Αρχική » Ηλεία: «Ξεπουλάνε» οι ηλιακοί θερμοσίφωνες…

Ηλεία: «Ξεπουλάνε» οι ηλιακοί θερμοσίφωνες…

από Maria Petroutsa
Το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, έχει οδηγήσει αρκετούς πολίτες στην αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα, ενώ πολλοί περισσότεροι περιμένουν το νέο πρόγραμμα της πολιτείας για να προχωρήσουν στην αγορά του.

Η μεγάλη αύξηση στο κόστος ενέργειας, έχει οδηγήσει τους πολίτες της Ηλείας, αλλά και όλης της Ελλάδας, να προσπαθούν να βρουν πιο οικονομικούς τρόπους για τη θέρμανσή τους, αφού δυστυχώς οι λογαριασμοί ρεύματος είναι δυσβάσταχτοι για τις περισσότερες οικογένειες.

Και επειδή ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές που υπάρχουν σε κάθε ελληνική οικογένεια, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι προχωρούν στην αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, ή σκέφτονται να αγοράσουν, προκειμένου να έχουν ζεστό νερό, χωρίς να τινάξουν στον … αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι περιμένουν και το πρόγραμμα το οποίο έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, για επιδότηση αγοράς ηλιακών θερμοσίφωνων, έχοντας επισκεφτεί τα πλησιέστερα καταστήματα πώλησης, προκειμένου να κάνουν έρευνα αγοράς.

Η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, αφού μπορεί ο καταναλωτής να βρει καλής ποιότητας από 600 έως 1.000 ευρώ περίπου, ενώ αυτό το κόστος θα καταφέρει να το αποσβέσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πέρα όμως από την αγορά του ηλιακού θερμοσίφωνα, συνεχίζει να υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά ξυλόσομπας, λέβητα ξύλου και γενικότερα συσκευών οι οποίες προσφέρουν θέρμανση χωρίς την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το κόστος ζωής, που για πολλούς είναι υπέρογκο αυτή την εποχή.

Η εφημ. «Πατρίς» επισκέφθηκε επιχειρήσεις που πωλούν ηλιακούς θερμοσίφωνες, με τους υπεύθυνους να τονίζουν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση, η οποία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη με την έναρξη του προγράμματος επιδότησης από την Πολιτεία. Κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Ιωάννα Παρρά: «Ο κόσμος προτιμά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, γιατί η απόσβεση με τους λογαριασμούς ρεύματος θα γίνει πάρα πολύ γρήγορα»

Η κα Ιωάννα Παρρά από το Κατάστημα ηλεκτρικών ειδών Παρράς EURONICS στον Πύργο τονίζει χαρακτηριστικά για το ενδιαφέρον που υπάρχει για την αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα.

«Μετά την ανακοίνωση της αύξησης της κιλοβατώρας, η κίνηση έγινε πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι ήταν πριν, είτε να αλλάξουμε τους υπάρχοντες ηλιακούς και να εγκαταστήσουμε κάποιους καινούργιους, είτε για την αγορά κάποιων νέων ηλιακών θερμοσίφωνων. Όσον αφορά το πρόγραμμα, ο κόσμος είναι σε μία αναμονή, αλλά γενικά θέλει να αλλάξει το θερμοσίφωνα του με έναν ηλιακό. Ο κόσμος προτιμά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, γιατί η απόσβεση με τους λογαριασμούς ρεύματος θα γίνει πάρα πολύ γρήγορα. Ένας ηλιακός ο οποίος θα εξυπηρετήσει τέσσερα άτομα κοστίζει 700 ευρώ. Από εκεί και πέρα όταν πάμε από πέντε άτομα και πάνω, αλλά και να εξυπηρετήσουμε διάφορες ανάγκες του σπιτιού, όπως είναι το πλύσιμο των πιάτων, αλλά και άλλες δουλειές που θέλουν να κάνουν οι νοικοκυρές, πάμε γύρω στα 900 ευρώ. Γενικά οι τιμές τους είναι πολύ καλές, είναι και πολύ καλής ποιότητας και βλέπω ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται να πάρει κάτι καλό. Δεν θέλει να αλλάξει τον ηλιακό μετά από 4-5 χρόνια είτε να ταλαιπωρηθεί με κάποια βλάβη».

