Αρχική » ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ Ο.Χ.Ε ΠΥΡΓΟΥ – ΗΛΙΔΑΣ – ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ Ο.Χ.Ε ΠΥΡΓΟΥ – ΗΛΙΔΑΣ – ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑΣ

από Maria Petroutsa

Η Ηλεία ενώνει δυνάμεις και προχωρά στο μέλλον με σιγουριά

Βασ. Γιαννόπουλος

«Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, μια Περιφερειακή Αρχή, η παρούσα,

δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους δήμους της Ηλείας,

να συμμετέχουν στην ΟΧΕ – ΒΑΑ»

«Θέλουμε αυτή η διαβούλευση να ξεκινήσει

από την κοινωνία, με τη δική σας ενεργό συμμετοχή

στην κατάρτιση της τελικής πρότασης»

   «Η Ηλεία ενώνει δυνάμεις και προχωρά στο μέλλον με σιγουριά». Μ’ αυτό το σύνθημα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, έδωσε το έναυσμα της επίσημης έναρξης της διαβούλευσης για τον σχεδιασμό της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) των Δήμων Πύργου – Ήλιδας – Αρχαίας Ολυμπίας, στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

   Η μεγάλη συμμετοχή στην συνάντηση, αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον των φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών του τόπου, να μη μείνουν αμέτοχοι στη διαμόρφωση του Σχεδίου που θα συμβάλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, ενστερνιζόμενοι ουσιαστικά, τη φιλοσοφία της Περιφερειακής Αρχής, που  θέλει τον πολίτη συμμέτοχο σ’ αυτή τη σημαντική διαδικασία. «Θέλουμε, όλοι εσείς να βάλετε το δικό σας “λιθαράκι” σ’ αυτό το πολύ σημαντικό στάδιο της διαδικασίας, που αφορά στον σχεδιασμό της Στρατηγικής ΟΧΕ-ΒΑΑ, ώστε να καταστείτε συμμέτοχοι των ωφελημάτων που θα προκύψουν μέσα από τα έργα και τις δράσεις που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν. Και αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, από μια Περιφερειακή Αρχή, από την παρούσα, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους δήμους της Ηλείας, να συμμετέχουν στην ΟΧΕ – ΒΑΑ. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντική η συνδρομή όλων σας, στον σχεδιασμό των έργων και των δράσεων που θα προταθούν προς υλοποίηση», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ.Γιαννόπουλος

«Σχεδιάζουμε την επόμενη δεκαετία»

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας αναφέρθηκε στη φιλοσοφία και στους στόχους της Περιφερειακής Αρχής για τη νέα ΟΧΕ-ΒΑΑ, στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, παρουσιάζοντας μάλιστα και κάποιες προτάσεις έργων και δράσεων που αφορούν στην Π.Ε. Ηλείας. «Στόχος της Περιφερειακής Αρχής και προσωπικά του Νεκτάριου Φαρμάκη, ήταν και είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας, με την άμβλυνση των ανισοτήτων που παρουσιάζονται σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο. Γι’ αυτό και οι επτά δήμοι, είναι ενταγμένοι σε τρεις χωρικές ενότητες, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά με πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

   Αυτό θα το επιτύχουμε με έργα και δράσεις που θα συνεχίσουν να αλλάζουν τον τόπο μας, αξιοποιώντας και μεγιστοποιώντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, ο οποίος σε μια απόσταση 120 χιλιομέτρων συνδυάζει βουνό, κάμπο και θάλασσα. Και φυσικά, αξιοποιώντας στο ακέραιο – και πάντα με σεβασμό – το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό μας απόθεμα, από την Αρχαία Ολυμπία μέχρι την Αρχαία Ήλιδα, κι από το Κάστρο Χλεμούτσι μέχρι το  Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα,  μέσω και της Αρχαίας Φειάς», τόνισε ο κ.Γιαννόπουλοςκαι συμπλήρωσε «Σήμερα, δεν συγκεντρωθήκαμε εδώ για να κάνουμε μια απλή θεωρητική συζήτηση. Ευθύνη και στόχος όλων μας, είναι, να σχεδιάσουμε και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον και έναν τόπο που θα είναι πιο φιλικός στην επιχειρηματικότητα και σίγουρα πιο ελκυστικός σε επενδύσεις». 

