Μιχάλης Κατρίνης: ‘’Αυτοί που έκαναν τις υποκλοπές πρέπει να λογοδοτήσουν’’

Βασικά σημεία συνέντευξης του υποψήφιου βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη στην ΕΡΤ και στην εκπομπή ”Στο Κέντρο οι εκλογές” με τον Γιώργο Κουβαρά

Για τις ποινικές ευθύνες στο θέμα των υποκλοπών ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε:
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προσφύγει στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, για ένα σκάνδαλο που η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ό,τι ήταν δυνατό, προκειμένου να το συγκαλύψει.
Με ευθύνη της κυβερνητικής παράταξης δεν κλήθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής και έτσι έκλεισε άρον άρον μια υπόθεση που ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατονόμασε στο προχθεσινό debate ως σκάνδαλο.
Δυστυχώς, για τον κ. Μητσοτάκη, όσο και το κόμμα του, η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέδειξε ότι στην χώρα μας υπήρξε ένας παρακρατικός μηχανισμός που καθοδηγούσε την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, ανωτέρων αξιωματούχων και μελών της κυβέρνησης, χωρίς να συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας, όπως είχε ψευδώς υποστηρίξει αρχικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Συνεπώς, κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και να καταδικαστούν, εφ’οσον είναι ένοχοι.
Αν υπάρξουν επιβαρυντικά στοιχεία για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αυτά θα πρέπει να οδηγηθούν στην ελληνική δικαιοσύνη, κάτι που θα αποφασιστεί από εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και το ιδιωτικό χρέος γενικότερα, είπε:
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο.
Οι πιο αδύναμοι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν λιγότερο και παράλληλα θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους επαγγελματίες, αλλά και σε άλλες ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, ώστε να έχουν μικρότερη επιβάρυνση.
Δυστυχώς, με τις διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, οι μεγαλοϊδιοκτήτες ελαφρύνθηκαν σημαντικά από τον ΕΝΦΙΑ, κάτι που στοίχισε και 200 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, σήμερα, δεν είναι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για μελλοντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών συμπαρέσυρε άλλους 18 φόρους ακίνητης περιουσίας, επιβαρύνοντας τους πολίτες υπέρμετρα και αυξάνοντας το ιδιωτικό χρέος.
Έτσι σήμερα, έχουμε 4 εκατ. ΑΦΜ που χρωστούν στην εφορία, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται μήνα με το μήνα.
Επιπλέον, 2 εκατ. πολίτες χρωστούν στον ΕΦΚΑ , πάνω από 1 εκατ. χρωστούν σε funds και τράπεζες, ενώ την επόμενη τετραετία θα γίνουν 250.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, αφού ο πτωχευτικός μηχανισμός του κ. Μητσοτάκη απέδωσε μόλις 4.500 ρυθμίσεις, ενώ ο αντίστοιχος του κ. Τσίπρα μόλις 2300.
Για το ΠΑΣΟΚ η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους αποτελεί «κόκκινη γραμμή» στις προγραμματικές του θέσεις, μαζί με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια.
Άλλωστε, οι πολίτες δεν ξεχνούν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό, που εν μέσω του πιο σκληρού μνημονίου το 2010, έφερε το «νόμο Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, έναν νόμο που όχι μόνο δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον κατήργησε όταν έγινε κυβέρνηση, με την ΝΔ να καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, δήλωσε:
Το δίλλημα των εκλογών δεν είναι αν θα παραμείνει ο κ. Μητσοτάκης στην θέση του πρωθυπουργού ή αν θα επανέλθει ο κ. Τσίπρας.
Και οι δύο έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει.
Το πραγματικό και ουσιαστικό δίλλημα είναι αν η χώρα επιτέλους, θα αποκτήσει ένα ρεαλιστικό και συγκροτημένο σχέδιο ανασυγκρότησης.
Αυτό πιστεύουμε ότι θα προέλθει μόνο από κυβερνήσεις συνεργασίας, με μία άλλη ατζέντα, και με μία άλλη αντίληψη διακυβέρνησης.
Και, προφανώς, αυτές οι κυβερνήσεις θα εκπροσωπηθούν από άλλα, αξιόπιστα πρόσωπα που θα πείσουν επί της ουσίας τους πολίτες, ότι μπορούν να αλλάξουν την χώρα προς το καλύτερο.
Πιστεύουμε ότι οι εκλογές της 21 Μαΐου μπορούν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κυβέρνηση, που μεταξύ άλλων θα ενισχύσει το ΕΣΥ, θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα νομοθετεί υπέρ των πολιτών και όχι υπέρ των funds ή υπέρ των λίγων και ισχυρών, όπως συμβαίνει σήμερα.

Για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προσωπικές ελευθερίες, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:
To ΠΑΣΟΚ από όποια θέση και αν έχει βρεθεί στη Βουλή, έχει στηρίξει σταθερά και αδιαπραγμάτευτα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Εμπράκτως, στηρίξαμε όλες ανεξαιρέτως τις ρυθμίσεις που έγιναν από άλλες κυβερνήσεις, γιατί δεν θέλαμε να θολώσουμε το μήνυμα ότι οι όποιες ελευθερίες και προτιμήσεις των πολιτών πρέπει να είναι σεβαστές.
Είμαστε προοδευτικό κόμμα και πιστεύουμε, χωρίς παρωπίδες, σε μία ανοιχτή κοινωνία.

Related posts

Συνάντηση Άδ. Γεωργιάδη-Δ. Αυγερινοπούλου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας

Διονύσης Καλαματιανός: «Επιλογή της κυβέρνησης η άρνηση αντιμετώπισης της ακρίβειας»

  ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ:‘’Εξωτερική πολιτική χωρίς αρχή, μέση και τέλος’’