Για την αγορά ξυλόσομπων η κα Παρρά αναφέρει πως και γι’ αυτό το προϊόν υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

«Εμείς πουλάμε πάνω από 30 χρόνια σόμπες ξύλου και συνεργαζόμαστε με ελληνικές εταιρείες πάρα πολλά χρόνια, ενώ φροντίζουμε από το καλοκαίρι κιόλας να έχουμε απόθεμα. Γιατί όταν έρχεται πραγματικά το κρύο, πολύς κόσμος είναι της τελευταίας στιγμής και έρχεται να αγοράσει την ξυλόσομπα εκείνη την περίοδο. Φέτος είχαμε πάρα πολύ μεγάλη κίνηση, παραλάβαμε αρκετές νταλίκες και μάλιστα κάποιοι κατασκευαστές σταμάτησαν πλέον να κατασκευάζουν σόμπες. Δεν έχουν ελληνικές σόμπες πλέον και μας λένε από του χρόνου πάλι. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, γιατί έχουμε και το ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι και ότι πουλήσαμε πολλές ξυλόσομπες και εκτός του νομού. Πουλήσαμε ακόμη και στην Αθήνα, που δεν είναι εύκολο κάποιος να εγκαταστήσει μία ξυλόσομπα. Εκτός αυτού, φέτος είχαν πολύ μεγάλη κίνηση οι σόμπες ξύλου με boiler. Δηλαδή κάποιοι θέλουν να αντικαταστήσουν τα boiler πετρελαίου με σόμπες ξύλου. Πρόκειται για ένα κόστος περίπου των 1.000 ευρώ, δεν είναι μία απλή ξυλόσομπα που έχει 200 με 300 ευρώ. Επίσης είχαμε μεγάλη αύξηση και στις σόμπες πέλλετ που πήρε ο κόσμος για τα διαμερίσματα του. Επίσης ο κόσμος έχει πάει και στις σόμπες υγραερίου, γιατί φοβάται τις διακοπές ρεύματος, οπότε αγοράζει και αυτές τις σόμπες, έτσι ώστε σε περίπτωση που έχουμε διακοπή ρεύματος, να μπορεί να ζεσταθεί.

Σπύρος Αλικάκης: «Οι τιμές πάντα είναι σχετικές και με την ποιότητα του θερμοσίφωνα»

Ο κ. Σπύρος Αλικάκης πωλητής του καταστήματος Αφες Μπούρα τονίζει για το ενδιαφέρον που υπάρχει για την αγορά ηλιακών θερμοσίφωνων.

«Σίγουρα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες να αλλάξουν τον θερμοσίφωνά τους από ηλεκτρικό σε ηλιακό. Ακόμη όμως δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης των ηλιακών θερμοσίφωνων από το κράτος, που θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι η θέρμανση και κυρίως οι λιγότερο ενεργοβόρες μορφές θέρμανσης. Και κυρίως ζητάνε ξυλόσομπες. Για την αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα μία τετραμελής οικογένεια θέλει πάνω από 160 λίτρα. Οι τιμές πάντα είναι σχετικές και με την ποιότητα του θερμοσίφωνα, όπως τι καθρέφτες θα έχει, αν αποτελείται από χαλκό ή από αλουμίνιο, δηλαδή υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες και σε γενικές γραμμές ένας καλός ηλιακός ξεκινάει πάνω από τα 1.000 ευρώ. Μιλάμε για την καλύτερη ποιότητα με εγγύηση κτλ. Η Ελλάδα έχει εταιρείες με πολύ καλή ποιότητα σε ηλιακούς θερμοσίφωνες. Εμείς σαν εταιρεία δουλεύουμε με μία αξιόπιστη εδώ και πολλά χρόνια εταιρεία στο χορό των ηλιακών την NOBEL».

Δημήτριος Καραφλός: «Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση ηλιακού θερμοσίφωνα»

Ο κ. Δημήτριος Καραφλός από το κατάστημα Καραφλός δηλώνει και αυτός πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα.

«Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση ηλιακού θερμοσίφωνα και όλοι περιμένουν το πρόγραμμα το οποίο θα τρέξει στο άμεσο μέλλον. Ακόμη βέβαια δεν ξέρουμε λεπτομέρειες γιατί δεν έχει προκηρυχτεί αυτό το πρόγραμμα. Επειδή υπάρχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον, εμείς σαν κατάστημα έχουμε εξοπλιστεί με πολλά δείγματα και διάφορες ποιότητες, ούτως ώστε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που θα έχει ο καταναλωτής. Λόγω της ακρίβειας της ενέργειας, οι καταναλωτές έχουν δώσει πολύ μεγάλο βάρος στην εξοικονόμηση της ενέργειας και όλοι ξέρουμε ότι ο ηλιακός κάνει μεγάλη εξοικονόμηση στο κόστος της ενέργειας. Επίσης φέτος υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για τις ξυλόσομπες, πάλι λόγω της ενεργειακής κρίσης. Έτσι ο κόσμος έχει στραφεί στα ηλιακά, στα πέλλετ, στις ξυλόσομπες, γενικότερα σε ότι δεν έχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας».

Παναγιώτης Παναγούλης: «Ο κόσμος πλέον δεν θέλει να χρησιμοποιεί ενεργοβόρες συσκευές»

Ο κ. Παναγιώτης Παναγούλης από το κατάστημα Παναγούλης προσθέτει για την ζήτηση που έχουν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.

«Μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις που έγιναν, βλέπουμε ότι ο κόσμος που έχει ενημερωθεί για αυτό το θέμα, έρχεται και ρωτάει για την αλλαγή του θερμοσίφωνα, από ηλεκτρικό σε ηλιακό, προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια. Επίσης μεγάλη κίνηση υπάρχει και στις ξυλόσομπες, γιατί οι περισσότεροι εδώ στην επαρχία έχουν αποθηκευμένα ξύλα και βοηθάει η ξυλόσομπα να έχουμε μεγαλύτερη οικονομία όσον αφορά τη θέρμανση. Ο κόσμος πλέον δεν θέλει να χρησιμοποιεί το air condition και όλες τις ενεργοβόρες συσκευές. Ο κόσμος λοιπόν έχει στραφεί σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης για να δουν πώς θα βγάλουν αυτό το δύσκολο χειμώνα που έρχεται».

Σίσσυ Σηπέτα: «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αλλαγή του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό»

Τέλος η κα Σίσσυ Σηπέτα από το κατάστημα ΣΗΠΕΤΑ δηλώνει επίσης πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αλλαγή του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό.

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αλλαγή του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό. Έχει αυξηθεί η ζήτηση, ιδίως μετά την αλλαγή του κόστους ενέργειας και τις επιβαρύνσεις που υπάρχουν στην αγορά. Πλέον ο κόσμος στρέφεται στο να κάνει άμεσα αλλαγές, προκειμένου να μειώσει τα οικογενειακά έξοδα. Υπάρχει λοιπόν πολύ μεγάλη ζήτηση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες και μέσα στο επόμενο διάστημα πιστεύω ότι αυτή η ζήτηση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Περιμένουμε και το πρόγραμμα που θα βγάλει η πολιτεία για την επιχορήγηση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα. Μία καλή ποιότητα ηλιακού θερμοσίφωνα, ξεκινάει από 550 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια και από κει και πέρα έχει να κάνει με τα λίτρα και με τις ποιότητες. Υπάρχουν οι οικονομικοί θερμοσίφωνες, αλλά και οι πιο ακριβοί».

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει όμως και για ξυλόσομπες, όπως και για λέβητες ξύλου.

«Μεγάλη ζήτηση έχουν και οι ξυλόσομπες, όπως και οι λέβητες ξύλου, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Βέβαια υπήρχε συζήτηση σε αυτά και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ο κόσμος ασφυκτιά από τις αυξήσεις σε όλα τα είδη και ιδιαιτέρως τα είδη καθημερινής ανάγκης. Ευτυχώς που έχει κρατηθεί ο καιρός και δεν κάνει ακόμα πολύ κρύο. Όταν θα έχουμε κρύο, ο κόσμος θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα».

Πηγή: http://patrisnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00