Αρχική » ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Χαμηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση η δημόσια υγεία

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Χαμηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση η δημόσια υγεία

από Maria Petroutsa

Βασικά σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» με την Φαίη Μαυραγάνη

Σε σχέση με τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης ο βουλευτής Ηλείας δήλωσε:

Πολλές από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού είναι εφαρμόσιμες υπό την αίρεση επίτευξης δύσκολων φορολογικών στόχων, όπως π.χ. η πάταξη της φοροδιαφυγής και σε βάθος τετραετίας.

Η δε επιλογή της κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα το δάνειο των 5,4 δισεκ. ευρώ, καταδεικνύει πως ακολουθεί την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση του δημόσιου χρέους και όχι για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των πολιτών.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μη δοθούν επιδοτήσεις για τη μείωση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.  

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, το «ράλι» της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα συνεχίζεται και η αισχροκέρδεια κυριαρχεί, λόγω και της μη ύπαρξης ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχουν επιβληθεί μόλις πέντε πρόστιμα για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα, ενώ οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονται συνεχόμενα για 20 μήνες. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά ψηλά το ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής, με αποτέλεσμα να πλήττεται ευθέως το εισόδημα της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων οικονομικά στρωμάτων.

Περιμέναμε στις προγραμματικές δηλώσεις να πει ο κ. Μητσοτάκης, έστω και μια κουβέντα, για την προστασία της κύριας κατοικίας, και τα κόκκινα δάνεια που αποτελούν μια οδυνηρή πραγματικότητα για πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την υγεία ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε:

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη στο θέμα της δημόσιας υγείας, παρότι στην ομιλία του αρμόδιου υπουργού  δεν ακούσαμε ούτε για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ,  ούτε για την ανακατεύθυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, κατά το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε πως αυτή «θα είναι η τετραετία της υγείας».

Την ίδια ώρα στην ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας δεν είπε ούτε μία λέξη για την μείωση της λίστας των χειρουργείων, δεν είπε τίποτα για τα μόλις 2 δημόσια κέντρα αποκατάστασης, με χιλιάδες πολίτες να ταλαιπωρούνται σε λίστες αναμονής, ούτε για κίνητρα προσέλκυσης γιατρών από το εξωτερικό ή για την ενίσχυση των νοσοκομείων της περιφέρειας.

Και βέβαια δεν είπε κουβέντα για το επίδομα βαρέας και ανθυγιεινής εργασίας στο προσωπικό του ΕΣΥ, μια πρόταση που το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει δεκατρείς φορές στη Βουλή, και έχει υιοθετηθεί από την αρμόδια «επιτροπή Μπεχράκη», που συστάθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης μίλησε για νέο χάρτη υγείας, αλλά δεν διαβεβαίωσε ότι δεν θα κλείσουν νοσοκομεία στην περιφέρεια, όταν ρωτήθηκε από εμένα στη Βουλή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00