Αρχική » Επίτιμοι δημότες Αρχαίας Ολυμπίας ο Γ. Γραμματίδης και το ζεύγος de Laet

Επίτιμοι δημότες Αρχαίας Ολυμπίας ο Γ. Γραμματίδης και το ζεύγος de Laet

από Maria Petroutsa


-Αναγνώριση της μεγάλης δωρεάς 135.000 δένδρων ελιάς προς τους πυρόπληκτους αγρότες
Επίτιμοι δημότες Αρχαίας Ολυμπίας ανακηρύχθηκαν, σε μια σεμνή τελετή στο Δημαρχείο της πόλης, ο Γιάννος Γραμματίδης και το ζεύγος Steven και Diane de Laet, για τη μεγάλη δωρεά 135.000 δένδρων ελιάς προς τους πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου.


Όπως είναι γνωστό, ο κ. Γραμματίδης, εμπνευστής του έργου και επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, συνεργάστηκε με το «Arete Fund» και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού», προκειμένου να συγκεντρωθούν αυτά τα ελαιόδεντρα και να παραδοθούν στους πληγέντες παραγωγούς.
Η εκδήλωση άρχισε με την παρουσίαση του βιογραφικού του κ. Γραμματίδη από την Αντιδήμαρχο κα Ρόη Αντωνοπούλου, η οποία είχε και τον συντονισμό. Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου, ο οποίος παρουσίασε τη δράση του κ. Γιάννου Γραμματίδη, εστιάζοντας στην πρωτοβουλία του για την ανασύσταση των ελαιώνων της Ολυμπίας. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι με την πυρκαγιά δεν καταστράφηκαν μόνο οι περιουσίες των κατοίκων του Δήμου αλλά και οι ζωές τους, καθώς η ψυχική δοκιμασία υπήρξε οδυνηρή.


«Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που ο καθένας αναζητά ένα στήριγμα, είτε από την πολιτεία είτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία, βρέθηκε ο κ. Γραμματίδης, αποδεικνύοντας με την πρωτοβουλία του ότι σ’ αυτό τον τόπο πάντα υπάρχουν ευαίσθητοι πολίτες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε επίσης ότι, όπως στην αρχαία Αθήνα υπήρχαν οι χορηγοί αλλά και κατά τη συγκρότησή του το νέο Ελληνικό κράτος στηρίχτηκε στους ευεργέτες, έτσι και τώρα η Αρχαία Ολυμπία δέχθηκε ανάλογη ευεργεσία από τον κ. Γραμματίδη και το ζεύγος de Laet, με την πολύτιμη συμπαράσταση της κας Λιδωρίκη και των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού. Καταλήγοντας ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι η τιμητική αυτή διάκριση είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει ο Δήμος στα τιμώμενα πρόσωπα, παραλληλίζοντας την πράξη με την απονομή του κότινου στους ολυμπιονίκες, που αποτελούσε έπαθλο αρετής, κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Δημήτρης Κωσταριάς ανέγνωσε την απόφαση ανακήρυξης του κ. Γιάννου Γραμματίδη σε Επίτιμο Δημότη Αρχαίας Ολυμπίας.
«Αισθάνομαι ένας από εσάς»
Μετά την προσφορά της τιμητικής πλακέτας και αναμνηστικού δώρου από τον Δήμαρχο προς το τιμώμενο πρόσωπο, ο κ. Γραμματίδης στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ιδιότητα του Δημότη Αρχαίας Ολυμπίας είναι μέγιστος τίτλος τιμής αφού συνδέεται άρρηκτα με τον ιερό τόπο πού ιστορικά έβαλε τα θεμέλια τού κλασσικού πολιτισμού, ανέπτυξε το Ολυμπιακό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και κατέστησε την χώρα μας παγκόσμιο σημείο πολιτιστικής αναφοράς. Ήδη μέσα από την εξέλιξη τού έργου μας αισθάνθηκα ένας από εσάς, συμπολίτης σας και μέλος της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας».


Εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και στον Δήμαρχο Γιώργο Γεωργιόπουλο τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο, στους γεωπόνους της Περιφέρειας Γιώργο Μικέογλου και Σταύρο Βέρρα, στην Τοπιοδομή με τον επικεφαλής της Κωνσταντίνο Τάτση πού όργωσε την Ελλάδα για την εξασφάλιση των κατάλληλων δενδρυλλίων, την μεταφορά και την παράδοσή τους και για τοποθέτηση της αιωνόβιας ελιάς και της αναμνηστικής στήλης έναντι τού Δημοτικού Μεγάρου. Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Γιώργο Στάση για την συγκινητική δωρεά της ΔΕΗ, τα Ιδρύματα Μποδοσάκη, Λάτση και Λασκαρίδη, τον ‘Ομιλο Εταιρών Σαρακάκη και όλους τούς δωρητές, εταιρείες και ιδιώτες. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την κα Λιδωρίκη, πού όχι μόνο βοήθησε στην ολοκλήρωση τού έργου αλλά και το πίστεψε σαν έργο σύζευξης της κοινωνίας με τον πολιτισμό, όπως επίσης και το ζεύγος de Laet πού βοήθησαν στις ΗΠΑ για την κινητοποίηση της εκεί ομογενειακής κοινότητας.
«Δεν θεωρώ ότι μού ανήκουν εύσημα γι’ αυτό αφού ξεκάθαρα ήταν αυτονόητο χρέος μου προς τούς πληγέντες παραγωγούς. Εύσημα ανήκουν μόνο σέ αυτούς πού είναι οι πραγματικοί Ολυμπιονίκες της ζωής, με τον μόχθο τους αλλά και με τον αγώνα τους να επουλώσουν τα τραύματα τής καταστροφής πού υπέστη η περιοχή από το 2002 μέχρι και το 2021», κατέληξε ο κ. Γραμματίδης.
Εν συνεχεία ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανάγνωσε την Απόφαση ανακήρυξης του ζεύγους Steven και Diane de Laet σε Επίτιμους Δημότες Αρχαίας Ολυμπίας. Την απόφαση, την τιμητική πλακέτα και το σχετικό αναμνηστικό δώρο παρέλαβε η κα Λιδωρίκη από τον αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Βασίλη Αρβανίτη. Η κα Λιδωρίκη τόνισε ότι το ζεύγος de Laet θα βρίσκεται στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2024 και θα παραλάβει τον τίτλο και το αναμνηστικό δώρο από την ίδια, η οποία επίσης παρέλαβε αναμνηστικό δώρο από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ κ. Νίκο Μαρούντα, για τη συμβολή της στο εγχείρημα.
Στην τελετή παραβρέθηκαν, εκτός των προαναφερόμενων, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, οι εκπρόσωποι των Βουλευτών Ηλείας, κας Διονυσίας Αυγερινοπούλου και κ. Μιχάλη Κατρίνη, κα Πέλυ Μπεβούδα και κ. Αλέξης Σοφιανόπουλος αντίστοιχα, ο επιχειρηματίας κ. Ιωάννης Σαρακάκης, εκ των δωρητών, Πρόεδροι πυρόπληκτων Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00