Αρχική » ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Κ’ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Κ’ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

από Maria Petroutsa

Καίριες παρεμβάσεις για την πυροπροστασία στην Ηλεία

-“Απαιτείται εγρήγορση από όλους για την προστασία του νομού”

Σε διπλή παρέμβαση για την πυροπροστασία στον Νομό Ηλείας προχώρησε ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος, με την κατάθεση καίριων ερωτήσεων στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.
Ο κ. Νικολακόπουλος επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της δημιουργίας Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στο νομό μας, ενώ με την παρέμβασή του στην Υπουργό Εσωτερικών θέτει το ζήτημα της κατανομής και της διαχείρισης των πόρων στους δήμους της Ηλείας, για την κάλυψη δράσεων που αφορούν στην πυροπροστασία, και εάν έχει λειτουργήσει ελεγκτικός μηχανισμός από το Υπουργείο για την διαχείρισή τους.
Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός επισημαίνει ότι απαιτείται επιφυλακή και εγρήγορση από όλους, καθώς το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμη και οφείλουμε με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε το νομό από την εκδήλωση πυρκαγιών.

Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας

Με δεδομένο ότι η Ηλεία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τις πυρκαγιές, ο κ. Νικολακόπουλος μεταξύ των άλλων παρεμβάσεων που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια για την προστασία του νομού είχε επισκεφθεί τον πρώην Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά και είχε θέσει αίτημα, το οποίο είχε γίνει αποδεκτό, για την δημιουργία Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Ηλεία από το ίδιο το Υπουργείο, που θα βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Το αίτημα υποβλήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης που έχει ληφθεί για την δημιουργία 13 Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας στις Περιφέρειας της χώρας μας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης οποιουδήποτε προβλήματος.
Ωστόσο, στην πράξη δεν έχει προχωρήσει κάτι και ο κ. Νικολακόπουλος ερωτά τον κ. Κικίλια:
-Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την δημιουργία Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας στην χώρα μας; Ο Νομός Ηλείας συμπεριλαμβάνεται στον προγραμματισμό για την δημιουργία και λειτουργία αντίστοιχου Κέντρου;

Κατανομή πόρων στους Δήμους
Η δεύτερη παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών αφορά στην κατανομή πόρων στους δήμους για τις παρεμβάσεις πυροπροστασίας.
Ειδικότερα, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτηση προς την κα Κεραμέως:
«Το Υπουργείο έγκαιρα, από τον Μάρτιο του 2023, είχαν προχωρήσει στην κατανομή ποσού ύψους 23.140.000,00 ευρώ στους Δήμους της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Οι εν λόγω πιστώσεις διατίθενται αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας , κατόπιν συνεννόησης με τις πυροσβεστικές και δασικές υπηρεσίας.
Για τους Δήμους της Ηλείας το συνολικό ποσό που διατέθηκε στους επτά δήμους ανέρχεται σε 1.015.000,00 ευρώ (Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης 120.000,00 ευρώ- Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων 170.000,00 ευρώ- Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας 200.000,00 ευρώ- Δήμος Ζαχάρως 150.000,00 ευρώ, Δήμος Ήλιδας 150.000,00 ευρώ- Δήμος Πηνειού 55.000,00 ευρώ- Δήμος Πύργου 170.000,00 ευρώ).
Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι αναγκαίες προληπτικές δράσεις. Ωστόσο, έχουν εκδηλωθεί δασικές πυρκαγιές και στον νομό Ηλείας, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν αντιμετωπιστεί θετικά από τις δυνάμεις τις πολιτικής προστασίας. Υπάρχει λοιπόν εύλογος προβληματισμός αναφορικά με την διάθεση και την ορθή και αποτελεσματική απορρόφηση των εγκεκριμένων κονδυλίων».
Κατόπιν των ανωτέρω, ο Ηλείος βουλευτής ρωτά την Υπουργό:

  1. Τα εγκεκριμένα κονδύλια για τα έργα πυροπροστασίας έχουν διατεθεί στους Δήμους της Ηλείας και τι ποσά έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα;
  2. Υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός στο Υπουργείο για να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα που διατέθηκαν έχουν αξιοποιηθεί έγκαιρα και κατάλληλα από τους δήμους για την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση έργων πυροπροστασίας;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00