδή την ώρα που θα τσακωνόμαστε εμείς, θα τσακώνονται και οι άλλοι για εμάς. Αυτές οι παράλληλες προεκλογικές περίοδοι έχουν σημασία γιατί επηρεάζουν η μία την άλλη και μπορεί να έχουμε παράλληλους διαλόγους ποιος είναι πιο πατριώτης, ποιος είναι πιο υποχωρητικός και ποιος θα αγοράσει πιο πολλά όπλα.

Ο κόσμος που πάει να ψηφίσει έχει παρακολουθήσει το αποτέλεσμα και άλλων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, έχει μετρήσει και έχει στο κάτω κάτω της γραφής συνταχθεί με τις εσωτερικές του πεποιθήσεις και είναι έτοιμος θα νικήσει τον αντίστοιχο ιδεολογικό αντίπαλο γείτονα, που του την μπαίνει διαχρονικά στα καφενεία.

Καλή προεκλογική περίοδο για όλους και όλες.

Άκης Χουζούρης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00