Αρχική » Η μεταποίηση δημιουργεί μεσαία τάξη

Η μεταποίηση δημιουργεί μεσαία τάξη

από Maria Petroutsa

Του Νίκου Καλάκου, υποψήφιου βουλευτή Ηλείας ΝΔ

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οραματίζεται μια κοινωνία και μια οικονομία με ευρεία παραγωγική βάση, η οποία δεν θα εξαρτάται μόνο από τον τουρισμό. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της Ηλείας για την επόμενη τετραετία, καθώς εμφανίζει μια αναντιστοιχία μεταξύ του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης.
Τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν την πολύ υψηλή συμμετοχή της αγροτικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ηλείας και ταυτόχρονα τη χαμηλή συμμετοχή της μεταποίησης και το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων.
Ως οικονομολόγος γνωρίζω καλά πως η μεταποίηση είναι ένας οικονομικός κλάδος που οδηγεί σε σύγκλιση στην παραγωγικότητα της εργασίας ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο και ουσιαστικά διαμορφώνει αυτό που λέμε μεσαία τάξη, διότι δημιουργεί καλοπληρωμένες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασία. Χωρίς δυναμική μεταποίηση, οδηγούμαστε σε κοινωνίες πλουσίων και φτωχών. Παρότι το μέλλον της απασχόλησης φαίνεται να οδηγεί πιο κοντά στις υπηρεσίες, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η ευρωστία της μεταποίησης μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.
Η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου κλάδου απαιτεί πολιτικές που να τον στηρίζουν διαχρονικά καθώς η ωρίμανση των επενδύσεων στη μεταποίηση έχει συνήθως μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να αποτρέπουν την μείωση της μεταποίησης σε όρους προστιθέμενης αξίας και ως ποσοστό του ΑΕΠ
Και επειδή τώρα υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας λόγω των αναταράξεων που ασκεί στην εφοδιαστική αλυσίδα το υψηλό μεταφορικό κόστος, οφείλουμε να την αδράξουμε και να επενδύσουμε στη μεταποίηση που συνδέεται με την αγροτική παραγωγή. Η αύξηση του κόστους μεταφορών διαμορφώνει τις συνθήκες για την δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος σε προϊόντα (και υπηρεσίες) που παράγονται σε γεωγραφική γειτνίαση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές αλλά και για την ελληνική αγορά. Η υποκατάσταση εισαγόμενων (κυρίως από την Ασία) με ελληνικά προϊόντα είναι μία διαδικασία που η ενεργειακή κρίση μπορεί να εντείνει.
Φυσικά, όλα αυτά προϋποθέτουν τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και όχι ανατροπές και «πειράματα 2015», τα οποία τρομάζουν τους επενδυτές. Για αυτόν τον λόγο είναι αναγκαία η πολιτική σταθερότητα για την επόμενη τετραετία, την οποία εγγυάται μόνον η ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00