   Παράλληλα, αναφερόμενος στην «ΟΧΕ Πύργου, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας», συμπλήρωσε «Έχουμε τρεις δήμους που γειτνιάζουν και παρουσιάζουν πολλά κοινά ιστορικά, γεωγραφικά, πληθυσμιακά, πολιτιστικά, αλλά και τουριστικά χαρακτηριστικά, αποτελώντας έτσι ένα σημαντικό τρίπολο,  γύρω από το οποίο μπορούν να υλοποιηθούν έργα και να αναπτυχθούν δράσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα. Γιατί πέρα από τα έργα, στόχος μας, στη νέα ΟΧΕ-ΒΑΑ, είναι η ενίσχυση των υφιστάμενων και η ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες συνακόλουθα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας έτσι την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας συνολικά και όχι μόνο των τριών εμπλεκόμενων – σε αυτή την χωρική ενότητα – δήμων», τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή όλων στη διαμόρφωση της πρότασης.

Οι προτάσεις

   Οι προτάσεις για την Π.Ε Ηλείας, αφορούν την:

Α)Ανάπλαση των εγκαταστάσεων του Σωσίπολις, στο οποίο προβλέπεται η δημιουργία ενός διαδραστικού χώρου με τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Β)Αναβάθμιση και αξιοποίηση του Αεροδρομίου Επιταλίου.

Γ)Ανάπλαση του ανοιχτού κοινόχρηστου χώρου όπισθεν του Αγίου Διονυσίου.

Δ)Ορεινή Οδό Αρχαίας Ήλιδας – Αρχαίας Ολυμπίας.

Ε)Μετατροπή του ΑΣΟ σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης,  ο οποίος θα αποτελέσει τη στέγη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

   Την αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων – μετά την ανακοίνωση τους από τον κ.Γιαννόπουλο –  έκανε ο Υπεύθυνος του Έργου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Ηλείας Κώστας Τζαμαλούκας, ενώ την παρουσίαση της περιοχής παρέμβασης, τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Σχέδιο καθώς επίσης τα εργαλεία και τη διαδικασία της διαβούλευσης για το κοινό, παρουσίασε ο Βασίλης Κασιώλας, εκπρόσωπος του Τεχνικού Συμβούλου που έχει την ευθύνη τεχνικής υποστήριξης και προετοιμασίας της Στρατηγικής ΟΧΕ.

   Στη σημασία της διαβούλευσης και της συμμετοχής των φορέων και των πολιτών στην διαμόρφωση της τελικής πρότασης της Στρατηγικής ΟΧΕ, αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό της η Γλυκερία Κατηφόρη, στέλεχος της Μονάδας Α΄ Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης.

   Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Δημάρχων Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας και Πύργου, Γιώργου Γεωργιόπουλου, Γιάννη Λυμπέρη και Τάκη Αντωνακόπουλου αντίστοιχα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη μεγάλη ευκαιρία που δίνει το σημαντικό αυτό εργαλείο των ΟΧΕ – ΒΑΑ, στην πολύ καλή προεργασία που έχει γίνει από την ΠΔΕ και φυσικά στα σημαντικά και πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλες τις περιοχές, ενώ «προσυπέγραψαν» τις πρώτες προτάσεις που παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, με ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

   Τις προτάσεις και τα σχόλια τους– μέσα από τις τοποθετήσεις τους – υπέβαλαν τέλος αρκετοί εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πολίτες, που έδωσαν το παρών στην ενημερωτική συνάντηση, τον συντονισμό της οποίας είχε ο Δημήτρης Άσπρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Τεχνικού Συμβούλου .

Διαδικτυακή συμμετοχή στη διαβούλευση

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις από τις 30 Αυγούστου 2023 μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου 2023 με τους εξής τρόπους:

  • Μέσω email στο diavouleusi.oxepia@gmail.com 
  • Με συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαβούλευσης που θα ακολουθήσουν στους τρεις προαναφερθέντες δήμους.
  • Μέσω της πλατφόρμας διαβούλευσης του έργου, όπου έχουν αναρτηθεί χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη φύση και τη στόχευση μιας Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων: https://oxe-pia.gr 

  Το τελικό σχέδιο της Στρατηγικής OXE Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας θα συνταχθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των Δήμων, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια, επισημάνσεις και προτάσεις των πολιτών και φορέων, όπως αυτά θα υποβληθούν κατά τη φάση της διαβούλευσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00