Αρχική » Ερώτηση του Διονύση Καλαματιανού στη Βουλή για τις ζημιές από το χαλάζι στην Αρχαία Ολύμπια: «Ζήτημα επιβίωσης η άμεση και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών»

Νέα ερώτηση του Ηλείου Βουλευτή και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τις ζημιές στις καλλιέργειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Δυστυχώς, έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να εκδηλώνονται στον νομό Ηλείας. Αυτή τη φορά, σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 και ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή σε Βασιλάκι, Λούβρο και Υψηλόν, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια είναι ολοκληρωτική, με τον ελαιόκαρπο να έχει πέσει στο έδαφος. Παράλληλα, ζημιές σημειώθηκαν και στην εναπομείνασα παραγωγή της αμπελοκαλλιέργειας που δεν είχε ακόμα συγκομιστεί.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Διονύσης Καλαματιανός στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αγροτικός κόσμος της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς βλέπει για ακόμα μια φορά τους κόπους του να πηγαίνουν χαμένοι. Πριν από 2 χρόνια, στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, πολλοί παραγωγοί δέχτηκαν ένα τεράστιο πλήγμα με απώλειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, σε εγκαταστάσεις και σε εξοπλισμό. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς ακόμα περιμένουν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που είχαν υποστεί εκείνη την περίοδο.

Τώρα, οι παραγωγοί βρίσκονται εκ νέου αντιμέτωποι με οικονομικό αδιέξοδο, καθώς όχι μόνο δεν θα έχουν παραγωγή για να συγκομίσουν μετά την ισχυρή χαλαζόπτωση, αλλά έχουν ήδη ξοδέψει αρκετά χρήματα για τις απαιτήσεις των καλλιεργειών τους. Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί η διαρκής συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και ο κίνδυνος κατασχέσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τότε γίνεται αντιληπτό πως ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε δεινή κατάσταση.

Για τον λόγο αυτόν, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να υπάρξει επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και ταχύτατη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από την έντονη χαλαζόπτωση στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Δίχως αμφιβολία, η έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση όλων των πληγέντων παραγωγών αποτελεί κρίσιμη και ζωτική προτεραιότητα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να διαβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους με αξιοπρέπεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00