Αρχική » Πλειστηριασμοί και στην Ηλεία απο Σεπτέμβριο

Ακόμα και για ελάχιστα ευρώ μπορούν να βγουν στο σφυρί ακίνητα, ακόμα και πρώτες κατοικίες οφειλετών, όπως συνέβη πριν από μερικές ημέρες στα Άνω Πατήσια, όπου μια οικογένεια πήγε να χάσει το σπίτι της από πλειστηριασμό για χρέη λίγο πάνω από 800 ευρώ σε… κοινόχρηστα.

Στην Ηλεία, περίπου 45 ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να δουν τα σπίτια, τα οικόπεδα και τις ιδιοκτησίες τους να αλλάζουν χέρια εντός του Σεπτεμβρίου αφού ο νομός δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από το νέο κύμα πλειστηριασμών που θα «πλήξει» την χώρα μετά το τέλος του καλοκαιριού, όσο και αν η κατάσταση στην περιοχή είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με άλλες στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που άντλησε η «εφ. Πατρίς» από το eauction.gr, την επίσημη ιστοσελίδα για τους πλειστηριασμούς, η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων βρίσκονται όπως είναι φυσιολογικό στους δήμους Πύργου και Ήλιδας ενώ ο μοναδικός δήμος που γλιτώνει είναι αυτός της Ανδρίτσαινας – Κρεστένων αφού εντός Σεπτεμβρίου δεν έχει προγραμματιστεί ούτε ένας πλειστηριασμός.

Συγκεκριμένα, από 1η Σεπτεμβρίου έως τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί 45 περίπου πλειστηριασμοί για κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, ακόμα και ξενοδοχεία εκ των οποίων οι 19 αφορούν τον δήμο Πύργου, οι 15 τον δήμο Ήλιδας, οι 9 τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και από 2 τους δήμους Αρχ. Ολυμπίας, Ζαχάρως και Πηνειού.

Ειδικότερα, ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αφορούν την πρωτεύουσα της Ηλείας αφορούν δυο καταστήματα με τιμή πρώτης προσφοράς τις 409 χιλιάδες και 111 χιλιάδες αντίστοιχα, δυο οικόπεδα με τιμή πρώτης προσφοράς τις 182 και τις 81 χιλιάδες αντίστοιχα και ένα βιομηχανικό – βιοτεχνικό χώρο με τιμή πρώτης προσφορά τις 47,5 χιλιάδες ευρώ.

Στον δήμο Ήλιδας, στο «σφυρί» αναμένεται, μεταξύ άλλων, να βγει τον Σεπτέμβριο βιομηχανικός – βιοτεχνικός χώρο με τιμή 1ης πρώτης προσφοράς 1.110.000 ευρώ, δυο κατοικίες με τιμή πρώτης προσφοράς 74 και 70 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα και ένα οικόπεδο με κτίσμα αξίας 138 χιλιάδων ευρώ.

Στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ξενοδοχείο θα βγει στο «σφυρί» με τιμή πρώτης προσφοράς 1.070.000 ευρώ και ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα αξίας 900 χιλιάδων ευρώ ενώ στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, μια ακόμα ξενοδοχειακή μονάδα βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς τις 429 χιλιάδες ευρώ.

Συνολικά, από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αναμένεται ότι χιλιάδες ακίνητα θα βγουν στο σφυρί από τις τράπεζες, τα funds και τους servicers, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο. Επισημαίνεται πως κάθε χρόνο οι e-πλειστηριασμοί «παγώνουν» τον μήνα Αύγουστο και δεν διενεργείται καμία διαδικασία.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, στην ειδική πλατφόρμα e-auctions των συμβολαιογράφων έχουν αναρτηθεί 4.080 πλειστηριασμοί κατοικιών έως το τέλος τους χρόνου και συνολικά 9.775 ακίνητα. Αυτό σημαίνει πως χιλιάδες ακίνητα, ακόμα και πρώτες κατοικίες, θα βγουν στο σφυρί τους επόμενους μήνες, με τους δανειολήπτες να έχουν στα χέρια τους πολύ συγκεκριμένα «όπλα» για να αμυνθούν.

Οι τρεις επιλογές

Οι επιλογές που διαθέτει ένας δανειολήπτης ώστε να μη χάσει το σπίτι του σε περίπτωση πλειστηριασμού είναι οι εξής:

Να ζητήσει αναδιάρθρωση της οφειλής είτε με διμερή ρύθμιση είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Εφόσον έχει «κλειδωμένο» λογαριασμό και υπάρχει διαταγή πληρωμής, ο δανειολήπτης να προχωρήσει σε εμπρόθεσμη ανακοπή.

Να επιδιώξει να κάνει παράλληλα με τα ασφαλιστικά μέτρα αναστολής και συμβιβασμό, μέχρι να γίνουν τα δικαστήρια.

Ωστόσο, πολλά από τα παραπάνω παρουσιάζουν σημαντικά «προβλήματα», καθώς στην πράξη οι δανειολήπτες έρχονται αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη άρνησης για διευθέτηση της υπόθεσής τους.

Για παράδειγμα, η μια επιλογή είναι να ζητήσει αναδιάρθρωση της οφειλής είτε με διμερή ρύθμιση είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Πρόκειται για μια λύση που δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες με «κόκκινο» δάνειο να διαπραγματευθούν απευθείας με την τράπεζα ή τους διαχειριστές δανείων για το δάνειό τους.

Ακολουθώντας τον Κώδικα Δεοντολογίας, σε νέα ρύθμιση μπορούν να μπουν δανειολήπτες όλων των ειδών, όπως μισθωτοί, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εταίροι και μικρές επιχειρήσεις (π.χ. μικρέμποροι) με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 1.000.000 ευρώ, ενώ δεν αφορά τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, έχει παρατηρηθεί πως στη συντριπτική πλειονότητά τους οι περισσότερες τράπεζες και servicers δεν κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους δανειολήπτες, με αποτέλεσμα να αρχίζουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών.

Επίσης, σύμφωνα με νομικούς που χειρίζονται θέματα «κόκκινων» δανείων, έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις τραπεζών και funds που ζητούν από τους δανειολήπτες μια τεράστια προκαταβολή ώστε να μπουν στη διαδικασία ρύθμισης ενός δανείου, πράγμα αδύνατο για έναν οφειλέτη ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει την τεράστια κρίση πληθωρισμού, τους καθηλωμένους μισθούς, τα χρέη της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων.

Πηγή: https://www.patrisnews.com/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00