Μεγάλα μάτια! Η αληθινή ιστορία μιας απάτης!

Γεννημένη το 1927 στο Τεννεσί η Κιν μεγάλωσε σε ένα θρησκευτικό περιβάλλον. Η ίδια μάλιστα πολλές φορές έχει δηλώσει ότι η Βίβλος αλλά και η σχέση της με την γιαγιά της, με την οποία μεγάλωσε, αποτέλεσαν τις κυριότερες πηγές έμπνευσής της.

Σε ηλικία 19 ετών παντρεύτηκε τον Φρανκ Ούλμπριχ με τον οποίο είχαν στήσει μια μικρο- επιχείρηση handmade ζωγραφικής πάνω σε ανδρικές γραβάτες και άλλα ήδη σπιτιού. Το ταλέντο της Μάργκαρετ δεν περνούσε απαρατήρητο.

Το 1954 η Μάργκαρετ χώρισε με τον Ούλμπριχ και έφυγε μαζί με την κόρη τους για το Σαν Φρανσίσκο προς αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Εκεί, σε μια ατμόσφαιρα που ευνοούσε την καλλιτεχνική ελευθερία θα γινόταν… διάσημη ζωγραφίζοντας τους διάσημους πίνακες της με τα παιδιά με τα μεγάλα λυπημένα μάτια. Σε ένα από τα πολλά υπαίθρια art fairs όπου προσπαθούσε να πουλήσει τους πίνακές της, γνώρισε τον Γουόλτερ -που ασχολούταν περισσότερο με την ζωγραφική τοπίων- τον οποίο και παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα

Η ιστορία θέλει τους πίνακες αυτούς να είναι αποτέλεσμα της κακομεταχείρισης της ζωγράφου από τον άντρα της Walter Keane, επίσης καλλιτέχνη, ο οποίος την κλείδωνε στη σοφίτα για να της επιβάλει να ζωγραφίσει και να πουλάει τα έργα της ως δικά του.

Η Margaret Keane έγινε διάσημη, όταν αποκάλυψε ότι ο σύζυγός της έπαιρνε τα εύσημα για την τέχνη της, εμπνέοντας την ταινία του Tim Burton με την Amy Adams «Μεγάλα Μάτια».

Ο Tim Burton αποφάσισε να μετατρέψει την ιστορία της το 2014 σε μία ταινία που ονόμασε «Μεγάλα Μάτια». Την Margaret υποδύθηκε η Amy Adams και τον σύζυγό της, Walter -που είχε φύγει από τη ζωή το 2000- ο Christopher Waltz.

Τα πορτρέτα της Keane γνώρισαν τεράστια δημοφιλία την δεκαετία του 50 και 60. Τι κι αν οι κριτικοί δεν ήταν ένθερμοι; Διασημότητες και συλλέκτες τέχνης είχαν κάνει ανάρπαστα τα έργα της -ή μάλλον τα έργα που πίστευαν ότι είχε φιλοτεχνήσει ο σύζυγός της.

Η Μάργκαρετ είχε παντρευτεί τον Walter το 1955. Εκείνος πουλούσε τα έργα της, όσο εκείνη δούλευε έως και 16 ώρες την ημέρα στο σπίτι. «Όταν δεν ήταν σπίτι, συνήθως με καλούσε κάθε μία ώρα για να σιγουρευτεί ότι δεν είχα βγει έξω. Ήμουν στην φυλακή» είχε πει στον Guardian το 2014.

Αυτό που δεν είχε καταλάβει όμως είναι ότι τα πρώτα χρόνια πουλούσε τα έργα της ως δικά του. «Ήταν πολύ αργά για να πω ότι δεν ήταν εκείνος που τα ζωγράφιζε. Πάντα θα μετανιώνω που δεν ήμουν αρκετά δυνατή για να διεκδικήσω τα δικαιώματά μου» είχε πει στους New York Times. «Αλλά με φόβιζε πολύ. Ήξερε πολλούς από την Μαφία. Προσπάθησε να με χτυπήσει μια φορά» είχε αποκαλύψει στον Guardian, λέγοντας μάλιστα ότι είχε απειλήσει ακόμα και να την σκοτώσει αν έλεγε την αλήθεια.

Ο Γουόλτερ ήταν αδιαμφισβήτητα ικανότερος στην δημόσιες σχέσεις από την ίδια, και η επιτυχία του ζευγαριού δεν άργησε να έρθει. Ήταν όμως μία κοινή επιτυχία μιας που όλοι οι πίνακες υπογράφονταν με το επώνυμο Keane χωρίς να προσδιορίζεται ποιος από τους δύο ήταν ο πραγματικός ζωγράφος. Πολύ σύντομα η Margaret έμεινε πίσω στο ατελιέ και ο Γουόλτερ θέριζε τους καρπούς της σκληρής δουλειάς της. Χρόνο με τον χρόνο τα παιδιά με τα υπερμεγέθη υγρά μάτια έμοιαζαν όλο και πιο στεναχωρημένα και “σκοτεινά”, και έβρισκαν συχνά παρηγοριά σε γάτες και κατοικίδια σκυλάκια.

Το ζευγάρι χώρισε το 1965 και η Margaret αποκάλυψε την αλήθεια το 1970. Δήλωσε σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό ότι αυτή είναι η δημιουργός των «μεγάλων ματιών» και όχι ο σύζυγός της. Η υπόθεση απάτης, φτάνει φυσικά στα δικαστήρια. Ποιες αποδείξεις θα μπορούσαν να υπάρχουν ή πώς η Margaret θα μπορούσε να πείσει το δικαστήριο ότι αυτή ήταν η ζωγράφος των πινάκων και όχι ο άντρας της; Προκάλεσε τον σύζυγό της να ζωγραφίσουν μπροστά στον κόσμο για να αποδείξουν την αλήθεια κι εκείνος αρνήθηκε. Στο δικαστήριο όμως το 1986 έγινε ξεκάθαρο ότι εκείνη ήταν η πραγματική ζωγράφος, όταν μέσα σε 53 λεπτά κατάφερε να ζωγραφίσει έναν από τους χαρακτηριστικούς πίνακές της.

Το 2018, η Έκθεση Τέχνης του Λος Άντζελες της απένειμε ένα τιμητικό βραβείο κατά τη διάρκεια μιας αναδρομικής έκθεσης της δουλειάς της. Η ίδια το αποκάλεσε «πραγματική ευλογία».

Αφού έζησε για περισσότερα από 25 χρόνια στην Χαβάη – όπου και έγινε μάρτυρας του Ιεχωβά, η Margaret Keane μετακόμισε στην Νάπα της Καλιφόρνια με τον τρίτο της σύζυγο, το αθλητικογράφο Dan McGuire.

Η Μάργκαρετ Κιν πέθανε σε ηλικία 94 ετών, στο σπίτι της στη Νάπα της Καλιφόρνια  από καρδιακή ανεπάρκεια τον Ιούνιο του 2022.

Επιμέλεια – Παρουσίαση Μαρία Πετρουτσά

Related posts

Δυο Λαρισαίοι φτιάχνουν με 1500 ευρώ σπίτια από άχυρο και πηλό

Gua Sha: To σύγχρονο μυστικό ομορφιάς και λάμψης

Πώς το Temu μας εξαγόρασε τόσο φτηνά;