Αρχική » Η ΑΠΟΣΤΩΜΟΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Δ.Ε.Π.Α.Ε. ΟΤΑ ΣΤΙΣ ΑΙΟΛΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η ΑΠΟΣΤΩΜΟΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Δ.Ε.Π.Α.Ε. ΟΤΑ ΣΤΙΣ ΑΙΟΛΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

από Maria Petroutsa

«Μια σύμβαση με πολλαπλά οφέλη»

*  Διασφαλίζεται η ομαλή και γρήγορη υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος

*  Μπαίνουν αρκετές χιλιάδες ευρώ στο ταμείο της Δημοτικής Επιχείρησης

*  Συμβάλλει στη βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου στα 48 χωριά μας

Στις 27/4/2023 αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ που αφορούσε την πώληση αδρανούς υλικού από το λατομείο του Ελαιώνα προς την εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Είχε προηγηθεί επιστολή της εταιρείας ΤΕΡΝΑ στην ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ, μέσω της οποίας τονίζονται τα εξής:

1) Στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου υπάρχει σοβαρό έλλειμα ποσοτήτων από κατάλληλα υλικά για την κατασκευή των επιχωμάτων του έργου (Πάτρα-Πύργος) και των στρώσεων οδόστρωσης

2) Η χρησιμοποίηση των υλικών από την λατομική περιοχή του Δήμου Πύργου θα συμβάλλει στην ταχύτερη και ποιοτικότερη εκτέλεση του έργου.

3) Θα συμβάλλει επίσης στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καθώς θα περιορίσει τον απαιτούμενο αριθμό νέων λατομείων και δανειοθαλάμων που απαιτούνται για το έργο.

Η σύμβαση και οι όροι

 – Η εμπορική πράξη δεν ήταν «αφυδατωμένη» από την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να έχουμε για την κατασκευή του δρόμου Πάτρα-Πύργου και οφείλουμε να υποσκελίσουμε κάθε κίνδυνο κωλυσιεργίας του έργου.

-Ακολουθήσαμε την πρακτική όπως και με άλλες συμβάσεις με μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς με ανάλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά (Τοπική Επιχείρηση).

-Μέχρι τώρα είχαμε δικά μας μηχανήματα για την εξόρυξη, φόρτωση και διαλογή του υλικού. Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους έχει φτάσει τον κύκλο εργασιών σε υψηλές τιμές. (Να υπενθυμίσουμε ότι, όταν ανέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή,  το χαλίκι που ήταν ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ, πωλούνταν προς 5 λεπτά τον τόνο).

-Σήμερα λοιπόν, για να έχουμε μια πιο γρήγορη διαδικασία και συμφέρουσα για την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ, αναλαμβάνουν οι μεγάλοι φορείς, με δικά τους μηχανήματα, την εξόρυξη, διαλογή και τη φόρτωση του υλικού. Κάθε διαδικασία από τις παραπάνω, κοστολογείται προς 0.70 λεπτά ανά τόνο, σύμφωνα με τις τιμές τις αγοράς (3 x 0.70). Μην ξεχνάμε ότι μεγάλη ζήτηση έχει και το “κοσκινισμένο” υλικό όπου φτάνει τα 5,5 ευρώ /τόνο.

-Η ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει το κόστος όλων αυτών των ενεργειών. Επίσης, έγινε μια επιπλέον συμφωνία: Η ΤΕΡΝΑ θα διαθέτει δωρεάν στον Δήμο Πύργου συγκεκριμένες ποσότητες από το υλικό διαλογής. Ήδη έχουμε πάρει χιλιάδες τόνους “κοσκινισμένου” υλικού που χρησιμοποιείται στην αγροτική οδοποιία.

-Όλα τα παραπάνω συμψηφίζονται στην τελική τιμή. Το όφελος του Δήμου είναι να κάνει μια έξυπνη σύμβαση, καθώς και να έχει όφελος ο πολίτης. Το συμφέρον του Δήμου διασφαλίστηκε κατά το μέγιστο τρόπο.

Τα ανταποδοτικά είναι πολλαπλάσια σε χρηματική αξία καθώς οι παροχές της ΤΕΡΝΑ προς την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ είναι:

  1. Διαθέτουν δωρεάν ποσότητες χιλιάδων τόνων αδρανών υλικών.

     2)   Φορτώνουν δωρεάν τα αυτοκίνητα του Δήμου.

     3)   Επιπλέον παρέχουν και φορτώνουν δωρεάν σε ιδιώτες που θέλουν μικρές ποσότητες.

     4)   Προσφέρουν δωρεάν χιλιάδες τόνους “κοσκινισμένου” υλικού

Να σημειωθεί κι ότι η εταιρεία αρχικά είχε απευθυνθεί προς το Υπουργείο για να ενεργοποιήσει διαδικασία με την οποία, επειδή ο χώρος του λατομείου Ελαιώνα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (όπως περιλαμβάνεται και σε άρθρο της Σύμβασης Πώλησης), θα μπορούσε να δοθεί στον παραχωρησιούχο δωρεάν για την κάλυψη των αναγκών του έργου.

