Αρχική » Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

από Maria Petroutsa

“Αναμορφώνουμε την λειτουργία των Ο.Τ.Α.”

-Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμα ζητήματα

«Τολμάμε να κάνουμε ριζικές παρεμβάσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να παρέμβουμε σε όλο τον κρατικό μηχανισμό για να τον κάνουμε πιο αποτελεσματικό, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις».

Τα ανωτέρω επεσήμανε ο βουλευτής του νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στη Βουλή, ως εισηγητής της πλειοψηφίας στην συζήτηση για το σχέδιο νόμου του  Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις», καλώντας τους συναδέλφους του να το υπερψηφίσουν.

Μετά από μία μακρά διαδικασία, με συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής την περασμένη Πέμπτη, την Παρασκευή και την Δευτέρα, ο κ. Νικολακόπουλος εισηγήθηκε το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Τρίτης.

Ο ίδιος, έχοντας υπηρετήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, προχώρησε σε μία εμπεριστατωμένη εισήγηση του θέματος, καθώς γνωρίζει εκ των έσω τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, τις παθογένειες και τα σημεία εκείνα που απαιτούνται καθοριστικές παρεμβάσεις.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να διορθώσει πολλές από τις δυσλειτουργίες και τις παθογένειες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλύπτοντας την ανάγκηγια περισσότερη διαφάνεια , περισσότερη λογοδοσία, καλύτερη και πιο ορθολογική διαχείριση οικονομικών πόρων, πιο αποτελεσματική και ευέλικτη λειτουργία , καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συμμετοχή των εκλεγμένων συμβούλων, αλλά και καλύτερη συνεργασία μεταξύ όλων των βαθμών τα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους.

Καινοτόμες διαδικασίες

Τόνισε ότι έρχεται προς ψήφιση πριν από τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, γιατί η νομοθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνεται με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών και γιατί οι όροι πρέπει να είναι γνωστοί και καθαροί από πριν, ώστε οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές να γνωρίζουν και να προετοιμαστούν για τον τρόπο διακυβέρνησης.

Στην τοποθέτησή του ο Ηλείος κοινοβουλευτικός επικεντρώθηκε στην εισαγωγή των δύο καινοτόμων διαδικασιών, που είναι η σύγκληση ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας δημοτικού και περιφερειακού  συμβουλίου  κάθε δυο (2) μήνες, καθώς και η θέσπιση και λειτουργία ενός διαδικτυακού́ κόμβου για τη χάραξη αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών για την τοπική́ αυτοδιοίκηση και για την παρακολούθηση των επιδόσεων των Ο.Τ.Α..

Επιπλέον, θεσπίζεται μία δομική αλλαγή στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων, που είναι η κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ενσωματώνοντάς τα στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων, αναβαθμίζεται η διαχείριση των σχολικών μονάδων που περνάει απευθείας  στους δήμους, καταργώντας τις σχολικές επιτροπές.

Με τις αλλαγές που γίνονται θα αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες, θα γίνουν βελτιώσεις και  θα εξοικονομηθούν πόροι, ενώ θα επιτευχθεί ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου σε επίπεδο πλέον ενός ενιαίου δήμου.

Σημαντική συμβολή

«Για να βελτιώσουμε τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού θα πρέπει να κάνουμε ουσιαστικές νομοθετικές παρεμβάσεις, να κάνουμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς . Και στην τοπική αυτοδιοίκηση η καλή και αρμονική λειτουργία σε σχέση με το κεντρικό κράτος, είναι καθοριστική για τη συνολική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.  Η νομοθετική παρέμβαση θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πιο καλή και πιο εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε η επόμενη περίοδος να είναι πιο αποτελεσματική , πιο λειτουργική , πιο διαφανής αλλά και πιο εποικοδομητική» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολακόπουλος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00