Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ενισχύονται τα Πρωτοδικεία Ηλείας και Αμαλιάδας!

-Πόσες θέσεις προβλέπονται στο πλαίσιο στελέχωσης με Δικαστική Αστυνομία και ποια κενά καλύπτονται στις θέσεις δικαστικών υπαλλήλων

Με έξι θέσεις θα καλυφθούν οι Εισαγγελίες Ηλείας και Αμαλιάδας, στο πλαίσιο στελέχωσής τους με τη Δικαστική Αστυνομία, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την κάλυψη των κενών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων στα δύο Πρωτοδικεία του νομού μέσω των διαγωνισμών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Ήδη το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης Δικαστικής Αστυνομίας –Τροποποιήσεις ν. 4963/2022 και άλλες διατάξεις» εισήχθη και ψηφίστηκε στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο Ηλείος βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Της συζήτησης του Νομοσχεδίου είχε προηγηθεί και συνάντηση του κ. Νικολακόπουλου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα, όπου τέθηκαν από τον Ηλείο κοινοβουλευτικό όλα τα ζητήματα των Πρωτοδικείων της Ηλείας με κυρίαρχο την κάλυψη των κενών θέσεων, οι οποίες και θα καλυφθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει από την πλευρά του Υπουργείου.

Σε Πύργο και Αμαλιάδα
Αναφορικά με το νέο θεσμό της Δικαστικής Αστυνομίας, ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμανε ότι η Ηλεία εμφανίζεται ενισχυμένη ως προς την κάλυψη θέσεων με Δικαστικούς Αστυνομικούς, καθώς προβλέπονται τρεις θέσεις (ένστολου προσωπικού) για την Εισαγγελία Ηλείας και τρεις θέσεις (ένστολου προσωπικού) για την Εισαγγελία Αμαλιάδας, ενώ θα ενισχυθούν και με πολιτικό προσωπικό, όπως προβλέπεται από το εν λόγω Νομοσχέδιο, το οποίο θα κατανεμηθεί από την Εισαγγελία Εφετών Πατρών, καθώς έχουν προβλεφθεί 150 θέσεις για όλη τη χώρα.
«Με τον ν. 4963/2022 «Σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» (Α΄ 149), συστάθηκε η Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας και ρυθμίστηκαν τα ζητήματα που άπτονται της στελέχωσης και λειτουργίας της. Η σύσταση της εν λόγω υπηρεσίας αποσκοπεί κυρίως στην υποβοήθηση του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών με την ανάθεση σε εξειδικευμένο προσωπικό του Υπουργείου Δικαιοσύνης αστυνομικών καθηκόντων, καθώς και προανακριτικών καθηκόντων, που απαιτούν ειδικές επιστημονικές γνώσεις, τα οποία, κατά το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, ασκούνται από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) και ιδιώτες, αντιστοίχως, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρακτικών δυσχερειών ή δυσλειτουργιών και την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης» εξηγεί ο κ. Νικολακόπουλος.
Να σημειωθεί ότι η Δικαστική Αστυνομία διαιρέθηκε σε πολιτικό και αστυνομικό τομέα και με το σχέδιο νόμου το οποίο εισέρχεται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή επιχειρείται η τροποποίηση του ν. 4963/2022, ώστε να απλοποιηθούν και να επισπευσθούν οι διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων προσωπικού της Υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας και να προχωρήσει η πλήρης και άμεση στελέχωσή της.
Οι ρυθμίσεις που εισάγονται έχουν σκοπό την επιτάχυνση και απλούστευση της διαδικασίας στελέχωσης της Δικαστικής Αστυνομίας, την εξειδίκευση των προσόντων διορισμού του προσωπικού του αστυνομικού και του πολιτικού τομέα της δικαστικής αστυνομίας και την ορθολογική κατανομή των περιφερειακών υπηρεσιών Δικαστικής Αστυνομίας σε επίπεδο Τμήματος πολιτικού και αστυνομικού τομέα στις Εισαγγελίες της Χώρας.

Και πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων
Σχετικά με την κάλυψη των κενών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, που έθεσε εκ νέου ο κ. Νικολακόπουλος στους Υπουργούς, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την κάλυψή τους. Από την περασμένη Άνοιξη έχει προχωρήσει η πρώτη προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εκπαιδευόμενων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων. Στα τέλη Αυγούστου προχώρησε η δεύτερη προκήρυξη και στις αρχές του 2024 προχωρά η τρίτη προκήρυξη. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, σύμφωνα και με τις κενές οργανικές θέσεις, σε ότι αφορά τον κλάδο γραμματέων, η κάλυψη πέντε θέσεων στο Πρωτοδικείο Ηλείας, τριών θέσεων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας και μίας θέσης στο Ειρηνοδικείο Πύργου, έξι θέσεων στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, δύο θέσεων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας και δύο θέσεων στο Πταισματοδικείο Αμαλιάδας. Σε ότι αφορά τον κλάδο της Πληροφορικής, προβλέπονται από μία θέση στο Πρωτοδικείο, την Εισαγγελία και το Ειρηνοδικείο Αμαλιάδας και μία για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας.

Related posts

Διονύσης Καλαματιανός στον ΑΝΤ1: «Να ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική διακυβέρνηση»

Συνάντηση Άδ. Γεωργιάδη-Δ. Αυγερινοπούλου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας

Διονύσης Καλαματιανός: «Επιλογή της κυβέρνησης η άρνηση αντιμετώπισης της ακρίβειας»