Ο Δήμος Πύργου τίμησε του πεσόντες στην Μάχη του Πύργου (3/04/1821)

Τους πεσόντες στην Μάχη του Πύργου που έγινε στις 3 Απριλίου του 1821 τίμησε ο Δήμος Πύργου, αποδίδοντας φόρο τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την αποτίναξη του τούρκικου ζυγού.

Το πρωί της Τετάρτης (03/04/24) τελέστηκε αρχιερατική δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Πύργου Ι.Ν. Αγίου Νικολάλου χοροστατούντος του Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου συνεπικουρούμενου από ιερείς της περιοχής.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Πύργου κ Ευστάθιος Καννής ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της Επαναστάσεως του 1821 στην Ηλεία ήταν η Μάχη του Πύργου, την Κυριακή των Βαΐων 3 Απριλίου 1821.                                                            Η μάχη κράτησε 8 ώρες. Τμήμα της πόλεως καταστράφηκε και κάηκε από τους επιτιθέμενους, αλλά η άμυνα άντεξε. Μάλιστα οι υπερασπιστές της πόλεως κατάφεραν να απωθήσουν τους Τουρκαλβανούς από τον Πύργο. Κατά τον παρόντα στην  μάχη Γενναίο Θεοδ. Κολοκοτρώνη, εφονεύθησαν περί τους 150 Τουρκαλβανούς, από δε τους Έλληνες έπεσαν ηρωικά και αιχμαλωτίσθηκαν περί τους 130 Έλληνες.                                                                                                              Σήμερα, πέραν των 200 ετών από το ιστορικό γεγονός αυτό, οφείλουμε να διδασκόμαστε από τους ηρωισμούς και τις θυσίες των προγόνων μας. Να τους τιμάμε, για να θυμόμαστε πως η Ελευθερία, η Αξιοπρέπεια και το Μέλλον ενός τόπου στηρίζεται στην προσφορά και τους αγώνες κάποιων, που έδωσαν την ψυχή και την ζωή τους, όταν τους κάλεσε η Ιστορία. Και εμείς στον Πύργο οφείλουμε πολλά στα παλληκάρια που στις 3 Απριλίου 1821 φώναξαν με λόγια και με πράξεις ότι νιώθουμε μέσα μας ελεύθεροι και θα κερδίσουμε την Λευτεριά μας. Με το αίμα μας και τον αγώνα μας. Αλλά κάθε μεγάλος αγώνας είναι ένα μάθημα για όλους μας και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι, Αρχές και πολίτες, εκπαιδευτικοί και μαθητές του τόπου μας.                                                                            Η πόλη του Πύργου με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, πολλών φορέων του τόπου, αλλά  και την διαρκή στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης, τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να καθιερώσει την επέτειο αυτή ως τοπική Εθνική εορτή. Μία αληθινή εκδήλωση μνήμης, που θα  είναι το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι στους Ήρωες της 3ης Απριλίου 1821. Στα παλληκάρια της Μάχης του Πύργου».

Αμέσως μετά ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία μπροστά από τον ΟΤΕ και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Πύργου κ Ευστάθιο Καννή, από τους προέδρους των παραρτημάτων Ηλείας της Ε.Α.Σ. λοχαγό ε.α κ. Θανάση Τσιγκρέλη και της Ε.Α.Α.Ν πλοίαρχο ε.α. κ Ζώη Υφαντή π.ν. , τον Γραμματέα του παραρτήματος Ηλείας  της Ε.Α.Α. Α. σμήναρχο ε.α και πρώην αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γορτυνίων κ Χρήστο Παρασκευόπουλο.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Δημήτρης Μεσσαλάς, οι  Αντιδήμαρχοι  Οικονομικών κ. Νίκος Θεοδώρου και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Νώντας Κυριαζής,  ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Θανάσης Τσαμπρινός, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Γαλανανόπουλος, η πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου,  ο εκπρόσωπος του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Ηλείας Ταγματάρχης Τεχνικού κ. Ορέστης Λαδιάς, ο εκπρόσωπος της βουλευτού της Ν.Δ.  Διονυσίας Αυγερινοπούλου κ Σπύρος Βασιλείου, οι εκπρόσωποι των  βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη ο κ . Αλέκος Σοφιανόπουλος και ΣΥΡΙΖΑ Διονύσιου Καλαματιανού κ Θωμάς Δακουράς. Επίσης εκπρόσωποι φορέων και άλλοι.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ ακολούθησε μικρή δεξίωση στο «Επαρχείο».

Related posts

Συνάντηση Άδ. Γεωργιάδη-Δ. Αυγερινοπούλου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας

Η Τράπεζα Πειραιώς στη Βάρδα παραμένει και επίσημα σε λειτουργία

Διονύσης Καλαματιανός: «Επιλογή της κυβέρνησης η άρνηση αντιμετώπισης της ακρίβειας»