Αρχική » Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Το τελευταίο δίμηνο αγόρασε ελληνικά ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Το τελευταίο δίμηνο αγόρασε ελληνικά ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ

από Άκης Χουζούρης

Στα 36,8 δισ. ευρώ ανήλθε η ονομαστική αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που είχε αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έως και τις 22 Ιανουαρίου 2022.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ, στο δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ, αγοράστηκαν από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 1,9 δισ. ευρώ.

Επομένως η ΕΚΤ διατήρησε σχεδόν αμετάβλητη την αξία των ελληνικών ομόλογων που αγόραζε (πάντα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος), παρόλο, όπως είχε προαναγγείλει η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκαρντ, οι αγορές μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα επιβραδύνονταν από τις αρχές του 2022.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος Μαρτίου, εν μέσω ισχυρών πιέσεων οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως της Ελλάδος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, παραδέχθηκε ότι έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές για όλες τις χώρες της Ευρώπης,γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική στη δημοσιονομική της πολιτική.

Πηγή: www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00