Αρχική » Ερώτηση Διονύση Καλαματιανού για τους κινδύνους σε σχολικές μονάδες: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών»

Ερώτηση Διονύση Καλαματιανού για τους κινδύνους σε σχολικές μονάδες: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών»

από Maria Petroutsa

Το σοβαρό ζήτημα των κενών ασφαλείας στις σχολικές μονάδες φέρνει στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το περιστατικό με τη νηπιαγωγό που έχασε τις αισθήσεις της σε μονοθέσιο νηπιαγωγείο στον Πύργο, αποκαλύπτει ένα μεγάλο έλλειμμα του εκπαιδευτικού συστήματος της Χώρας. Πρόκειται για έναν άμεσο κίνδυνο, που μπορεί να αποβεί μοιραίος ανά πάσα ώρα και στιγμή. Η άτυχη νηπιαγωγός ήταν «τυχερή μέσα στην ατυχία της», καθώς, έτυχε να λιποθυμήσει όταν βρίσκονταν γονείς στο νηπιαγωγείο, οι οποίοι μπόρεσαν να της παράσχουν άμεσα τις πρώτες βοήθειες. Τι θα συνέβαινε, όμως, σε διαφορετική περίπτωση; Είναι πολύ πιθανόν να βιώναμε ένα τραγικό γεγονός.

Ο Ηλείος Βουλευτής επισημαίνει πως το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι λειτούργημα, που, όμως, επιτελείται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μόνο επιφορτισμένοι με την εκπαιδευτική διαδικασία –που εκ φύσεως είναι απαιτητική και υπεύθυνη-, αλλά, πολλές φορές επιβαρύνονται και με διοικητικό φόρτο. Επιπλέον, η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, που συντελέστηκε το 2020, επιφέρει, εκτός από υποβάθμιση του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου, περαιτέρω κούραση και απώλεια δυνάμεων για τον ίδιο τον εκπαιδευτικό.

Την ίδια στιγμή, άλυτο παραμένει το ζήτημα των κτιριακών υποδομών, καθώς υφίστανται καταγγελίες για ακαταλληλότητά τους. Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, υπάρχουν περιπτώσεις που η διδασκαλία γίνεται ακόμα και σε κοντέινερ, παλιά καταστήματα ή μεγάλης ηλικίας σχολικά κτίρια. Πρόκειται για μια αρνητική κατάσταση η οποία όχι μόνο υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο Διονύσης Καλαματιανός απευθύνει προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τα εξής ερωτήματα:

  • Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε, προκειμένου να εκλείψουν τα υφιστάμενα ζητήματα και κενά ασφαλείας για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, σε όλες τις σχολικές μονάδες της Χώρας; Ο Βοηθός Εκπαιδευτικού μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση;
  • Ποιος ο αριθμός των μονοθέσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών στη Χώρα;
  • Εξετάζετε να στελεχώσετε όλες τις σχολικές μονάδες με επιπλέον ειδικότητες που θα προάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία και θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων, όπως  νοσοκόμοι, κοινωνικοί λειτουργοί και διοικητικό προσωπικό;
  • Εξετάζεται ενδεχόμενη μείωση των μαθητών στα τμήματα, προκειμένου να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην επιβαρύνονται περαιτέρω οι εκπαιδευτικοί λόγω των πολυάριθμων μαθητών;
  • Υπάρχουν ακατάλληλα κτίρια στα οποία στεγάζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί; Έχουν διενεργηθεί όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι που πιστοποιούν την καταλληλότητα του συνόλου των σχολικών μονάδων;

Σε δήλωσή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει πως «στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στο αίσθημα ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν πρέπει να υπάρχουν εκπτώσεις και συμψηφισμοί. Οφείλουμε, λοιπόν, να αξιολογήσουμε συνολικά τους κινδύνους, τα προβλήματα και τις ελλείψεις, λαμβάνοντας όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00