Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Να εκφράσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία»


Σημεία από τη συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM»
Για τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, ο Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε πως εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν έγιναν όλα όσα θα έπρεπε, προκειμένου να μη θρηνήσουμε θύματα και να μη βιώσουμε ξανά μεγάλες καταστροφές.
«Χρειάζονται περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια. Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό στις 7 Ιουλίου, όταν επισκέφτηκε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, να δηλώνει ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν πήγαν καλά τα πράγματα. Ήδη έχουμε 5 νεκρούς από τις πυρκαγιές και πάνω από 500 χιλ. στρέμματα καμένα.
Βεβαίως ζήσαμε και το ανεπανάληπτο να φτάνει η φωτιά μέσα σε στρατιωτική εγκατάσταση και να ανατινάζονται βόμβες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Εκτός όλων των άλλων, αυτή η κατάσταση ήταν μια πληγή στο κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων και στην αμυντική ικανότητα της χώρας.
Ακούσαμε χθες τον κ. Κικίλια να δηλώνει ότι δεν υπάρχει οργανόγραμμα στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης να προσλάβει 500 μόνιμους πυροσβέστες. Το ερώτημα είναι 4 χρόνια γιατί δεν υπήρχε καμία πρόσληψη μόνιμου πυροσβέστη και επέλεξε η κυβέρνηση να προσλάβει -για παράδειγμα- 3.500 ειδικούς φρουρούς; Προφανώς είναι θέμα προτεραιοτήτων. Μάλιστα πληροφορηθήκαμε ότι από τα 187 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που προορίζονται για την Πολιτική Προστασία έχουν αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση μόλις 938 χιλ. ευρώ.
Δυστυχώς δεν έχει ενισχυθεί όσο θα έπρεπε το Πυροσβεστικό Σώμα. Υπάρχουν 3.600 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάρχουν πολλά προβλήματα έλλειψης σύγχρονων μέσων, στελέχωσης και κυρίως πόρων αλλά και προετοιμασίας ενός σωστού σχεδίου, γιατί το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας που έχει εκπονήσει και έχει ψηφίσει η κυβερνητική παράταξη από το 2020 βρίσκεται σε αναστολή και εφαρμόζονται παλαιότεροι νόμοι.»
Για τις διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Ηλείος Βουλευτής σημείωσε πως το κόμμα βρίσκεται σε ένα στάδιο ανασυγκρότησης, ανασύνθεσης και ανανέωσης.
«Ήδη έχει αποφασιστεί το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όλο αυτό το διάστημα είχαμε μια σημαντική και αποτελεσματική κοινοβουλευτική παρουσία ενώ και εκτός Βουλής αναλήφθηκαν αρκετές πρωτοβουλίες. Παράλληλα έχει καταρτιστεί ο οδικός χάρτης για το πώς θα πάμε στην ψηφοφορία και στη διαδικασία της εκλογής της νέας ηγεσίας. Το ορόσημο είναι το διαρκές συνέδριο στις 2 Σεπτεμβρίου, όπου εκεί κατατίθενται και επικυρώνονται οι υποψηφιότητες και μετά στις 10 Σεπτεμβρίου προχωράμε στην ψηφοφορία των μελών.
Βαδίζουμε ομαλά και συντεταγμένα στις συγκεκριμένες διαδικασίες, μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Οι υποψήφιοι θέτουν σε δημόσιο διάλογο την πολιτική κατεύθυνση που θέλει ο καθένας να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., την πρόταση και το πλάνο τους. Το σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα μέσα στην κοινωνία σε επαφή με τους φορείς, με τα συνδικάτα, με τα επιμελητήρια, με τη νεολαία.
Θέλουμε να συνθέσουμε το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Η διακήρυξή μας περιλαμβάνει τη θέση ότι απευθυνόμαστε από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο. Πιστεύω ότι θα επιβεβαιωθεί αυτή η κατεύθυνση και με την επιλογή του ή της Προέδρου αλλά και το έκτακτο συνέδριο που θα γίνει μάλλον τον Νοέμβριο.
Ο στόχος μας είναι να εκφράσουμε ξανά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τις προσδοκίες των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών και να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε κόμμα εξουσίας. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι πιο δυνατός για να επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00