  • Η Σύμβαση είναι συμφέρουσα και σε μια τέτοια συμφωνία όλες οι πλευρές είναι ικανοποιημένες και κερδισμένες.

Αυτή είναι η απάντηση σε όσους είδαν παντού …λεφτά!

Γιατί μετά από τέσσερις μήνες οι αντιδράσεις;

-Κάποιοι αντιδρούν στην απρόσκοπτη υλοποίηση του θρυλικού έργου Πάτρα-Πύργος. Του οραματικού έργου για το οποίο ο Δήμος Πύργου έχει πρωταγωνιστήσει σε κινητοποιήσεις (σ.σ. να υπενθυμίσουμε τη μεγάλη συγκέντρωση το 2020 στο Βουπράσιο με την συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών, δημάρχων της Ηλείας και της Πελοποννήσου και των Ιόνιων Νήσων, με κορυφαία την ομιλία του Μακαριστού Μητροπολίτη Γερμανού).

Κάθε παράταση και καθυστέρηση δημιουργεί απώλεια ανθρώπων και η ανθρώπινη ζωή δεν διατιμάται.

-Κατά την προσφώνησή του Δημάρχου Πύργου στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πύργο προεκλογικά, πρώτο θέμα που έθεσε ήταν ότι ο Δήμος Πύργου λειτουργεί θετικά προς την κατεύθυνση υλοποίησης του έργου παρέχοντας όλες τις νόμιμες διευκολύνσεις στους κατασκευαστές. Προειδοποίησε δε, πως θα βρεθούν απέναντι όσοι προσπαθήσουν να ακυρώσουν το έργο!

-Γιατί δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ότι με όλα αυτά που κάνουν υπονομεύουν το έργο;

Αναρωτάται ο δήμαρχος Πύργου και υπογραμμίζει:

Οι κύκλοι που ανέδειξαν το θέμα, είναι συγκεκριμένοι κύκλοι της αντιπολίτευσης. Ο κ. Νώντας Κυριαζής είναι ένας άνθρωπος, που, απ’ όπου έχει περάσει αφήνει αρνητικό πολιτικό αποτύπωμα.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν καταστρέψει τον Πύργο:

– Το 2001 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αυτοί τότε ως αντιπολίτευση στον τότε Δήμαρχο Γ. Λιατσή και ο νυν Δήμαρχος τότε Βουλευτής), έδωσαν μάχη για να μην έρθουν ΤΕΙ στον Πύργο!

– Το 2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο (αυτοί τότε από θέση Δημοτικής Αρχής) τους κατήγγειλε ο κ. Λιατσής ότι δεν έκαναν τίποτα για το σχέδιο «Αθηνά» να προστατεύσουν το καλύτερο Πανεπιστημιακό Τμήμα.

– Έκαναν εντελώς ανήθικη και καταστροφική αντιπολίτευση για την πόλη και όταν ήταν στην εξουσία έκαναν την πιο ανήθικη διαχείριση!

– Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που όταν ο κ. Λιατσής είπε να κατασκευάσει  το μεγάλο πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, ξεσήκωσαν διαδικασίες και το εμπόδισαν. Και σήμερα ρίχνουν «κροκοδείλια δάκρυα» για χώρους στάθμευσης…

Είναι οι ίδιοι που σήμερα μας λένε ότι θέλουν να προστατέψουν το δημόσιο χρήμα όταν:

-Κεντρικό στέλεχος αυτή της «παρέας» εγκαλείται για τέσσερα κακουργήματα, με κορυφαίο την άσκηση Δίωξης από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για το Κακούργημα της απιστίας γιατί αγόρασαν μεταχειρισμένο δεματοποιητή που τον πλήρωσαν για καινούργιο! Δημιούργησαν το Ποτόκι και έκοψαν εικονικά τιμολόγια ύψους 860.000 ευρώ! Υπάρχουν πολλοί συγκατηγορούμενοι και άνθρωποι που παρέσυραν, αλλά ο «εγκέφαλος» της ιστορίας είναι βασικός συνεργάτης με τον κ. Κυριαζή σήμερα στην ίδια παράταξη.

-Ο ίδιος «εγκέφαλος» αυτής της ιστορίας, είναι αυτός που εμπλέκεται με τον κατασκευαστικό τομέα, είναι πολιτικός μηχανικός, είναι μέτοχος σε τοπικές εταιρείες, εκφράζει τοπικά συμφέροντα που αντιτίθενται στην κατασκευή του δρόμου Πάτρα-Πύργος…

-Διακρίνονται στο πεδίο της συκοφαντίας, της λασπολογίας και οι φιλοδοξίες τους τροφοδοτούνται στο μωροφιλόδοξο πεδίο της φαντασίωσης. Είναι επικίνδυνοι και το έχουν αποδείξει!

-Τους αποδίδουμε στη χλεύη της κοινωνίας και τους λέμε ότι επειδή έχουμε εκλογές, αξιοποιούμε πιο δημιουργικά το χρόνο μας. Φυσικά θα κάνουμε και τις ανάλογες προσφυγές στη δικαιοσύνη γιατί όλα αυτά είναι τερατώδη μυθεύματα και συκοφαντίες και αναλόγως θα πράξουμε!

Εκ του Γραφείου Τύπου Δήμου Πύργου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00