Αρχική » ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙΡΙΔΗ

“Αυστηρή αλλά δίκαιη η μεταναστευτική πολιτική…”

Οι τρέχουσες εξελίξεις με τις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, που εκ των πραγμάτων επηρεάζουν το μεταναστευτικό ζήτημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, ενώ είχε προηγηθεί και ενημέρωση, για τη μετανάστευση και το άσυλο, στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης , Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της οποίας αντιπρόεδρος είναι ο κ. Νικολακόπουλος.

Οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας, με δεδομένο ότι και στην Ηλεία λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, κατέχει υψηλή θέση στην ατζέντα του κ. Νικολακόπουλου, ο οποίος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί εκτενώς από τον αρμόδιο Υπουργό με αναλυτικά στοιχεία.

Αποτελεσματική πρακτική

Αν και το 2023 έχουν καταγραφεί αυξημένες ροές, λόγω της αυξανόμενης πίεσης που παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρώπη, λόγω της διεθνούς αναταραχής, το σύστημα υποδοχής και ασύλου της χώρας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα, ενώ το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε σημαντική ύφεση στις ροές, με μηδενισμό σχεδόν των παράτυπων αφίξεων στον Έβρο και δραστική μείωση στο Ανατολικό Αιγαίο (μείωση κατά 50% το μήνα Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο).

«Εφαρμόζουμε αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και έχουμε αποτελέσματα…» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας άλλωστε υποστηρίζει έμπρακτα το διάλογο για την δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, που θα βασίζεται στην συμμετρία μεταξύ αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής ευθυνών».

Το θέμα των εργατών γης

Χαρακτήρισε σημαντικά στοιχεία την ενίσχυση των επιστροφών και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και κατά την συνάντησή του με τον κ. Καιρίδη έθεσε το θέμα της ελεγχόμενης και νόμιμης μετανάστευσης για την διευκόλυνση της εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα για τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς το θέμα της έλλειψης εργατών γης. ‘Ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί εκτενώς τον αγροτικό κλάδο και στην Ηλεία, γι’ αυτό και δίνεται βαρύτητα στην συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης μεταναστών.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει συνάψει Μνημόνιο Κατανόησης για τη μετανάστευση και την κινητικότητα με το Μπαγκλαντές καθώς και Συμφωνία με την Αίγυπτο για την απασχόληση εργαζομένων στον  γεωργικό τομέα ενώ είναι σε διαπραγματεύσεις και για συμφωνίες με άλλες χώρες.

Αυτό που ζήτησε ο κ. Νικολακόπουλος από τον αρμόδιο Υπουργό είναι απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και αδειών παραμονής, καθώς παρουσιάζονται προβλήματα και στις ξένες χώρες αλλά και στις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή παραμονή και εργασία των ξένων εργατών γης στη χώρα μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00