Αρχική » Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΊΤΗΣ  ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΓΑΣΓΤΟΥΝΗ, ΠΑΛΟΥΚΙ ΚΑΙ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΊΤΗΣ  ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΓΑΣΓΤΟΥΝΗ, ΠΑΛΟΥΚΙ ΚΑΙ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟ

από Maria Petroutsa

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Ο κ.κ. Αθανάσιος θα χοροστατήσει στον Πανηγυρικό Εσπερινό στη Σπιάτζα και στη Θεία Λειτουργία στη Βουλιαγμένη

Ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα θα τελέσει Ιερές Παρακλήσεις προς τη Θεομήτορα σε Γαστούνη, Παλούκι και Βαρθολομιό.

Ειδικότερα σήμερα Παρασκευή, 5 Αυγούστου τρέχοντος έτους, ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος το απόγευμα στις 7:30 μ.μ. θα τελέσει την Ιερά Παράκληση στον Ι.Ν. της Παναγίας της Καθολικής στην Γαστούνη.

Ο ιερός ναός της Παναγίας της Καθολικής, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χρονολογείται πιθανότατα στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα και πληροφορίες για την ίδρυσή του μας δίνει μια επιγραφή στην αψίδα του ιερού, που μάλλον αντιγράφει την αρχική κτητορική επιγραφή. Σύμφωνα με αυτή, ο ναός ανεγέρθηκε το έτος 1278/9 και κτήτορές του ήταν έξι αδέλφια, οι άρχοντες Καλληγόπουλοι και οι σύζυγοί τους.                                                                                                           Αρχιτεκτονικά ο ναός ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου, με νάρθηκα στη δυτική πλευρά και οκτάπλευρο τρούλο που στηρίζεται σε δύο κίονες. Οι περισσότερες από τις τοιχογραφίες στο εσωτερικού του Ναού χρονολογούνται στο 1702, την περίοδο της Ενετοκρατίας, σύμφωνα με επιγραφή που αναφέρει ότι έγιναν με δαπάνη του Ιωαννικίου Νείρου, επισκόπου Ωλένης. Στον 19ο αιώνα επιζωγραφήθηκε μέρος του εσωτερικού από κάποιο ζωγράφο που ονομαζόταν Σοφοκλής.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Την Μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, η οποία είναι μια από τις σημαντικές εορτές, τόσο στην Θεολογία της Αγίας Εκκλησίας μας, όσο και στην ζωή των Ορθόδοξων Χριστιανών, θα εορτάσουν ο παραλιακός οικισμός Σπιάντζας και η Βουλιαγμένη Πηνείας καθώς και άλλες περιοχές της Ηλείας.

Την παραμονή της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής, Σάββατο 5 Αυγούστου τρέχοντος έτους, ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος θα χοροστατήσει στον Πανηγυρικό Εσπερινό στο φερώνυμο ναό του παραλιακού οικισμού πλαισιούμενος από Ιερείς του Πύργου και της ευρύτερης περιοχή.                                                                                                   Με την Θεία Μεταμόρφωσή του ο Χριστός, στο όρος Θαβώρ, το οποίο σημαίνει «έλευση Φωτός», έδειξε εις τους μαθητές του, την αίγλη και λαμπρότητα της Θεότητός Του, προκειμένου να μπορέσουν ν’ αντιμετωπίσουν την δοκιμασία της Σταυρώσεως και όλα τα τραγικά που συνέβησαν εις τον διδάσκαλό τους, μετά από 40 ημέρες.

Την Κυριακή το πρωί,  ανήμερα της Εορτής, 6 Αυγούστου τρέχοντος έτους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας  κ.κ. Αθανάσιος θα χοροστατήσει στις 7:00 π.μ στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρη στη Βουλιαγμένη Πηνείας,  συνεπικουρούμενος από ιερείς της περιοχής. 

Παλούκι Αμαλιάδος και Βαρθολομιό

Το απόγευμα τις ίδιας μέρας, δηλαδή Κυριακή 6 Αυγούστου τρέχοντος έτους,  στις 7:30 μ.μ ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης θα τελέσει την Ιερά Παράκληση στον Ι.Ν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Παλούκι της Αμαλιάδος

Την Δευτέρα 7 Αυγούστου τρέχοντος έτους ο Ποιμενάρχης Ηλείας θα τελέσει την Ιερά Παράκληση στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βαρθολομιό Ηλείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00