Αρχική » ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπουν τα εθνικά θέματα σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπουν τα εθνικά θέματα σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης

από Maria Petroutsa

Την έντονη ανησυχία του για την εργαλειοποίηση των εθνικών θεμάτων από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ , εξέφρασε ο Μιχάλης Κατρίνης.

‘’ Σε όλη την προεκλογική περίοδο, δεν έγινε καμία συζήτηση για τα εθνικά θέματα, τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας αλλά και το πλαίσιο που βάζουν κάποιοι για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ερήμην των πολιτών. Τις τελευταίες δύο ημέρες , γίνεται μια συζήτηση για ζητήματα εθνικής σημασίας, αλλά με το χειρότερο τρόπο. Η Θράκη και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μουσουλμανική μειονότητα μετατρέπονται σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.’’ Τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά έχει αποδείξει τον πατριωτικό του χαρακτήρα αλλά και την υπευθυνότητα του στη διαχείριση ζητημάτων εθνικής σημασίας αλλά και σε ό,τι έχει σχέση με την αμυντική και εξωτερική πολιτική της χώρας.

΄΄Το ΠΑΣΟΚ στήριξε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Στήριξε και μάλιστα από την πρώτη στιγμή την προοπτική αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, πριν ακόμα προχωρήσει σε αυτήν η κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης τα ζητήματα που σχετίζονται με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Πήρε ξεκάθαρη θέση , στηρίζοντας το πλαίσιο για τη διαδικασία επιλογής μουφτή, προκειμένου να μην παίζει παιχνίδια το Τουρκικό προξενείο. Κάτι που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ’’ σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Μάλιστα, με ερώτηση που κατέθεσε ο τέως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στηλίτευσε τη στάση του Τούρκικου προξενείου έναντι του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ιλχαν Αχμέτ, ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών.

‘’Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έσπασε την ιδιότυπη απομόνωση των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών στη Θράκη, δίνοντας τους ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες στη ζωή και την εκπαίδευση. Πίστεψε και στήριξε την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων και στην ισότιμη αντιμετώπισή τους από την Ελληνική πολιτεία.

Υπάρχει ένα πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη που περιλαμβάνει προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής και τη στήριξη της μουσουλμανικής μειονότητας . Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να πει γιατί δεν έχει υλοποιήσει αυτές τις προτάσεις, παρότι τυγχάνουν διακομματικής αποδοχής.

Και βέβαια βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδεχθούν ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα αλλά μόνο μουσουλμανική μειονότητα και αυτό ορίζεται από διεθνείς συνθήκες, όπως η Συνθήκη τη Λωζανης’’, επισήμανε ο κ.Κατρίνης που υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι μια ευαίσθητη, εθνικά περιοχή, όπως η Θράκη θα πρέπει να αποτελεί πεδίο εθνικής συναίνεσης και όχι κομματικής αντιπαράθεσης.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε επίσης ότι μετά την σχετική ύφεση που επικράτησε, λόγω των εκλογών στη γείτονα χώρα, η Τουρκία επιστρέφει στην επιθετικότητα και βάζει ξανά στο τραπέζι τις επεκτατικές της βλέψεις σε Αιγαίο και Κύπρο.

‘’Πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές πρόβλημα, σχετίζεται με την παράνομη εισβολή και κατοχή εδάφους ενός ανεξάρτητου κράτους-μέλους της Ε.Ε από την Τουρκία.

Όπως επίσης και ότι η μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά που υπάρχει είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, όχι με βάση τις ερμηνείες της Τουρκίας αλλά με βάση όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.’’

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00