Αρχική » ΕΚΑΝΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Έκκληση για την απελευθέρωση του Τούρκου Osman Kavala

-“Θα ήταν μια πράξη γενναιότητας από τις τουρκικές αρχές και όχι δειλίας”

Έκκληση για την άμεση απελευθέρωση του Osman Kavala έκανε ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος στην ομιλία του στο Στρασβούργο ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με επικεφαλής την βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο κ. Νικολακόπουλος ως μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και των όσων πρεσβεύει αλλά και με την επαγγελματική του ιδιότητα αυτή του δικηγόρου, ανέδειξε το θέμα στην πραγματική του διάσταση και καταδίκασε την φυλάκιση του Osman Kavala στην Τουρκία.

Αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Μία υπόθεση που έχει βρεθεί στο επίκεντρο από το 2017, ενώ προ ημερών ο Osman Kavala, που είναι φυλακισμένος στην Τουρκία, τιμήθηκε με το Βραβείο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το βραβείο τιμά κάθε χρόνο από το 2013 μία προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών για τις «εξαιρετικές ενέργειές της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέραν αυτής».
Ο 66χρονος επιχειρηματίας, με την μεγάλη φιλανθρωπική δράση, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 και στη συνέχεα καταδικάστηκε το 2022 σε ισόβια κάθειρξη από την τουρκική δικαιοσύνη για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», μέσω της χρηματοδότησης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του «κινήματος Γκεζί» το 2013.
Η καταδίκη του επικυρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από το τουρκικό Ακυρωτικό Δικαστήριο, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) του 2019,το οποίο έκρινε ότι η κράτηση του Καβαλά αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζήτησε την αποφυλάκισή του.
«Ένα βήμα μακριά από την Ευρώπη» χαρακτήρισε ο κ. Νικολακόπουλος την απόφαση του τουρκικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, εν αναμονή της αντίδρασης της Επιτροπής Υπουργών στην απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ολόκληρη η ομιλία
Αναλυτικά η ομιλία του Ηλείου Κοινοβουλευτικού, που συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα:
«Η Ελλάδα καταδικάζει πανηγυρικά τη φυλάκιση του Osman Kavala σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Η κράτηση του Kavala παραβιάζει όχι μόνο έναν μακρύ κατάλογο άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και κάθε αρχή πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ο Osman Kavala είναι το είδος του ανθρώπου που επιβραβεύεται, όχι που φυλακίζεται. Ενισχύεις, δεν σιωπάς. Η καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του βραβευμένου με το Βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ, κ. Kavala, είναι βαθύτατα ανησυχητική και αποκαλυπτική της έλλειψης δέσμευσης της Τουρκίας έναντι των διεθνών και ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων.
Η Ελλάδα υπήρξε συνεπής υποστηρίκτρια της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Και κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η Τουρκική Δημοκρατία έχει δείξει σημάδια πρόθεσης να γίνει και πάλι πηγή σταθερότητας στην περιοχή, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και πιο δεκτική στάση απέναντι στην Ευρώπη.
Αυτή η πιο πρόσφατη απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τον Osman Kavala είναι ένα βήμα μακριά από την Ευρώπη. Ένα βήμα που τόσο η Ευρώπη όσο και η Τουρκία δεν πρέπει να επιτρέψουν. Όπως ακριβώς υπογραμμίζεται στο σχέδιο έκθεσης που συζητάμε σήμερα, η τραγωδία του Osman Kavala αποκαλύπτει δομικές ελλείψεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας και θέτει υπό αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία του κράτους δικαίου. Η απελευθέρωση του Kavala θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στον λαό της Τουρκίας, τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι οι τουρκικές αρχές ενδιαφέρονται για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα ήταν μια πράξη γενναιότητας, όχι δειλίας. Και είναι μια ευκαιρία που η Τουρκική Δημοκρατία δεν πρέπει να χάσει.
Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την αντίδραση της Επιτροπής Υπουργών στην απόφαση του τουρκικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου και θα υποστηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα συμβάλει στην άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Osman Kavala».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00