Αρχική » ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Εκτός Σχεδίων Βελτίωσης δεκάδες αγρότες της Ηλείας – Θα δώσει επιπλέον πόρους η κυβέρνηση; 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Εκτός Σχεδίων Βελτίωσης δεκάδες αγρότες της Ηλείας – Θα δώσει επιπλέον πόρους η κυβέρνηση; 

από Maria Petroutsa

Την αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης στην Ηλεία, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι δύο στις τρεις αιτήσεις που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν καλύπτονται από το όριο πίστωσης, αφήνοντας εκτός χρηματοδότησης το μεγαλύτερο ποσοστό επιλαχόντων που έχει σημειωθεί έως σήμερα. Θέτει μάλιστα το ερώτημα, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να  αξιοποιήσει αδιάθετα κονδύλια του ίδιου προγράμματος ή άλλων προγραμμάτων που έχουν μικρή απορροφητικότητα, ώστε να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ηλεία.

Στην ερώτηση συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, ενώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχαν κατατεθεί συνολικά 696 με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 42.325.875 ευρώ, με βάση τα αποτελέσματα μόνο 210 επιλέξιμες αιτήσεις καλύπτονται από τον προϋπολογισμό συνολικού ποσού 15.261.594 ευρώ. Δυστυχώς 467 αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας δεν καλύπτονται από το όριο πίστωσης. Από την Ηλεία ειδικότερα, επιλέξιμες έχουν κριθεί 86 συνολικά προτάσεις Σχεδίων Βελτίωσης.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τονίζει μάλιστα το παράδοξο, ότι ενώ υπάρχουν αιτήσεις με αρκετά υψηλή βαθμολογία αξιολόγησης, παραμένουν εκτός χρηματοδότησης λόγω ανεπάρκειας διαθέσιμων κονδυλίων. Παράλληλα επισημαίνει, ότι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι με μικρά σχέδια βελτίωσης, βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση, αφού δεν κατάφεραν να πιάσουν την υψηλή μοριοδότηση ένταξης που διαμορφώθηκε στα 75,62 μόρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους και να εκσυγχρονίσουν τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Τέλος ο Ηλείος βουλευτής αναφέρει, ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής που έχει προκληθεί στον πρωτογενή τομέα, οι μειωμένες φετινές επιδοτήσεις, η πτώση στην τιμή του γάλακτος και τα προβλήματα που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή, κάνουν πλέον ορατό τον κίνδυνο εγκατάλειψης της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα. Για το λόγο αυτό θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση των νέων ανθρώπων, ώστε να αυξηθεί η ενασχόλησή τους με την αγροτική-κτηνοτροφική δραστηριότητα και να στηριχθεί η παραμονή τους στην περιφέρεια.  

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00