Αρχική » Μετέφερε την αντίδραση των δημοτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος – Κατέθεσε το τελικό ψήφισμα του Δήμου Ήλιδας για το Πρωτοδικείο

Μετέφερε την αντίδραση των δημοτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος – Κατέθεσε το τελικό ψήφισμα του Δήμου Ήλιδας για το Πρωτοδικείο

από Maria Petroutsa

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας σχετικά με το μέλλον  του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, μετέφερε ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, με μοναδικό θέμα το νέο δικαστικό χάρτη.

Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος, μετέφερε την πάγια και σταθερή θέση του Δήμου, ότι το νομοσχέδιο -όπως τέθηκε υπό διαβούλευση- θα φέρει συρρίκνωση, υποβάθμιση και τελικώς το οριστικό κλείσιμο του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.

Παράλληλα, κατέθεσε στα πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου και το ψήφισμα της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας του περασμένου Σαββάτου, το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Ο Δήμος Ήλιδας εκφράζει την πλήρη εναντίωσή του και καταδικάζει την επιχειρούμενη αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη που επιχειρείται στη Ηλεία, με την κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και της αντίστοιχης Εισαγγελίας, καθώς και με το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων Αμαλιάδας, Γαστούνης και Μυρτουντίων (Λεχαινών) από την κυβέρνηση, προς όφελος, δήθεν, της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 του σχεδίου νόμου τής κυβέρνησης, που περιήλθε σε γνώση μας, αναφέρει για τους Δικαστικούς Σχηματισμούς τής περιοχής μας τα εξής: “Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην νομός Ηλείας), ορίζεται κεντρικό Πρωτοδικείο, το Πρωτοδικείο Ηλείας (Πύργος) και β) το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και τα Ειρηνοδικεία Αμαλιάδας, Γαστούνης και Μυρτουντίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Ηλείας. Ορίζεται περιφερειακή έδρα τού κεντρικού Πρωτοδικείου Ηλείας, η Αμαλιάδα”.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και των Ειρηνοδικείων στην περιοχή μας, όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στους κατοίκους της βόρειας Ηλείας, στους υπαλλήλους των δικαστικών σχηματισμών αυτών, στους δικηγόρους με έδρα το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και στους υπόλοιπους επαγγελματίες της περιοχής μας.

Η κατάργηση που επιχειρείται, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία περισσότερων εμποδίων στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τον απλό πολίτη και τεράστια επιβάρυνση σε δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους και λοιπούς επαγγελματίες που τόσα χρόνια δραστηριοποιούνται και έχουν ρυθμίσει τη ζωή τους και το επάγγελμά τους, έχοντας ως βάση το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας.

Με τη λογική τού «κόστους – οφέλους», που εφαρμόζεται σε όλες τις δημόσιες δομές (σχολεία, νοσοκομεία), το κράτος θέλει να βάλει λουκέτο σε δικαστικά καταστήματα, αντιμετωπίζοντας τη Δικαιοσύνη σαν επιχείρηση που λειτουργεί με οικονομικά κριτήρια και όχι ως δικαίωμα για όλους. Η επιτάχυνση της δικαιοσύνης απαιτεί στελέχωση όλων των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων και όχι κατάργηση Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, συλλόγων, φορέων και σωματείων της βόρειας Ηλείας έχουν κατηγορηματικά δηλώσει την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια για κατάργηση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αμαλιάδας και για το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων Αμαλιάδας, Γαστούνης και Μυρτουντίων (Λεχαινών). Ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στην υλοποίηση αυτού του στόχου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τη θέληση των πολιτών και των φορέων.

Απαιτούμε:

1) Να μην καταργηθεί το Πρωτοδικείο και η Εισαγγελία Αμαλιάδας.

2) Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι οργανικές θέσεις τού Πρωτοδικείου Αμαλιάδας με δικαστικούς υπαλλήλους.

3) Να μην καταργηθούν οι Δικαστικοί Σχηματισμοί των Ειρηνοδικείων Αμαλιάδας, Γαστούνης και Μυρτουντίων (Λεχαινών).

4) Στο πλαίσιο αυτό θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και δράσεις σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους και σωματεία τής περιοχής, ώστε να αναδείξουμε με κάθε τρόπο το δίκαιο των αιτημάτων μας».

Για όλους του ανωτέρω λόγους το Σώμα αποφασίζει ομόφωνα:

• Συγκροτείται ενιαίο μέτωπο για το θέμα, με τους δήμους τού νομού Ηλείας, αλλά και με όσους, σε πανελλαδικό επίπεδο, θίγονται, καθώς και με τους αντίστοιχους δικηγορικούς συλλόγους.

• Συγκροτείται ολιγομελής επιτροπή, αποτελούμενη από εκπρόσωπους του δήμου, του δικηγορικού συλλόγου και φορέων, η οποία θα συναντηθεί με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, (Συντονιστή παρά τω Πρωθυπουργό τού κυβερνητικού έργου, ή ακόμα και με τον πρωθυπουργό), και θα ζητήσει έγγραφη διαβεβαίωση ότι το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας δεν θα κλείσει.

• Σε αντίθετη περίπτωση, ο δήμος θα προχωρήσει σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις, σύμφωνα και με τις προτάσεις τού Δικηγορικού συλλόγου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00