Αρχική » Επίσκεψη του Ν. Φαρμάκη σε έργα της Περιφέρειας στην Π.Ε. Ηλείας

Επίσκεψη του Ν. Φαρμάκη σε έργα της Περιφέρειας στην Π.Ε. Ηλείας

από Maria Petroutsa

   Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλείας, της ζωής και της περιουσίας των πολιτών της, του αρχαιολογικού πλούτου και των υποδομών της, αλλά και η οδική ασφάλεια των κατοίκων και χιλιάδων επισκεπτών της, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αυτό, αποδεικνύεται στην πράξη από τα σημαντικά αντιπλημμυρικά και έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, για την πορεία των οποίων ενημερώθηκε σήμερα, Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την επίσκεψη του στην Ηλεία.

   Πρόκειται για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα γεωγραφικά όρια των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, και άλλα, για τα οποία οι διαγωνιστικές διαδικασίες βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και τα οποία έρχονται να ενισχύουν έτι περαιτέρω τη θωράκιση της πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές του 2021 και τις καταστροφικές πλημμύρες της ίδιας χρονιάς.

   Τον κ.Φαρμάκη συνόδευσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, υπηρεσιακά στελέχη και εκπρόσωποι των αναδόχων εταιρειών, ενημερώνοντας για την πορεία και εξέλιξη των έργων.

Αλφειός, από τον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας έως τον Πύργο

   Εκ των σημαντικότερων έργων που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη είναι οι «Επείγουσες εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας ποταμού Αλφειού και αποτροπής βλαβών και επικινδυνότητας, εξαιτίας των πυρκαγιών 2021». Οι εργασίες ξεκινούν από την Αρχαία Ολυμπία για τη θωράκιση του Αρχαιολογικού χώρου και του Αρχαίου Σταδίου, με την κατασκευή ενισχυμένου τείχους συρματοκιβωτίων (σαρζανέτ) κατά μήκος του ποταμού. Οι εργασίες καταλήγουν στην γέφυρα του Αλφειού στον Δήμο Πύργου (Ε.Ο Πύργου – Κυπαρισσίας) και αφορούν στην στήριξη των πεδιλων της γέφυρας για την προστασία της στατικότητάς της, καθώς και τον καθαρισμό των διαύλων για την σωστή παροχέτευση των υδάτων και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. 

Ο κυκλικός κόμβος Στρεφίου

   Έργομείζονος οδικής ασφάλειας, το οποίο τέθηκε σε άμεση προτεραιότητα από την Περιφερειακή Αρχή, αποτελεί η κατασκευή του Κυκλικού Κόμβου Στρεφίου, επί του τμήματος της Ε.Ο Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, στο ύψος της διασταύρωσης Άνω και Κάτω Στρεφίου, όπου στο παρελθόν έχουν σημειωθεί τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

   Η κατασκευή του, εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση Εθνικού Οδικού Δικτύου ΠΔΕ» και οι εργασίες έχουν ξεκινήσει για την διαπλάτυνση της οδού, που θα επιτρέψει στην πορεία την κατασκευή του κόμβου, χωρίς να παρεμποδιστεί η κυκλοφορία κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

   Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ο κ.Φαρμάκης επισκέφθηκε και την Τ.Κ Αρχαίας Πίσας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το επίσης σημαντικό έργο αποκατάστασης της εκτεταμένης κατολίσθησης που προκλήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

Πολλαπλή θωράκιση στη Νέδα

   Σημαντικός σταθμός της επίσκεψης του Περιφερειάρχη στην Π.Ε. Ηλείας ήταν ο ποταμός Νέδα, το φυσικό σύνορο της Ηλείας με τη Μεσσηνία και των δυο Περιφερειών, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

   Ο κ.Φαρμάκης είδε από κοντά τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των  υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας της ΠΔΕ, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, οι οποίες αφορούσαν την αποκατάσταση αναχωμάτων και διαβρώσεων καθώς και την διάνοιξη διαύλου.

   Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι εντός του 2023, θα ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το νέο της ΠΔΕ για τον περιορισμό των πλημμυρικών φαινομένων και τη θωράκιση των εκτάσεων γύρω από τη Νέδα, με αρχικό προϋπολογισμό 1,23 εκατ. ευρώ. Με το έργο αυτό, θα αντιμετωπιστεί συνολικά η αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού αλλά και οι παρόχθιοι οικισμοί και ιδιοκτησίες.

  Τέλος, ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε τον Ακίδα ποταμό στον οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διάνοιξης αλλά και το Ρέμα της Καλίδονας, στο οποίο οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για εργασίες καθαρισμού της κοίτης, άρσης προσχώσεων και φερτών υλικών, που εντάσσονται στο έργο αποκατάστασης ζημιών υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, σε υδατορέματα εντός των δήμων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, οι οποίες προκλήθηκαν από την θεομηνία του 2021.

   Τέλος, ο κ. Φαρμάκης είδε από κοντά και τις εργασίες αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας στον άξονα Πύργου – Κυπαρισσίας, το οποίο εκτελείται απευθείας από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

«Στην Ηλεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη πολλά και σημαντικά έργα υποδομών, που έχουν ως στόχο τη θωράκιση περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και την οδική ασφάλεια και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαμορφώσαμε ένα μεγάλο πλέγμα έργων που είτε εκκρεμούσαν επί σειρά ετών, είτε είχαν τον χαρακτήρα της άμεσης αντιμετώπισης υπαρκτών κινδύνων. Και προσπαθούμε καθημερινά, ώστε όλα αυτά τα έργα να ολοκληρωθούν το συντομότερο και το αποτέλεσμά τους να είναι το μέγιστο και καλύτερο δυνατό για την τοπική κοινωνία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας πως «η δουλειά συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει μέχρι να βεβαιωθούμε ότι ο τόπος μας είναι όμορφος και ασφαλής».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00