Αρχική » Η ανασφάλεια ως νέα κανονικότητα


Άρθρο του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που δημοσιεύτηκε στο Παρόν της Κυριακής
Ένα από τα κυρίαρχα προεκλογικά συνθήματα της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ήταν η ασφάλεια. Αυτό που νιώθουν, όμως, οι πολίτες, μόλις 2 μήνες μετά τις εκλογές, είναι η ανασφάλεια παντού στην ταραγμένη καθημερινότητά τους.
Ανασφάλεια από τις καταστροφικές πυρκαγιές που και αυτό το καλοκαίρι κατακαίνε τη χώρα. Μόνο σχέδιο της κυβέρνησης η εκκένωση και οι αποζημιώσεις. Δυστυχώς, όμως, αυτή τη φορά θρηνήσαμε -και θρηνούμε- νεκρούς. Οι νεκροί φέτος έχουν ξεπεράσει τους 25, ζώα καίγονται, περιουσίες γίνονται στάχτη, ενώ η περιβαλλοντική καταστροφή από τα καμένα δάση είναι ανυπολόγιστη. Νοσοκομεία εκκενώνονται στον Έβρο, ενώ το προ ημερών συμβάν με τη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο και τις εκρήξεις πολεμικού υλικού σε στρατιωτική εγκατάσταση μας συγκλόνισε, καθώς όχι μόνο απειλήθηκε άμεσα η ζωή χιλιάδων πολιτών, αλλά κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος όλο το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη για τον άρτιο σχεδιασμό και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.
Ανασφάλεια από την τυφλή βία και την διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα. Τελευταίο αδιανόητο και εξοργιστικό συμβάν η δολοφονία ενός νέου ανθρώπου έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου οργανωμένα εγκληματικά στοιχεία που σχετίζονται και συνδέονται με ακροδεξιές-νεοναζιστικές οργανώσεις, ξεκίνησαν από την Κροατία, διέσχισαν ανενόχλητοι τη μισή χώρα, έφτασαν στην Αθήνα και σκόρπισαν τρόμο και θάνατο.
Ανασφάλεια στη δημόσια υγεία με τα υποστελεχωμένα από γιατρούς και νοσηλευτές δημόσια νοσοκομεία και τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ σε προσωπικό και σε οχήματα. Δυστυχώς είναι πρόσφατα τα τραγικά περιστατικά που είχαν ως συνέπεια μέσα σε λίγες ημέρες να χαθούν 9 συνάνθρωποί μας, επειδή ένα ασθενοφόρο άργησε να έρθει ή δεν φάνηκε ποτέ.
Ανασφάλεια στις μεταφορές, με την πρόσφατη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών να αναδεικνύει πως η κυβέρνηση εδώ και 4 χρόνια, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να διασφαλίσει πως δεν θα συνέβαινε μια τέτοια καταστροφή, αλλά, επιδεικτικά «κουνούσε το δάκτυλο», εγκαλώντας όλους όσους ανησυχούσαν και ρωτούσαν για θέματα λειτουργίας και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Ανασφάλεια στα εθνικά θέματα και στην εξωτερική πολιτική. Οι «υποχωρήσεις» για τις οποίες έκανε λόγο στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης προβληματίζουν, όταν απέναντί μας βρίσκεται μια επεκτατική δύναμη. Δυστυχώς, η κυβέρνηση επιμένει στη λογική του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου, δίχως να διεκδικεί τίποτα για την Ελλάδα, τη στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει να κερδίσει -χωρίς να το δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο- όλο και περισσότερα.
Ανασφάλεια στην οικονομία, με την κυβέρνηση να αρνείται να λάβει αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, στήριξης του εισοδήματος και ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Τα κάθε είδους pass σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστική λύση.
Ανασφάλεια στην εργασία, με τα δικαιώματα των εργαζομένων να ισοπεδώνονται. Μισθοί που εξανεμίζονται από την ακρίβεια, υπερωρίες που δεν πληρώνονται, διευκόλυνση των απολύσεων, εργοδοτική αυθαιρεσία και προσεχώς 6ημερη εργασία και «δύο οχτάωρα σε δυο εργοδότες» συνθέτουν ένα δυσμενές εργασιακό παρόν και προοιωνίζουν ένα ακόμα δυσχερέστερο μέλλον.
Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Μια ακόμα εκκωφαντική αποτυχία του περίφημου επιτελικού κράτους, που θα έπρεπε να γνωρίζει πως την ανασφάλεια στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας δεν την καταπολεμάς με εκκενώσεις, αλλά με προσλήψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και απόκτηση επαρκών και σύγχρονων επιχειρησιακών μεσών. Την ανασφάλεια στο έλλειμμα αποτροπής του εγκλήματος δεν την αντιμετωπίζεις με προσλήψεις στην πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά με ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων στις γειτονιές που καταπολεμούν την εγκληματικότητα. Την ανασφάλεια στα εθνικά θέματα δεν την διώχνεις με υποχωρήσεις και άγονους συμβιβασμούς, αλλά με πολύπλευρη και ενεργητική εξωτερική πολιτική -στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου-, για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπως επίσης τη δημόσια υγεία δεν τη στηρίζεις με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά με νέες προσλήψεις.
Επίσης, η ακρίβεια ποτέ δεν πρόκειται να μειωθεί με τα pass, αντιθέτως μπορεί να καμφθεί με τη μείωση των έμμεσων φόρων και τους ελέγχους στην αγορά. Η ανασφάλεια στο εργασιακό δεν θα εκλείψει με ελαστικά μέτρα και παρεμβάσεις απορρύθμισης, αλλά με νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με τη λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων. Και βέβαια η ανασφάλεια στις μεταφορές θα αντιμετωπιστεί με σύγχρονα μεταφορικά δίκτυα, που θα λειτουργούν με όλα τα μέτρα ασφάλειας.
Οι λύσεις και το πλαίσιο υπάρχουν, αναζητείται η βούληση και η ικανότητα, κάτι που η κυβέρνηση στον 5ο χρόνο διακυβέρνησής της έχει ξεκάθαρα δείξει πως δεν διαθέτει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00