Αρχική » ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Οι αγρότες της Ηλείας εκτός του κυβερνητικού σχεδιασμού

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Οι αγρότες της Ηλείας εκτός του κυβερνητικού σχεδιασμού

από Maria Petroutsa

Για συνολική εγκατάλειψη από την κυβέρνηση του πρωτογενούς τομέα, των γεωργών και των κτηνοτρόφων, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας σε εκπομπή του OPEN.  

Όπως επισήμανε, τα τελευταία τρία χρόνια το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 30%, τα λιπάσματα κατά 62% και οι ζωοτροφές κατά 30%, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες η τιμή του γάλατος έχει πέσει 30 λεπτά για τους κτηνοτρόφους, ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό. ‘’Δηλαδή, ενώ όλα τα άλλα ανεβαίνουν, οι τιμές πώλησης πέφτουν’’,  τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που όχι μόνο ήταν μειωμένες, αλλά και η προκαταβολή ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε. Επιπλέον, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο υπουργός και η διοίκηση του ΟΠΕΠΕΚΕ επιδόθηκαν σε αλληλοκατηγορίες, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση και παγκόσμια πρωτοτυπία.

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ τόνισε ότι τα πορίσματα είναι πολύ μικρότερα από τις ζημίες και μάλιστα υπάρχει μια ‘’διαρροή’’ που μιλάει για οριζόντια περικοπή 35% σε σχέση με τις πραγματικές εκτιμήσεις, επειδή τα χρήματα δεν επαρκούν. ‘’Να ρωτήσει η κυβέρνηση τους αγρότες πόσο χρόνο περιμένουν για να αποζημιωθούν και τι ποσοστό αποζημιώσεων τους δίνουν’’, είπε με νόημα ο Ηλείος βουλευτής, συμπληρώνοντας ότι οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρόπληκτοι της Ηλείας του 2021, έχουν αφεθεί χωρίς καμία αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος από την καταστροφή του φυτικού τους κεφαλαίου, ενώ και οι υπόλοιπες καλλιέργειες που επλήγησαν σε διάφορες περιοχές της Ηλείας τα τελευταία χρόνια δεν αποζημιώθηκαν έγκαιρα και συνολικά.

Μιλώντας για τα οικονομικά αδιέξοδα των αγροτών, ανέφερε ότι οκτώ στους δέκα αγρότες έχουν οφειλές σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ενώ μεγάλο κομμάτι της γεωργικής γης έχει πάει στην PQH μέσω των δανείων της Αγροτικής που δεν ρυθμίζονται. Υπενθύμισε μάλιστα, ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πριν τρία χρόνια αναγκάστηκε να φέρει τροπολογία στη βουλή, γιατί ανακάλυψε ότι οκτώ στους δέκα χρωστάνε και κατάσχεται η ενίσχυση από την εφορία και τις τράπεζες.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε με έμφαση ότι απαιτούνται μέτρα όπως ο μηδενισμός του φόρου στο αγροτικό πετρελαίο, έστω για τα τελευταία δύο χρόνια που είναι δύσκολα. Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε, ότι οι αγρότες δεν έχουν δει μία  βιώσιμη ρύθμιση των χρεών, αποκλείονται από σχέδια βελτίωσης και προγράμματα νέων αγροτών, για να μπορούν να εκσυγχρονίσουν την γεωργία τους, με συνέπεια να είναι σήμερα πνιγμένοι στα χρέη, στις πετσοκομμένες αποζημιώσεις και στις μειωμένες ενισχύσεις. 

Καταλήγοντας ο Ηλείος βουλευτής δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, θεωρώντας ότι το πρόβλημα της επιβίωσης για τους αγρότες θα πρέπει να λυθεί για να στηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση και η διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00